Israël en Jordanië

Door de coronacrisis kon in 2020 weinig gereisd worden, met als gevolg dat er weinig nieuw materiaal voor de website beschikbaar kwam. Daarom hadden we besloten om maandelijks een of meerdere documentaires te publiceren over mooie plaatsen die wellicht niet zo snel met de camper bezocht worden. Deze plaatsen liggen in het Midden-Oosten. Wim heeft in 2006 een jaar lang  gewerkt voor de Verenigde Naties en had daardoor de kans om de omgeving te verkennen. Wandelend, op de mountainbike of per auto zijn vele kilometers afgelegd in een unieke omgeving. Alle documentaires zijn voorzien van commentaar en bieden veel achtergrondinformatie.

Ramparts Walk

De oude stad Jeruzalem is geheel omringd door een stadsmuur. Diverse poorten verschaffen toegang tot de stad en al deze poorten kennen hun eigen verhaal. Wandelend over deze muur krijg je een prachtige inkijk op het leven binnen en buiten deze stadsmuren!

Masada

De berg Masada aan de Dode Zee heeft voor de Joden een speciale betekenis. Na de verwoesting van Jeruzalem verschansten zich hier zo’n 1000 Joodse opstandelingen om na een lange belegering door de Romeinen massaal zelfmoord te plegen. Alle militairen van het Israëlische leger (IDF) leggen op deze voor de Joden bijzondere berg de eed af. Deze berg is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Jaffa en Akko

In het zuiden net onder Tel Aviv, en in het noorden vlak boven Haifa, liggen twee parels van plaatsen. Hoewel ze ooit echt Arabisch waren, is met name Jaffa dat niet meer. Maar Akko heeft haar Arabische uitstraling gelukkig wel weten te behouden. Het oude centrum van Akko (Acre) is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Voorliefde

Herodes de Grote was een fazalkoning van de Romeinen en regeerde over Judea. Zijn voorliefde voor de Romeinen blijkt uit de vele bouwwerken die hij tijdens zijn regeerperiode heeft laten oprichten. Deze voorliefde maakte hem echter niet bemind bij de Joden. Samen met collegae van de UNTSO-staf werd Herodion bezocht. Maar ook Caesarea, Masada en diverse andere plekken herbergen restanten van deze bouwwerken naar Romeins voorbeeld.

Terrassentuin

Israël kent heel wat geloofsstromen die al dan niet een claim leggen op bepaalde delen van het land. De derde grootste geloofsstroom ter wereld heeft haar internationale wereldcentrum in Haifa. Daar onderhouden ze de Bahai’i Gardens, een terrassentuin vol pracht en praal.

Verborgen klooster

De Judean Mountains herbergen veel kloven. Eén daarvan, de Wadi Al Qelt, zorgt op zomerse dagen voor verkoeling voor de bezoekers. En in de kloof ligt een prachtig klooster verborgen dat na een fikse wandeltocht kan worden bezocht.

Uitstervend 'beroep'

In de buurt van Bethlehem ligt het Grieks-Orthodox klooster Mar Saba dat een van de oudst bewoonde kloosters ter wereld is. Toen ik het in 2006 bezocht leefden er nog maar 15 monniken. Ooit waren dat er duizenden.

Jeruzalem

In deze documentaire worden we door gidsen langs de bekendste plaatsen van de oude stad Jeruzalem gebracht. We horen de verhalen van o.a. de Al Aqsamoskee, de Rotskoepel, de Klaagmuur, de Via Dolerosa en de Heilige Hartkerk. De Oude Stad is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Judese Bergen (deel 1)

Het bergmassief dat van noord naar zuid Israël doorkruist, kent vele gezichten. In deze Judean Mountains kun je met de auto, op de fiets of te voet allerlei bijzondere plekken opzoeken. In deel 1 rijden we door het Begin Park, wandelen we bij Wadi Qumran en Wadi Oetalav en fietsen we bij Manhat.

Judese Bergen (deel 2)

In deel 2 fietsen we weer door de Judean Mountains, deze keer bij Sataf, rijden we door Yehuda Desert, wandelen we bij Fawwar en gebruiken we de fourwheeldrive bij Sodom.

Damascus (deel 1)

In 2006 was Syrië nog niet in een burgeroorlog verwikkeld en kon de hoofdstad Damascus worden bezocht. We bezoeken de Suq Al-Hamadiye en lopen door de oude stad waar handwerkers hun beroep uitoefenen. Het oude stadscentrum van Damascus is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Damascus (deel 2)

In deel 2 van ons bezoek aan Damascus nemen we een kijkje in de Omayyad Moskee, het Al Azem-paleis en het mausoleum van Saladin. We besluiten ons bezoek met een kijkje in een prachtig hotel dat in tegenstelling tot de stad zeer modern is. Het oude stadscentrum van Damascus is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Verborgen stad

In Jordanië ligt verscholen in de woestenij een stad die in zijn geheel uit de rotsen werd gehakt. Petra was de Romeinse naam voor deze hoofdstad van de Nabateeërs. In 1812 werd de verlaten stad weer ontdekt en sinds 1985 is deze verscholen stad opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Wadi Rum

Met de 4Runner van de VN doorkruisen we de bekende Wadi Rum in Jordanië. De meereizende gids laat ons de belangrijkste plekken zien en vertelt de verhalen over Lawrence of Arabia. Deze unieke woestijn is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Mini-Israël

Een heel jaar wonen en werken in Israël wil nog niet zeggen dat je ook alles hebt gezien van het land. Maar gelukkig hebben ze ook daar een soort Madurodam. In dat Mini-Israël kun je het hele land binnen een halve dag bekijken.

Palestijnse cultuur

Eenmaal per jaar laten de Palestijnse werknemers van UNTSO graag hun collegae kennismaken met de Palestijnse cultuur. Muziek, dans en culinaire versnaperingen worden gepresenteerd op deze Palestinian Day.

Zeereis

De missie zit er op en er zijn twee opties om de meegenomen privé-auto weer in Nederland te krijgen. Rijdend vanuit het Midden-Oosten viel af omdat er geen andere Nederlanders op dat moment mee konden reizen. Dus wordt de auto verscheept en Wim mag meereizen op het roll-on-roll-off-schip. En onderweg worden honderden Fiat Doblo’s ingeladen.

Een manier van reizen die ook menig camperaar zal aanspreken omdat de grote afstand naar het land van bestemming niet over de weg hoeft te worden afgelegd!

Tips voor camperaars en motorrijders