Nordrhein-Westfalen

Informatie

Noordrijn-Westfalen (Nordrhein-Westfalen) is de deelstaat met de meeste inwoners. Economisch is het van groot belang vanwege het sterk geïndustrialiseerde Ruhrgebied. De belangrijkste rivier is de Rijn, waar o.a. de Ruhr en Lippe in uitmonden.

Routebeschrijving

Auto Lopen OV-laag Fietsen
opties weergeven Verberg de opties
Ophalen van de route......

Monument

Boven op een berg bij Porta Westfalica is een monument opgericht ter nagedachtenis aan het staatshoofd dat de Duitse Eenwording realiseerde, nl Kaiser Wilhelm I. Samen met de al even bekende kanselier Otto von Bismarck heeft hij Pruisen via de Duitse en de Noordduitse Bond in 1871 tot het Duitse Keizerrijk getransformeerd. Deze semi-constitutionele monarchie heeft tot 1918 bestaan.

Bedevaartsoord

Ooit hoorde Kevelaer tot Nederland. Het plaatsje werd als bedevaartsoord bekend nadat een marskramer op last van Maria een kapelletje bouwde. Vooral toen in Nederland het openlijk belijden van het rooms-katholieke geloof verboden werd, groeide de pelgrimage naar dit mooie plaatsje

Beschermd gehucht

Gelegen langs een oude weg en aan de oever van de Olef ligt het gelijknamige plaatsje verscholen. Olef werd de eerste plaats die in Noordrijn-Westfalen mocht profiteren van een wet ter bescherming van monumenten.

Onheilsoord

Op de plek waar de rivieren Ulft en Olef samenkomen, ligt het idyllische plaatsje Gemünd. In 2021 werd deze plaats getroffen door een ramp waarvan de gevolgen tot op de dag van vandaag nog te zien zijn.

Mooie trajecten

Routebeschrijving

Auto Lopen OV-laag Fietsen
opties weergeven Verberg de opties
Ophalen van de route......

Langs de Ruhr

Een camperrit door de Nordeifel. We zijn onderweg vanaf de Ordensburg Vogelsang naar het mooie plaatsje Monschau en de route voert globaal langs de Roer, oftewel in het Duits Ru(h)r.

Mooie fietsroutes

Routebeschrijving

Auto Lopen OV-laag Fietsen
opties weergeven Verberg de opties
Ophalen van de route......

Nazicomplex

Een uitdagende fietstocht door Naturpark Eifel die een stevige fiets vereist (en het liefst met ondersteuning), maar die ook een prachtige blik gunt op het stuwmeer. De route eindigt in het spookdorp Wollseifen en het voormalige Nazicomplex Vogelsang.