Rogaland

Informatie

Rogaland ligt in de zuidwesthoek van Noorwegen en is met de vele inhammen en eilanden hét fjordengebied. De belangrijkste plaats is Stavanger. Boknafjorden is de grootste baai, gevuld met eilanden en mag eigenlijk niet de naam van fjord dragen. Met name het Lysefjord met de bekende Preikestolen is een echte publiekstrekker.

Rots als dak

Wellicht blijft dit het kleinste mooie plaatsje dat we op onze reizen hebben bezocht. Helleren telt slechts twee huizen. Huizen die geen goed dak hoeven te hebben omdat ze onder een rots liggen.

Mooie trajecten

Langs de Noordzee

We starten onze reis door Noorwegen bij de vuurtoren van Lindesnes, de zuidelijkst gelegen gemeente van Noorwegen in de provincie Agder. We reizen langs de Noordzee, de Nordsjoen, en passeren o.a. de bijzondere plaatsen Flekkefjord en Helleren in Rogaland.

De route is geschikt voor alle soorten campers.

Toeristenweg

Het eerste deel van de Ryfylkevegen naar Håra voert onder andere langs het Lysefjord. Na een overnachting in Årdal vervolgen we onze route naar Hjelmeland waar we met de veerboot de oversteek naar Nesvik maken. Bij Lovra nemen we een alternatieve route.

De route is geschikt voor alle soorten campers.

Sneeuw

In het tweede deel vervolgen we onze route over een alternatief traject van de Ryfylkevegen. Deze route voert ons langs de waterval Svandalsfossen en een oude zinkmijn. En op grote hoogte blijkt nog sneeuw te liggen.

De route is geschikt voor alle soorten campers.

Haarspeldtunnel

Aan het eind van het Lysefjord slingert zich een weg langs 27 haarspeldbochten omhoog. Eén van de bochten ligt in een tunnel van bijna anderhalve kilometer. Deze Lysevegen Road wordt gerekend tot een van de gevaarlijkste bergpassen ter wereld.

Is uw camper hoger dan 4 meter, dan kunt u helaas niet door de tunnel!

Vlakke streek

We zijn onderweg vanaf Egersund naar het fjordengebied. De route voert langs de Noordzeekust en door Jæren, een streek met afwisselende landschappen. Het is een vlak gebied dat zich uitstrekt langs de kust van Rogaland.

De route is geschikt voor alle soorten campers.

Tips voor camperaars en motorrijders