Zuid-Holland

Zuid-Holland

Zuid-Holland is de dichtstbevolkte en meest geïndustrialiseerde provincie van Nederland en bijna zelfs van de wereld. Rotterdam hoort bij de grootste havens van de wereld en in Den Haag zetelt onze regering. Maar er is niet alleen politiek en industrie te vinden in deze provincie! De provincie is, afgezien van de duinen, zo goed als vlak. De Randstad is het stedelijke gebied, maar er zijn ook open landschappen, zoals het Groene Hart en de Zuid-Hollandse eilanden, zoals Goeree-Overflakkee met zijn Brouwersdam en Haringvlietdam.

Oranjestad

De stad die het nauwst verbonden is met de vaderlandse geschiedenis, is Delft. En haar bekendheid heeft ze tevens te danken aan de Technische Universiteit en het Delfts blauw. Delft is tevens de Partnerstad van Freiberg in het Duitse Sachsen (zie de betreffende pagina).

Bewogen geschiedenis

De Heren van Warmond hebben een grote stempel gedrukt op het dorp Warmond. Dit plaatsje heeft een bewogen geschiedenis achter de rug. Van veel historische monumenten kun je dat nog aflezen.

Bril verloren

Brielle, ook wel bekend als Den Briel, is een oud vestingstadje op het eiland Voorne-Putten. Het gezegde "Op 1 april verloor Alva zijn bril", refereert aan een wapenfeit in de Tachtigjarige Oorlog toen de watergeuzen Alva versloegen en deze de greep op Den Briel (en niet zijn bril) verloor.

Mooie trajecten

Bescherming

Na de watersnoodramp van 1953 werden in zuidwest-Nederland beschermende maatregelen genomen. Wij rijden langs deze Deltawerken vanaf Walcheren naar Voorne-Putten.

Mooie fietsroutes

Mooie molens

We fietsen met een grote boog een rondje rond de Kagerplassen. Onderweg passeren we een aantal prachtige molens en doorkruisen we een aantal mooie dorpen. Een veerpontje brengt ons terug naar de camperplaats.

Tips voor camperaars en motorrijders