Provence-Alpes – Côte-d’Azur

Provence-Alpes - Côte-d'Azur

Wie kent de Provence niet met zijn heerlijke klimaat en nabijheid van de Franse Alpen? Hier liggen veel plaatsen die menigmaal decor waren voor Franse speelfilms. En motortochten zijn hier bijna altijd fascinerend.

Filmstadje

De filmwereld heeft Cucuron ook ontdekt. De film ‘Le hussard sur le toit’ werd in dit authentieke Provençaalse stadje aan de voet van de Luberon opgenomen. Verrassend is ook de grote vijver in het centrum van dit mooie stadje.

Middeleeuws stadje

Een prachtig middeleeuws plaatsje is Le Castellet. Wie het leuk vindt om te neuzen in winkels en galeries is hier op zijn plaats.

Mooi dorp

Hooggelegen met een prachtig uitzicht over de vallei van de Durance ligt het mooie dorp Lurs enigszins verborgen. Wij vonden dit dorp bij toeval tijdens een van onze motorritten.

Toeristenstadje

Een van de meest bekende plaatsjes van de Provence is Moustiers-Sainte-Marie. Het plaatsje prijkt uiteraard ook op de Franse lijst van mooiste dorpen. Boven het stadje hangt een (ooit zilveren) ster aan een 220 meter lange ketting.

Typisch Provencaals

Gelegen op een heuvel kijkt een klein dorp uit over haar omgeving. Saint-Martin-de-Castillon is een typisch Provençaals dorpje waar weliswaar zo’n 750 mensen wonen, maar dat toch uitgestorven lijkt.

Stad en citadel

Aan de Route Napoléon door de Alpes-de-Haute-Provence ligt Sisteron. Boven de stad uit torent de citadel met een prachtig uitzicht over de Durance en de aan de andere zijde gelegen rotspartij Baume.

Hoogst gelegen stad

De hoogst gelegen stad van Frankrijk is Briançon. De strategische ligging was vroeger van zodanig belang dat de stad uitgebreid verstevigd werd met vestingwerken en forten. De architect was de militair Vauban, die op veel plaatsen in Frankrijk de vestingwerken voor zijn rekening nam. De vestingwerken van Vauban zijn opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Mooie trajecten

Motorrit door een kloof

We rijden deze D942 omhoog door de gorge waarin de Méouge stroomt. Deze kloof is een trekpleister voor wandelaars, zwemmers en kajakkers, maar ook voor geologen vanwege de bijzondere steensoorten.

De tunnel in de D942 is voor grote campers een lastig obstakel, met name vanwege de krappe bocht!

Motorrit rond lang meer

Het stuwmeer Lac de Serre-Ponçon met haar helderblauwe water nodigt uit voor een mooie trip rondom. Vanaf de omliggende bergen heb je een prachtig uitzicht over dit 20 kilometer lange meer.

Ook voor campers is deze route geschikt!

Motorrit in de Verdon

Aan de rand van de Franse Alpen ligt het meer Sainte-Croix. Een rondje rond dit meer brengt je in het afwisselende landschap van de prachtige Verdon.

Ook voor campers is deze route geschikt!

Sneeuw op de col

Op de top van de Col d'Izoard (2360 m) in de Hautes-Alpes werden we verrast door sneeuw. Geen wonder, want de route reden we in oktober! De berg wordt vaak opgenomen in de Tour-de-France.

Ook voor campers is deze route geschikt!

Motorrit over mooie bergweg

De weg over de Col des Garcinets heeft een niet al te best wegdek en verkeer rijdt er amper. Jammer, want het is een mooie bergweg met prachtige uitzichten.

Voor campers is deze route niet aan te raden!

Motorrit over oude militaire weg

De 2109 meter hoge Col de Vars vormt op pashoogte de grens tussen de departementen Hautes-Alpes en Alpes-de-Haute-Provence. Deze weinig toeristische weg is tussen 1890 en 1893 aangelegd door het Franse leger.

Deze col is geschikt voor campers.

