Overijssel

Overijssel

Het in het oosten van ons land gelegen Overijssel kent een sterke vertegenwoordiging van Hanzesteden. Zoals de naam al doet vermoeden, moet je vanuit Gelderland over de IJssel om in Overijssel te kunnen komen. Die rivier vormt de grens tussen beide provincies. Geografisch gezien kan de provincie in drie stukken ingedeeld worden, de Kop van Overijssel, Salland en Twente. Naast steden als Zwolle, Almelo, Deventer, Enschede, Hengelo en Kampen zijn er in Overijssel ook tal van schitterende dorpjes te vinden. Het bekendste dorp is zonder twijfel Giethoorn, dat beter bekend staat als het Venetië van het noorden. Veel van de dorpen en stadjes die in Overijssel te vinden zijn hebben door de jaren heen hun eigen karakteristieke karakter en sfeer weten te behouden waardoor ieder dorp er uniek en bijzonder aanvoelt. De gesproken dialecten vallen onder het Nedersaksisch.

Venetië van het noorden

In het voormalig veengebied ontstond een plaatsje met een bijzondere aantrekkingskracht. Van heinde en ver weten de toeristen Giethoorn te vinden om er fluisterend of punterend door heen te varen.

Paastraditie

Met Pasen een bezoek brengen aan Ootmarsum is zeker de moeite waard! Het oude Hanzestadje kent een mooie traditie rond de Poaskearls. Op Stille zaterdag halen ze het hout voor het Paasvuur en op Eerste en Tweede Paasdag gaan ze vlöggelend door de straten, voorop in een lange sliert met de bewoners van deze plaats.

Hanzestad

De Hanzestad Zwolle, gelegen in de IJsseldelta, heeft nog veel oude en monumentale bouwwerken. Een gids voert ons door de stad van de 'blauwvingers', een benaming die de Zwollenaren kregen omdat ze meineed pleegden ten opzichte van de Hertog Van Gelre en die ze nu als geuzennaam zien.

Vechtdalstad

De unieke Vechtdalstad Ommen heeft al sinds 1248 stadsrechten. De stad ligt aan de Overijsselse Vecht, in de streek Salland, waar al in het jaar 1100 een doorwaadbare plaats langs de Vecht was. In het oude stadhuis van Ommen is sinds 1985 het Nationaal Tinnen Figuren Museum gevestigd.

Mooie fietsroutes

Kop van Overijssel

Vanuit Giethoorn maken we een fietstocht door de Weerribben, waarbij we een bezoek brengen aan Blokzijl, dat voor een deel een beschermd dorpsgezicht is.

Vecht en Regge

We fietsen een rondje door Overijssel en steken daarbij de Vecht en de Regge over. Ons reisdoel is Ommen, maar onderweg passeren we ook nog het beschermde dorpsgezicht Vilsteren.

Oost-Twente

Vanaf de camperplaats Erve Velpen in De Lutte nemen we de fiets voor een rondje door Oost-Twente. De fietsknoopapp brengt ons langs Oldenzaal en Losser en door een mooi natuurgebied.

Tips voor camperaars en motorrijders