Centre – Val-de-Loire

De naam zegt het al: deze regio ligt centraal in Frankrijk. De belangrijkste toeristische trekpleister is zonder twijfel de Loirevallei, een gebied met veel cultureel erfgoed. Het centrale deel van het Loirevallei is zelfs opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Dit deel tussen Sully-sur-Loire en Chalonnes-sur-Loire heeft een landschappelijke en culturele waarde en telt diverse historische dorpen en steden, met name Amboise, Angers, Blois, Chinon, Montsoreau, Orléans, Saumur en Tours. De Loire fungeert vaak als een afbakeningslijn in het weer van Frankrijk tussen het noordelijke en het zuidelijke klimaat, waardoor er grootste deel van het jaar een gunstig klimaat heerst.

Inkijkje in privéleven

Veel kastelen in de Loire vallei zijn opengesteld voor publiek, maar zelden krijg je zo’n inkijk in het persoonlijke leven van de huidige bewoners als in Château de l’Islette.

Oude stad

Gelegen aan de Loire, met een prachtige hangbrug als toegang vanuit het zuiden, beschikt Langeais ook nog eens over een fors kasteel. Deze plaats is een van de oudste in de Touraine.

Parijs in het klein

Tijdens WOII werd de stad Tours grotendeels verwoest. Gelukkig is de stad gerestaureerd en staat ze nu ook wel bekend als ‘Petit Paris’. De oude middeleeuwse binnenstad is een plaatje om te zien.

Strategisch gelegen

In een in de Middeleeuwen strategisch gelegen regio ligt Senonches, waar Hugues II, heer van Châteauneuf en Senonches, ter bescherming een kasteel en een uitkijktoren liet bouwen.

Mooie trajecten

Loirevallei

Langs de Loire staan tal van kastelen, de een nog mooier en groter dan de ander. Wij rijden met de motor een korte route van Fontevraud-l’Abbaye, waar we het klooster bekijken, langs Château Ussé naar Château de l’Islette.

De route is geschikt voor campers.

Tips voor camperaars en motorrijders