Innlandet

Innlandet is, op Troms og Finnmark na, de grootste provincie van Noorwegen. Zoals de naam het al zegt, vormt Innlandet het binnenland van het land. In Innlandet, dat meerdere prachtige nationale parken herbergt, kun je het echte ruige Noorwegen beleven. De grootste parken zijn Nationaal Park Rondane en Nationaal Park Jotunheimen. Een van de mooiste routes door Innlandet is de Sognefjellet. Hamar is de hoofdstad van de provincie, maar Lillehammer is bekender vanwege de Olympische Winterspelen die hier in 1994 werden gehouden.

Grootst bewaarde kerkje

Het staafkerkje van Lom is een van de grootste bewaard gebleven staafkerkjes van Noorwegen. Door de Reformatie zijn veel katholieke uitingen verloren gegaan, maar de lokale bevolking heeft door schenkingen het kerkje weer kleurrijk gemaakt.

Olympische plaats

In 1994 werden in Lillehammer de Olympische Winterspelen georganiseerd. In de stad herinnert nog veel aan dit evenement. Een wandeling door de gezellige straten brengt je langs talrijke prachtige houten huizen.

Rotsblok

De camperplaats bij Billingen ligt naast het natuurreservaat Reinheimen National Park. Een wandelpad leidt omhoog het park in en brengt je bij een kloof die je via een ingeklemde rotsblok kunt oversteken. Wij maakten deze bijzondere wandeling.

Mooie trajecten

Eenzame filosoof

De toeristische route Sognefjellet gaat over de hoogste bergpas van Noorwegen. Onderweg nemen we de tijd om een afgelegen berghut te bekijken die in de 19e eeuw door de filosoof Wittgenstein werd bewoond.

De route is geschikt voor alle soorten campers.

Avonturier en verhalenverteller

Tussen Gålå en Skei rijden we een toeristische route met de naam Peer Gyntvegen. De route over de berghoogte is vernoemd naar een legendarische figuur die hier wandelde en ontmoetingen had met onder andere trollen.

De route is onverhard,
maar wel geschikt voor alle soorten campers.

Trollen

We zijn vanaf Randsverk onderweg naar de Peer Gynt Vegen. De route voert door het Sjoadal en onderweg passeren we een prachtig houten kerkje, een ‘brocante’ en een trollendorp.

De route is geschikt voor alle soorten campers.

Koningsroute

We reizen vanuit Trøndelag naar Randsverk in Innlandet. Het eerste deel van de route loopt deels over de toeristische route Trollheimen. Het tweede deel betreft een route die in het verleden door diverse koningen is gebruikt en de naam Kongevegen heeft gekregen.

De route is geschikt voor alle soorten campers.

Tips voor camperaars en motorrijders