Veneto

Veneto

De regio Veneto ligt in het noordoosten en is in het noorden bergachtig en richting zuiden steeds vlakker. De hoofdstad is Venetië dat is gelegen op eilanden in de grootste lagune. Zowel het noorden met de oostelijke Dolomieten als de Adriatische kustlijn in het oosten, evenals Het Gardameer in het westen zijn gebieden die massaal door de toeristen worden bezocht.

Huizen over het water

Dit plaatsje diende als decor voor de film Senso. Geen wonder, want de unieke ligging aan en over het water van de Muncio maakt Borghetto tot een idyllische plaats. Geen wonder dat het uitgeroepen is tot i borghi più belli d’Italia, een van de mooiste dorpjes van Italië!

Voormalige vestingplaats

In de zuidelijkste punt van het Gardameer, waar de Mincio het overtollige water uit het meer afvoert, ligt Peschiera del Garda. Deze plaats was ooit een belangrijke vestingplaats in Noord-Italië. Nu is het op en top een toeristenstadje.

Mooie fietsroutes

Fortificaties uit WO-I

De Alpen waren in de Eerste en Tweede Wereldoorlog het toneel van vele gevechten. Al vóór aanvang van de Eerste Wereldoorlog werden belangrijke routes door de Alpen afgeschermd door fortificaties. Wij fietsen een rondje door de Alpen van Veneto en bekijken een van de vele verdedigingswerken.

Mooie trajecten

Kaart 84

Troosteloze maar mooie pas

De Valparolapas onderscheidt zich van de andere passen in de Dolomieten door het troosteloze karakter. Het landschap is kaal, maar de vele rotsen hebben wel zo hun eigen charme.

De route is ook geschikt voor campers.

Sneeuwstorm

Vanaf Cortina d’Ampezzo loopt de pas Tre Croci omhoog naar Misurina. De naam komt, hoe kan het ook anders, van drie kruizen die op de pashoogte ooit stonden. Ter nagedachtenis aan slachtoffers van een sneeuwstorm.

De route is ook geschikt voor campers.

Oude bierbrouwerij

Met de camper zijn we onderweg naar Oostenrijk en we nemen daarvoor de SS50 van Feltre naar Belluno. Maar voordat we op pad gaan, bezoeken we in Feltre nog een winkel bij een oude bierbrouwerij.

De route is geschikt voor alle soorten campers.

Pitstop bij herdenkingsplek

Vanaf Belluno rijden we over de SS51 die ons door een prachtig landschap van de Dolomieten leidt. Ons eindpunt is Dobbiaco, oftewel Toblach, in Zuid-Tirol. Vlak voor Dobbiaco houden we een koffiepauze naast een kerkhof uit de Eerste Wereldoorlog.

De route is geschikt voor alle soorten campers.

Tips voor camperaars en motorrijders