Baden-Württemberg

Baden-Württemberg

Deze deelstaat is een samenvoeging van de twee gelijknamige landen en bestaat sinds 1952. In het zuiden en westen vormt de Rijn de grens. De twee meest bekende gebieden in Baden-Württemberg zijn het Zwarte Woud en de Schwäbische Alb. Het Zwarte Woud in het zuidwesten is een dicht bebost gebied en een middelgebergte waar menig motortoerist zijn vertier vindt. De hoogste top is de Feldberg met 1493 meter. De Schwäbische Alb loopt van het zuiden naar het noordoosten en is eveneens een middelgebergte met bergtoppen tussen 600 en 1000 meter. Hier bepalen vooral de Donau en Hegau het gezicht.

Stad van de Rottweiler

De stad waarnaar het hondenras is genoemd, bestond al in de Romeinse tijd. Bijzonder zijn de vele verschillende en opvallende erkers in prachtige kleuren. En om Rottweil te vinden, hoef je alleen maar naar de 250 meter hoge toren van Thyssen-Krupp te zoeken.

Vluchtoord van Erasmus

De universiteitsstad Freiburg wordt gezien als de hoofdstad van het Zwarte Woud. De oude binnenstad telt talrijke mooie gebouwen. In een van deze huizen heeft Erasmus van Rotterdam nog een aantal jaren gewoond nadat hij uit Bazel was verdreven.

CP naast de bierbrouwerij

Bierliefhebbers komen hun ogen tekort bij de bierbrouwerij van Bad Schussenried. In de Bierstube kun je de vele soorten uitproberen en heerlijk eten. En ben je er eind april, dan kun je het oprichten van de meiboom meemaken.

Het verleden opzoeken

In Oberschwaben ligt een prachtig openluchtmuseum dat inzicht geeft in het leven en werken van weleer in deze regio. Het Museumdorf Kürnbach telt talrijke woonhuizen, boerenbedrijven en aanverwante gebouwen. Ook worden veel oude ambachten hier toegelicht.

Koekoek - koekoek

Het plaatsje Triberg in het Schwarzwald is vooral bekend van de zeven watervallen, maar ons bezoek beperkte zich tot het stadje zelf dat aan de Deutsche Uhrenstraße ligt. En dan word je uiteraard geconfronteerd met de welbekende koekoeksklokken.

Klooster met kunstgeschiedenis

In 1863 werd in Beuron vanuit het Franse Solesmes een abdij gesticht in voormalige gebouwen van de augustijnen. Deze Aartsabdij van Beuron drukte vanaf de 19e eeuw haar stempel op de kunstgeschiedenis bij de ontwikkeling van neostijlen en liturgie.

Wetenswaardig

In Beuron kun je veel te weten komen over het ontstaan van het Donaulandschap. Een wandelpad brengt je langs een leerzame kruidentuin en informatie over de Ark van Noah. Over de Donau ligt een prachtige houten brug.

Bruglegende

Op het eerste gezicht lijkt Pfullendorf niet zo interessant, maar deze stad herbergt een paar pareltjes. Zoals het oudste woonhuis van Zuid-Duitsland en een fontein met figuren die de legende van de stad uitbeelden.

Kolossaal kasteel

Het vorstendom Hohenzollern heeft veel betekend voor Sigmaringen. Wat gebleven is, is een prachtig en kolossaal kasteel dat de stad domineert. En vanaf de St. Joseffkapel heb je een prachtig uitzicht over de stad.

Voormalig eiland

Ooit lag de heuvel waarop Breisach am Rhein ligt, midden in de Rijn. Tegenwoordig loopt de Rijn er omheen en is de stad een geliefd reisdoel voor toeristen die met een cruiseschip passeren.

Taubermonding

Daar waar de Tauber in de Main uitmondt, vinden we Wertheim. Met een prachtig uitzicht over de beide rivierdalen ligt een kasteelruïne boven de stad. In de Tweede Wereldoorlog kreeg de stad echter een slechte naam vanwege de Jodenvervolging.

Mooie fietsroutes

Europäische Wasserscheide

De Europese waterscheiding is de waterscheidingslijn die de stroomgebieden van de rivieren die uitmonden in de Atlantische Oceaan, de Noordzee en de Oostzee scheidt van de stroomgebieden van de rivieren die uitmonden in de Middellandse Zee en Zwarte Zee. Wij maakten een fietstocht langs een deel van deze lijn.

Mooie trajecten

Door de Kreuzfeldkurve

Het Höllental is een bekende kloof in het Zwarte Woud. We reden deze weg met de motor richting zuiden om vervolgens via de Titisee, parallel aan de Schwarzwaldhochstraße richting westen te rijden. Daar passeren we het op één na grootste skigebied van Duitsland.

Langs de hoogste bergen

In het vervolg op de route Kirchzarten – Todtnau rijden we nu weer richting noorden. De route voert vanaf Utzenfeld naar Oberried onder andere tussen de hoogste bergen van het Zwarte Woud.

Romantisch onderweg (1)

Een van de mooiste routes door Duitsland is zonder twijfel de Romantische Straße. De route voert langs prachtige plaatsen op de grens tussen Beieren en Baden-Württemberg die je ongetwijfeld een romantisch gevoel geven. Deze film toont het deel van de route tussen Rothenburg o/d Tauber en Tauberbischofsheim.

Romantisch onderweg (2)

De Romantische Straße loopt door Beieren van Würzburg in het noorden naar Füssen in het zuiden. Een deel van de route loopt ook door Baden-Württemberg en daar rijden we een deel van tussen Wertheim en Tauberbischofsheim. In tegenstelling tot de film hiernaast rijden we dit deel van de route deze keer van noord naar zuid.

Verrassend rivierdal

Tussen Fridingen en Simaringen heeft de Donau zich in de loop van eeuwen door de Schwäbische Alb gewrongen. We reden door het Donautal vanaf Beuron en genoten van de steile krijtrotsen en prachtige natuur.

Plattelandsroute

We zijn onderweg van Bad Mergentheim in Baden-Württemberg naar Rothenburg o/d Tauber in Beieren. Daarvoor nemen we een niet-alledaagse route over het platteland van Schwäbisch Hall, die ons door het dal van de Blinkbach tot aan de westzijde van deze mooie stad brengt.

Tips voor camperaars en motorrijders