Krain

Kranjska

Krain (in het Sloveens Vojvodina Kranjska en in het Duits Herzogtum Krain) is een traditionele en historische regio van Slovenië. De regio wordt onderverdeeld in Gorenjska (Oberkrain), Dolenjska (Unterkrain) en Notransjka (Innerkrain). De regio heeft in de loop der jaren deel uitgemaakt van uiteenlopende landen en staten, zoals Beieren, Oostenrijk en Italië. Tussen 1809 en 1814 heeft Krain zelfs nog deel uitgemaakt van Frankrijk. Gorenjska was ooit deel van het keizerrijk van Karel de Grote en had een Duitstalige minderheid. In de Tweede Wereldoorlog werd het door de nazi’s geannexeerd en verduitst. Na de oorlog werden de Duitse inwoners verdreven naar Oostenrijk en Duitsland.

Een van de oudste steden

Aan de voet van de Steiner Alpen ligt Kamnik, een van de oudste steden van Slovenië. Het middeleeuwse centrum met keienstraatjes ademt nog de sfeer van de 15e eeuw. Ooit was het een belangrijk handelscentrum tussen Ljubljana en Celje.

Middeleeuws pareltje

Het middeleeuwse plaatsje Škofja Loka is een druk bezocht toeristisch pareltje. Aan de gezellige keienstraatjes liggen statige herenhuizen, waarvan een aantal stammen uit de tijd van de Turkse invallen.

De gezelligste hoofdstad van Europa

Een van de kleinste Europese hoofdsteden is tevens een van de gezelligste. Ljubljana is het Sloveense woord voor ‘liefde’ en deze stad straalt dat ook uit. De vroeger kleurloze Oostblokstad is uitgegroeid tot een prachtige en gezellige stad. De werken van Jože Plečnik zijn opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Tips voor camperaars en motorrijders