Syddanmark

Zuid-Denemarken

De regio Zuid-Denemarken omvat het zuiden van Jutland en het eiland Funen, evenals de kleinere eilanden ten zuiden van Funen. Hier ligt ook de enige landsgrens (met Duitsland) die het land kent. De stranden strekken zich uit zo ver als het oog reikt. En het achterland is bezaaid met weilanden en akkers, waar nog tal van kastelen zijn te vinden.

Kustplaats

Aan de Deense Zuidzee ligt Faaborg, een kleine havenstad waar vandaan diverse veerdiensten vertrekken. Het plaatsje beschikt over een van de twee stadspoorten die Denemarken rijk is.

Stad van sprookjesverteller

Odense, de derde stad van Denemarken heeft tussen 2015 en 2020 een ware metamorfose doorgemaakt. Deze geboorteplaats van Hans Christiaan Andersen besteedt veel aandacht aan de sprookjesverteller. En ons bezoek viel samen met een studentenfeest.

Oudste stad

De oudste stad van Denemarken, of volgens sommigen zelfs van Scandinavië, ligt in Zuid-Jutland. Ribe werd mede dankzij de Friezen een handelsplaats. De stad telt nog veel mooie Middeleeuwse gebouwen.

 

Fietsroutes

Fietstocht langs waterburcht

Op Midden-Funen ligt de mooiste en best bewaard gebleven waterburcht van Europa. Wie wil, kan zich op Egeskov een hele dag vermaken. We fietsen vanuit Ringe een rondje (ANWB Actief Denemarken dagtocht 7) en passeren onderweg ook nog een Hollandse molen uit 1855 en een molen die zelfs als ruïne nog aantrekkingskracht heeft.

Fynske Alper

Funen is een eiland waar de Deense adel zich sinds de 17e eeuw heeft gevestigd. Het staat dan ook vol met kastelen en landgoederen. Aan de hand van het boekje ANWB Actief Denemarken fietsen we een rondje (dagtocht 6) langs een aantal van deze prachtige gebouwen.

Tips voor camperaars en motorrijders