Catalonië

Informatie

De regio met een eigen autonome regering is een van de welvarendste van het land. Met een kustlijn van 580 kilometer is het een geliefde vakantiebestemming. Met namen als Costa Brava, Costa del Maresme, Costa del Garraf en Costa Daurada biedt Catalonië veel mogelijkheden voor vertier aan zee. Voor een deel ligt Catalonië ook in de Pyreneeën.

Schilderachtig

Onder een voormalig kasteel ligt op een heuvel het kleine en schilderachtige Pals. Om zich te beschermen tegen aanvallers zijn er in de loop van de tijd open torens en muren gebouwd.

 

Ex-pats

Wie de weg omhoog neemt naar het voormalige kasteel van Begur, wordt getrakteerd op een geweldig uitzicht over de omgeving. Het plaatsje zelf heeft een bijzondere relatie met Cuba.

 

Intercultureel

In het verleden werd Palamós bewoond door verschillende beschavingen, waaronder de Feniciërs, Grieken en Romeinen. De stad heeft een rijke maritieme geschiedenis die heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van de visserij en handel.

 

Romeins erfgoed

De Catalaanse stad Tarragona staat op de Werelderfgoedlijst. De overblijfselen uit de Romeinse periode liggen verspreid door de stad en worden gezien als één monument. Vooral het amfitheater is indrukwekkend.

 

Palmzondag

Net als in veel andere Spaanse steden worden in Lleida ook processies gelopen in de Semana Santa, de heilige paasweek voorafgaand aan Pasen. Wij woonden de eerste bij tijdens tijdens Domingo de Ramos, Palmzondag.

 

Rotsig dorp

Het plaatsje Peratallada is volledig op een rots gebouwd. De gracht om het dorp moest zelfs uit de rots worden gehouwen. Het kasteel was een belangrijk strategisch punt in de regio Empordà.

Mooie fietsroutes

Vies Verdes

De provincie Girona heeft fiets- en wandelpaden met de naam ‘Vies Verdes’ aangelegd over autovrije wegen. Wij rijden een deel van de route over een oud spoortraject tussen Palamós en Begur.

 

Mooie trajecten

Motorrit over col

In het Spaanse Catalonië ligt de Collada de Toses, een 1800 meter hoge berg tussen Queixàns en Dòrria. Vreemd genoeg staat deze bergpas in de lijst van meest gevaarlijke routes ter wereld.

Deze route is ook voor campers geschikt.

 

Tips voor camperaars en motorrijders