Bourgogne – Franche-Comté

Bourgondië - Franche-Comté

Leven als een Bourgondiër wordt vaak gebruikt om het goede leven aan te duiden. En dat vinden we inderdaad in deze regio. In de noordelijke streken Van Bourgondië en Franche-Comté treffen we vooral glooiende heuvels met akkers aan.  Het hart van Bourgogne is de Morvan, een dichtbegroeid gebied. De hoofdstad van de regio is Dijon.

Oude stad

De stad Autun heeft een geschiedenis die start in de Romeinse tijd. Er zijn zelfs nog restanten uit die tijd te vinden. De kathedraal van Autun heeft een prachtig timpaan over het Laatste Oordeel.

Scheepstunnel en Vauban

Besançon is een van de steden die door bouwmeester Vauban zijn omgetoverd tot vesting. De citadel torent hoog boven de stad en is 's-avonds verlicht. De stad ligt in een meander van de Doubs. Een tunnel voor boten en fietsen onder de citadel is een bezienswaardigheid. De vestingwerken van Vauban zijn opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Rivierhavenstad

Châlons-sur-Saône was ooit een drukke rivierhaven waar vandaan veel lokaal verbouwde wijn werd verscheept. Nu leggen de cruiseschepen er aan voor een bezoek aan de mooie binnenstad.

Oude stad met kasteel

In het plaatsje Saint-Fargeau staat een kasteel dat al dateert van 980 en als woning heeft gediend van een aantal bekende Fransen. Toen het in verval kwam, heeft Michel Guyot het kasteel voor een appel en een ei gekocht en veel tijd en geld gestoken in de restauratie. Jaarlijks worden er spectaculaire uitvoeringen gehouden, compleet met ruiters te paard. Meer over dit kasteel is op internet te vinden.

Middeleeuws kuuroord

Tussen de Loire en de Charolais ligt Bourbon-Lancy dat al sinds de oudheid bekend staat om de kwaliteit van het water. De middeleeuwse wijk van dit kuuroord is een plaatje! Geniet hier van de prachtige vakwerkhuisjes.

Leeuw van de overwinning

Het plaatsje Belfort, hoe kan het ook anders, beschikt over een fort. En niet zomaar een. Het fort ligt naast fortificaties van flinke afmetingen en heeft een belegering in de Frans-Duitse Oorlog weten te voorkomen. De leeuw op de flank is een uiting van die overwinning. Het belfort is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Bron onder de stad

In de Jura ligt aan de Doubs het plaatsje Dole. Het historische centrum is aangemerkt als cultureel erfgoed en hier vinden we ook het geboortehuis van Louis Pasteur. Verrassend is een bron die onder de stad ontspringt.

Zoutwinning

Salin-les-Bains was ooit een plaats waar zout werd gewonnen uit ondergrondse bronnen. Voor de welgestelden was het ook een badplaats waar gebruik werd gemaakt van het zoute water met chloor, magnesium en kalium.

Reddende engel

Het plaatsje Marcigny was tijdens de 100-jarige oorlog nog omringd door wallen maar die werden in 1603 verwijderd om uitbreiding mogelijk te maken. De Godsdienstoorlogen hadden de stad verwoest, maar een inwoner bracht redding.

Historisch oord

Met zijn kasteelruïne, de romaanse kapittelkerk Saint-Hilaire, een oude priorij en zijn 18e-eeuwse gemeentehuis is Semur-en-Brionnais een zeer harmonisch historisch geheel.

 

Mooie trajecten

Prachtig decor

In de Jura zijn we onderweg van Arbois naar Montrond. We nemen daarvoor de D469 die ons na Arbois, een oud vestingplaatsje, door een prachtig decor voert.

De route is geschikt voor alle soorten campers.

Motorrijdersgroet

We zijn onderweg vanaf Saint-Louis naar Belfort. De D419 voert ons door een gebied dat door de eeuwen heen steeds gewisseld is van nationaliteit. Veel plaatsnamen zijn van Duitse oorsprong.

De route is geschikt voor alle soorten campers.

Mooi Jura

De N5 tussen Morbier en Les Rousses is een mooi traject. Wij zijn op weg naar het zuiden in de richting van Grenoble.

De route is geschikt voor alle soorten campers.

Mooie fietsroutes

Op zoek naar de Loire

We fietsen een rondje door het departement Saône-et-Loire om langs de Loire te kunnen rijden, maar die zien we amper. Maar onderweg komen we bij toeval wel een prachtig gerestaureerde ijsmachine tegen.

Koninklijke zoutziederij

Vroeger was zout onontbeerlijk voor het conserveren en vervoeren van vis. We fietsen een route tussen de plaatsen waar het zout in een zoutziederij gewonnen werd en de plaats waar het pekelwater vandaan kwam.

Tips voor camperaars en motorrijders