Nouvelle-Aquitaine

Nouvelle-Aquitaine

Door de samenvoeging van de regio's Aquitaine, Limousin en Poitou-Charentes is deze grote nieuwe regio ontstaan, de grootste van Frankrijk die ongeveer een derde van het land beslaat. Het staat bekend om zijn diverse landschappen, rijke geschiedenis en cultuur. Het omvat diverse landschappen, waaronder de kust van de Atlantische Oceaan, de bergen van de Pyreneeën en de Dordogne-vallei. Hier komen enkele van 's werelds beroemdste wijnen vandaan, waaronder Bordeaux. Nouvelle-Aquitaine herbergt prachtige historische steden zoals Bordeaux, La Rochelle en Poitiers, elk met een rijke architectuur en culturele erfgoed.

Mooi dorp

Op de lijst van “les plus beaux villages de France” staat ook de naam van het dorpje Bèlves dat maar rond de 1400 inwoners telt. Het dorp laat maar al te graag zien dat het uit de middeleeuwen stamt, want er worden regelmatig middeleeuwse feesten georganiseerd.

Hooggelegen kasteel

Op een 150 meter hoge rots boven het plaatsje Beynac-Cazenac ligt een kasteel dat heeft gediend als decor in een film over het leven van Jeanne d’Arc.

 

Muziekfeest

Tijdens een van onze motortochten door de Dordogne kwamen we door Cardouin, waar net een 'Concours de Fanfare' plaatsvond.

Rampplaats

Als een langgerekt lint ligt La Roque-Gageac langs de Dordogne. In 1957 voltrok zich hier een kleine ramp toen een deel van de rotsen omlaag viel. De smalle weg langs de Dordogne raakt in het toeristenseizoen regelmatig verstopt.

Gedenkplaats

Het gedenkdorpje Oradour-sur-Glane kan niet echt als een mooie plaats door het leven gaan. Toch hebben we gemeend deze plaats op de website op te moeten nemen. Dit plaatsje werd tijdens WOII door de Duitsers uitgemoord. Tegenwoordig is het een gedenkplaats die waarschuwt voor de gruwelen van de oorlog. Onderstaande film is een korte documentaire over de gruweldaden van de Duitsers.

Mooie citadel

Het middeleeuwse plaatsje Parthenay lag voor veel pelgrims op de route naar Santiago de Compostella. De citadel ligt op een puntige rots en was goed te verdedigen. Het kasteel De Richemont is echter een ruïne.

Naschrift 2021:
het centrum van Parthenay doet op dit moment armoedig aan door de vele gesloten winkels en cafés/restaurants.

Venetië van de Périgord

Eén van de mooiste plaatsen in de Dordogne is zonder twijfel Brantôme, het Venetië van de Périgord. Karel de Grote bracht hier ooit relikwieën van onschuldige heiligen naartoe die nog steeds door pelgrims worden vereerd.

Rechthoekig

Het plaatsje Monpazier heeft door de gebruikte techniek bij de indeling veel architecten geïnspireerd. In perfecte rechthoeken zijn de kavels verdeeld. De Engelse koning Edward I had zelfs belangen in dit prachtige dorp.

Stad met geschiedenis

In een meander van de Thouet ligt het mooie plaatsje Thouars. Deze stad herbergt veel historische monumenten uit de 12e tot 17e eeuw. Ook het kasteel van de hertogen van Trémoille is een historisch monument.

Oudste baronie

In Biron ligt een prachtig kasteel dat de zetel was van een van de oudste baronieën in de Périgord. Samen met de Engelse koning Edward I stichtte één van de Heren van Biron het plaatsje Monpazier.

Mooie trajecten

Prachtige route

We zijn met de camper onderweg naar Bergerac.  Ons vertrekpunt ligt in het departement Lot en het reisdoel in het departement Dordogne. De route voert over prachtige wegen en door mooie dorpjes. We ontdekken een interessante weg langs mooie plaatsen die in de Michelingids (nog) niet groen is gemarkeerd.

De route is geschikt voor alle campers.

Grensoverschrijdend

Vanaf Bastide-Clairence zijn we onderweg naar San Sebastián. De route voert door Baskenland dat zowel in Frankrijk als in Spanje ligt. Deze regio had ooit een grote mate van autonomie totdat het werd opgesplitst.

De route is geschikt voor alle campers.

Mooie fietsroutes

Gratie voor gevangenen

We fietsen vanaf Cheirroux naar Saint-Leonard-de-Noblat, een stad die ontstond rond de edelman Leonardus de Noblat. Als kluizenaar leefde hij hier en maakte gebruik van een privilege van de koning. Pelgrims op weg naar Santiago houden hier graag halt.

Fietstocht met mini-concert

We fietsen een rondje door het departement Deux-Sèvres en bezoeken onderweg Parthenay. De fietstocht sluiten we af met een diner in Café de l’Union in Sauvrais, waar Michel en Nicole ons verrassen met een muzikaal optreden.

Naschrift 2021:
Michel en Nicole zijn met pensioen en het café/restaurant is gesloten!

Langs mooie plaatsen

In de Dordogne nemen we de fiets om vanuit het gehucht Astor naar twee mooie plaatsen te fietsen: naar Monpazier met haar karakteristieke bouwplan (dat op de lijst Plus Beaux Villages de France staat) en naar Biron met haar prachtige kasteel.

Tips voor camperaars en motorrijders