Luxemburg

Informatie

De Belgische provincie Luxemburg (Luxembourg) ligt in Wallonië en herbergt bijna in zijn geheel de Ardennen. Het is tevens de grootste provincie van België die ook nog eens tal van rivieren telt. Deze hebben een grote aantrekkingskracht op de toeristen, terwijl in de Ardennen ook beperkte mogelijkheden voor wintersport zijn.

Kleinste stadje

Het  stadje Durbuy, dat zichzelf de kleinste stad van de wereld noemt, ligt in de Ardennen en heeft nog steeds een middeleeuwse uitstraling. Het kasteel is privébezit en kan niet worden bezocht.

Boekendorp

Sinds 1984 staat Redu bekend als het boekendorp. Een wandeling door het dorp brengt je dan ook langs diverse boekenwinkels. Het succes van Redu werd ook opgepikt in Bredevoort dat daardoor een boekendorp in Nederland werd.

Hoog gelegen kasteel

Het aan de Semois gelegen Bouillon ligt in een meander met op een rotswand een kasteel dat ooit van Godfried van Bouillon was. Lang heeft hij niet kunnen genieten van zijn eigendom, want hij verloor het leven tijdens de Eerste Kruistocht.

Kasteel uit de 10de eeuw

In de Waalse provincie Luxemburg ligt een gehucht dat als één van de mooiste dorpen van Wallonië wordt gezien. Haar geschiedenis heeft Mirwart te danken aan het kasteel dat volgens een legende in het jaar 955 werd gebouwd door een heer van Chauvenc. Godfried van Bouillon heeft hier ook nog gewoond.

Land van tabak

Met een prachtig uitzicht op de Semois die om het dorp Frahan meandert, ligt het toeristische plaatsje Rochehaut op een heuvel. Langs de Semois zijn tabaksplantages te vinden. Het kleurrijke Rochehaut heeft ook een bierbrouwerij waar het goed vertoeven is.

Slaperig plaatsje

Het Waalse plaatsje Our is met haar dakpannen uit leisteen kenmerkend voor de architectuur van de Ardennen en werd in 2017 opgenomen in de lijst van Les Plus Beaux Villages de Wallonie. Het slaperige plaatsje draagt dezelfde naam als het riviertje Our waar het aanligt, een zijrivier van de Lesse.

Mooie fietsroutes

Route door bossen

Vanuit Hotton fietsen we een rondje van zo’n 50 kilometer. Het is een bewegwijzerde route genaamd Route Forestière die ons, zoals de naam al zegt, door een aantal bossen leidt. Op de terugweg brengen we nog een bezoek aan het War Cemetery van Hotton.

Langs de Ourthe

Vanuit Hotton fietsen we naar het kleinste stadje ter wereld, Durbuy. Onderweg passeren we Ny, één van de mooiste dorpen van Wallonië. Een deel van de route voert over een fietspad langs de rivier de Ourthe.

Herfst in de bossen

Het is herfst en we fietsen een rondje vanuit Bouillon. Maar in de bossen wordt ook gewerkt en de paden zijn niet altijd even goed berijdbaar. Maar tussen de herfstkleuren is het desondanks genieten.

Mooie trajecten

Van hoog naar laag

We rijden met de camper vanaf Rochehaut, dat op een heuvel ligt met een prachtig uitzicht over de Semois, naar het in het dal gelegen Bouillon. Helaas volgt de weg in het dal van de Semois niet helemaal de loop van de rivier.

De route is geschikt voor alle soorten campers.

Door de bossen

We rijden vanaf Mirwart door de bossen van Smuid naar het boekendorp Redu. De bewoners van deze streek leven voornamelijk van de bosontginning.

De route is geschikt voor alle soorten campers.

Herfst in de Ardennen

Het is herfst wanneer we met de camper door de Ardennen rijden van Basse-Bodeux naar Hotton. Onderweg passeren we de plaats waar tijdens de Slag om de Ardennen het hoofdkwartier van de 82nd Airborne Division lag.

De route is geschikt voor alle soorten campers.

Tips voor camperaars en motorrijders