Kärnten

Karinthië

Karinthië (Kärnten) is in 1920, nadat de Eerste Wereldoorlog verloren werd, ontstaan uit het hoofddeel van het hertogdom Karinthië, een "kroonland" binnen het Oostenrijkse keizerrijk. Aanvankelijk maakte het voormalige Joegoslavië aanspraak op dit gebied maar dat werd verhinderd. Karinthië wordt gezien als het zonnige zuiden van Oostenrijk met een landschap vol hoge toppen en glooiende bergkruinen. Meer dan 1200 meren zijn hier te vinden. Een ideaal gebied voor rust, maar ook voor mooie tochten.

Kerk op een tarweveld

Een boerin kreeg ooit in een visioen een opdracht om op een tarweveld een kerk te bouwen. Niet iedereen stond daar om te springen, maar uiteindelijk kwam er een kerk en namen de Franciscanen de zorg op zich. Zo ontstond naast de kerk Maria Schnee ook een klooster en kreeg het dorp de naam Maria Luggau.

Mooie trajecten

Toeren door Drautal en Gaital

Vanuit Lienz maakten we een motortocht die ons door twee bekende dalen voerde en waarbij we niet echt hoogteverschillen moesten overwinnen. Het Drautal, dat tot Slovenië reikt, is het belangrijkste dal van Karinthië. Na een korte doorsteek kwamen we in het Gailtal dat ons weer van oost naar west bracht.

Deze route is ook voor campers goed te rijden.

Mooiste panoramaweg

In de Alpen zijn veel wegen te vinden waarvan gezegd wordt dat het de mooiste zijn. Zo vinden velen dat de Nockalmstrasse een van de mooiste van Karinthië is. De 35 kilometer lange route is dan ook een must op de lijst van toeristische Alpenwegen.

Deze route is ook voor campers goed te rijden.

Genieten op grote hoogte

We namen de motor om de Großglockner Hochalpenstraße te rijden. Vanaf Heiligenblut reden we in noordelijke richting naar Bruck. Onderweg namen we nog even de tijd om de Gletscherstraße te nemen naar het op één na hoogste punt van de route, de Kaiser Franz Josefs Höhe. Deze Alpenroute is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Deze route is ook voor campers goed te rijden.
Let op: het is een tolweg.

Hoogst bereikbare punt

Tijdens onze rit over de Großglockner Hochalpenstraße namen we even de tijd om vanaf de pas naar het hoogste punt te rijden: de Edelweißspitze. Het is een doodlopende weg die uitkomt op een parkeerplaats waarvoor de berg 6 meter moest worden ingekort. Hoewel de weg officieel op grondgebied van de deelstaat Salzburg ligt, is het logisch om deze ook onder Karinthië te tonen.

Deze weg is niet geschikt voor campers anders dan kampeerbussen.

Wachten op skaters

Met de camper reden we vanuit het Oostenrijkse Keutschach over de Seebergsattel (in het Sloveens Jezerski vrh) naar Tupaliče in Slovenië. Ten tijde van onze passage werd de helling aan de Oostenrijkse zijde gebruikt voor een wedstrijd met skateboards waardoor we noodgedwongen een tijdlang moesten wachten.

Deze route is geschikt voor alle campers.

Tips voor camperaars en motorrijders