Aragón

Aragón is één van de drie noordelijkst gelegen regio's en grenst in het noorden aan Frankrijk, waar de grens wordt gevormd door de pieken van de Pyreneeën. Aragón heeft slechts één officiële taal, het Spaans, maar in de praktijk worden er op kleinere schaal ook nog Aragonees gesproken in de noordelijke bergvalleien en Catalaans in een strook in het oosten van de regio. De hoofdstad is Zaragoza waar ruim de helft van de bewoners van deze regio woont. Het landschap met dichte wouden in het noorden is bergachtig met als één van de hoogtepunten het Nationaal Park Ordesa y Monte Perdido. Het centrale gedeelte is een stuk vlakker en vruchtbaarder door de rivier Ebro met de aangrenzende wetlands.

Tempeliers

Het stadje Cantavieja staat niet voor niets op de Spaanse lijst van mooiste dorpen. Hier verschansten zich ooit de Tempeliers. Van hun kasteel is niets meer over en heeft plaats gemaakt voor Golgotha.

Moors koninkrijk

We zijn op bezoek in Albarracín een middeleeuws stadje met goed bewaard gebleven architectuur, dat ooit een Moors koninkrijk was. Het is niet verwonderlijk dat dit plaatsje op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

Moors plaatsje

Het kleine stadje Mirambel werd ooit gesticht door de Moren en vervolgens door de Tempeliers heroverd die er een verdedigingsmuur omheen plaatsten.

Mooie trajecten

Duivelsraam

Via een prachtige route rijden we van Cuenca naar Albarracin. De route voert door de het natuurpark Serranía de Cuenca. Onderweg passeren we de bijzondere plek Ventano del Diablo en bezoeken we een dorp met een Nederlands tintje.

Mooie fietsroutes

Water en zout

We hebben de fiets genomen voor een rit door de Sierra de Albarracín en zijn op weg naar de waterval Cascada Batida en de zoutvelden Salinas de Royuela.

Tips voor camperaars en motorrijders