Efteling-gevoel

Van de Franse kloven is de Gorges-du-Verdon het meest bekend. Maar de Gorges-de-Daluis is wel een heel bijzondere, want die geeft je het gevoel alsof je in de Efteling bent als je er doorheen rijdt.

Voor grote campers is deze route niet aan te raden!

Motorrit over col

In het Nationaal park Mercantour ligt een 2715 meter hoge bergpas die de verbinding vormt tussen Jausiers en Saint-Étienne-de-Tinée: de Col de la Bonette.

Ook voor campers is deze route geschikt!

Motorrit over col

De Col du Galibier verbindt Saint-Michel-de-Maurienne en Briançon via de Col du Télégraphe in het noorden en de Col du Lautaret in het zuiden. De pas is al vaak opgenomen in de Tour-de-France. Onze passage in oktober 2010 vond plaats onder winterse omstandigheden.

Ook voor campers is deze route geschikt!

Prachtige dorpjes

Met de motor doorkruisen we de Luberon en passeren daarbij veel leuke plaatsjes. We nemen onderweg, al dan niet vanaf de motor, een kijkje in de leuke plaatsen Céreste, Reillanne, Viens, Saint-Martin-de-Castillon en Simiane-la-Rotonde.

Ook voor campers is deze route geschikt!

Langs stuwmeer Lac d'Esparron

Vanaf Gréoux-les-Bains rijden we een stukje over de D952 om vervolgens de D315 omhoog te nemen langs het stuwmeer in het Lac d’Esparron. Vanaf de weg is de stuwdam te zien die Le Verdon tot een stuwmeer maakt.

Ook voor campers is deze route geschikt!

Veerboot op de top?

Met 613 meter is de Col du Ferrier geen hoge berg, maar desondanks zeer geliefd bij amateurwielrenners. Wij beklimmen deze berg met de motor tussen onze benen. We zijn benieuwd wat we boven aantreffen, want ferrier is Frans voor veerboot!

Ook voor campers is deze route geschikt!

Kronkelen langs kloof

Een van de mooiste routes door de Provence is ongetwijfeld een rit door de Gorges-du-Verdon. De weg kronkelt door de bergen hoog boven deze rivier en biedt prachtige vergezichten zoals over het Lac de Sainte-Croix.

Deze route is voor alle campers geschikt!

Maanlandschap

Het Caussols-plateau bestaat uit kalksteenrotsen die gebeeldhouwd zijn door erosie, resulterend in talrijke zinkgaten, kloven en grotten. We rijden met de motor door dit op een maanlandschap lijkend terrein dat stamt uit de karst.

Hoewel dit geen optimale weg is, kan de weg wel met een camper worden bereden.

Route de Cabris

We reizen tussen Grasse, de stad van de parfums, en Cabris, één van de mooiste dorpen van de Provence. Via een stukje Route Napoléon komen we op de Route de Cabris.

Deze route is voor alle campers geschikt!

Vallei van de vuursteen

Met de motor rijden we vanaf de 1103 meter hoge Col de l'Ecre omlaag door de Vallon de Pierre Feu tot aan Gourdon. Het is een kaal gebied dat prachtige vergezichten te bieden heeft.

Deze route is voor alle campers geschikt!

Balkonweg

We nemen de D6 die vanaf Bramafan omlaag kronkelt richting Gréolières. De route voert door de Gorges du Loup, een van de bekende Franse 'balkonwegen'.

Deze route is voor alle campers geschikt!

Balkonweg

De Siagne heeft in het Provençaalse achterland een spectaculair landschap van bergengtes tot wel 400 meter diep gevormd. Wij rijden langs deze rivier omhoog tot aan Saint-Cézaire-sur-Siagne.

Deze route is helaas niet voor alle campers geschikt!

Geen dreiging

Vanuit Seillans rijden we over de Route de Fayence naar het hooggelegen Mons. Door de hoge ligging kon Mons zich steeds goed verdedigen omdat dreigingen van ver te zien waren.

Deze route is voor alle campers geschikt!

Tips voor camperaars en motorrijders