Istra

Informatie

Wie van een strandvakantie in een warm en mooi land houdt, reist vaak af naar de Adriatische kust. Zeker na de val van Joegoslavië mag dit deel van Kroatië zich verheugen over de komst van grote aantallen toeristen. Vooral Istrië (Istria), waar het binnenland tal van mooie plaatsen verbergt, is daarbij zeer in trek.

Oude vestingstad

Op Istrië zijn nog een aantal oude vestingplaatsen te vinden. Op een kalkstenen heuvel ligt Bale, een prachtig bewaard gebleven stadje met een 15e eeuws kasteel en nauwe straatjes die in kring door het centrum lopen.

Oude vestingstad

Waar vroeger op een heuvel een Romeinse nederzetting was, ligt nu de oude stad Buje. In dit stadje zijn de Venetiaanse invloeden nog duidelijk te zien. De 16e eeuwse Serveluskerk is in barokstijl gebouwd en is een bezoekje meer dan waard.

Middeleeuwse stad

Een druk bezocht middeleeuws stadje op Istrië is Grožnjan. Dit plaatsje werd in 1358 door Venetianen gekocht en bleef tot en met de Tweede Wereldoorlog in handen van vooral Italianen. Na hun vertrek namen kunstenaars dit dorpje over. Een wandeling door het stadje is bijna een museumbezoek.

Ommuurd dorp

Svetvinčenat  is een ommuurd dorp met, volgens velen, het mooiste plein van Istrië. In dit oude dorp staat een kasteel uit de 13e eeuw en een kerk met fresco’s uit de 15e eeuw.

Een dorp als pensioen

Ooit kreeg een Romeins legionair na zijn diensttijd een stuk land met een dorpje als pensioen. Visnjan telt slechts iets meer dan 600 bewoners en lijkt een plaatsje in rust.

Mummies in de kerk

Venetiaanse kooplui en edelen hebben hun sporen achtergelaten in Vodnjan. Veel huizen uit die periode staan er nog. Je kunt er wandelen door smalle steegjes en door tal van onderdoorgangen. En in een van de vele kerken worden mummies van Heiligen bewaard.

Vissersplaatsje

Aan de westzijde van Istrië ligt Fažana, ook wel de parel van de westkust genoemd. De kleine haven wordt niet alleen door toeristen gebruikt. Dit vissersplaatsje staat bekend om de sardientjes en makreel. Het plaatsje zelf is schilderachtig mooi.

Tips voor camperaars en motorrijders