Friuli-Venezia Giulia

Friuli - Venezia Giulia

Friuli-Venezia Giulia of Friuli-Julisch Venetië is een autonome regio in het noordoosten van Italië. Het ligt ingeklemd tussen de Alpen en de Adriatische zee. Bij de  grens met Slovenië is het landschap vrij vlak. Deze regio staat bekend om de schitterende kastelen die onder druk van vele invasies van onder andere de Kelten, Hunnen, Goten, Longobarden en de Hongaren noodzakelijk werden. Vaak werden de ruïnes van oude wachttorens uit de Romeinse tijd gebruikt als basis voor een moderner bolwerk. Helaas zijn veel kastelen in de loop der tijd verloren gegaan.

Mooie trajecten

SR355

Van Villa Santina tot Santo Stefano di Cadore

Een mooie, rustige en goed berijdbare route tussen Slovenië en Oostenrijk loopt over de SR 355 in Italië. Deze rustige route passeert mooie plaatsjes en kent slechts een lichte stijging. Het eindpunt ligt in de Dolomieten.

Plöckenpas

Gestapelde haarspeldbochten

De Plöckenpas, of op zijn Italiaans Passo di Monte Croce Carnico, was in de Eerste Wereldoorlog de frontlinie tussen het Oostenrijks/Hongaarse leger en het Italiaanse leger. We berijden de pas vanuit het zuiden over de vele haarspeldbochten en door de unieke haarspeldtunnels.

Tips voor camperaars en motorrijders