Piemonte

Informatie

Piëmont (Piemonte) ligt aan de voet van de bergen, en dat is ook wat deze naam in het Italiaans betekent. De regio grenst zowel aan Zwitserland als aan Frankrijk. In het noorden vinden we de bergen van de Alpen, met als hoogste bergen de Grenszgipfel (4618 meter) en de Gran Paradiso (4061 meter). In het zuidoosten ligt de Povlakte en is het landschap heuvelachtig. Toeristisch is eigenlijk alleen het gebied rond het Lago Maggiore door de reiziger ontdekt. In vergelijking met andere regio's is Piëmont toeristisch nog niet sterk ontwikkeld.

Toeristenstadje

Gelegen aan het Lago Maggiore is Cannobio een echt toeristenoord. Deze plaats bestond al 1000 jaar vóór Christus. De nauwe en steile steegjes nodigen uit voor een wandeling langs winkeltjes met lokale producten.

Middeleeuws stadje

Domodossola is eigenlijk een groot dorp, gelegen aan de zuidkant van de Simplonpas. Het heeft nog een prachtig bewaard gebleven middeleeuwse kern en aan het Piazza Mercato liggen barokke huizen met mooie galerijen.

Mooie plaats

Op een schiereiland in het gelijknamige meer ligt Orta. De volledige naam van dit mooie plaatsje aan het kleinste Alpenmeer van Italië luidt Orta San Giulio.

Monument

Ter nagedachtenis aan Franciscus is op een heuvel bij Orta een aantal gebouwen neergezet die met bijna 400 terracotta-beelden het leven van deze monnik uitbeelden. Sacro Monte is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.  Dit park met beelden is zeker een bezoek waard.

Wandeling

Een wandeling langs de rand van het schiereiland waarop Orta San Giulio ligt, brengt je langs leuke plekken. Het panorama wijzigt regelmatig
en het uitzicht is fantastisch.

Mooie fietsroutes

Fietstocht rond meer

Fietsen in Italië is helaas niet zoals we dat in Nederland gewend zijn. Een rondje langs het Ortameer is lastig te maken, maar brengt je wel langs mooie plekken. De door ons gekozen route bevat een erg steil stuk dat alleen lopend kan worden afgelegd! Voor de mountainbikers zit er zelfs nog
een stuk single track in!

Mooie trajecten

Camperroute langs bergmeren

Langs de westflank van het Lago Maggiore zakken we af tot we na Verbania de doorsteek kunnen maken naar het Lago d’Orta. We passeren een gebied dat bij veel beroemdheden de ideale vakantieplek was en is.

Motorrit over col

Vanuit Italië nemen wij de pas die vermoedelijk ook door Hannibal met zijn olifanten is gebruikt om Rome vanuit het noorden aan te vallen: de Col du Mont Cenis met een hoogte van 2081 meter.

Ook voor campers is deze route geschikt!

Tips voor camperaars en motorrijders