Normandie

Normandië

Normandië (Normandie) is natuurlijk vooral bekend van de landingen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Veel monumenten en herinneringen uit die periode zijn hier nog te vinden. Maar ook prachtige steden met mooie straten en huizen.

Modaine badplaats

Oostelijk van Sword Beach ligt een oud vissersdorp dat is uitgegroeid tot een modaine badplaats: Cabourg. Het Grand Hôtel met casino neemt een centrale plaats in, zelfs in het stratenpatroon!

Fraaie stad

Van Caen wordt gezegd dat het de meest innemende en fraaist gelegen stad is. Het is weliswaar een tekst van Madame de Sévigné uit 1689, maar fraai is de stad inderdaad.

Krijtrotsen

De l’Aiguille, de uitstekende krijtrots voor de kust, is het bekendste beeldmerk van Étratat. Drommen toeristen beklimmen deze rots om deze kustplaats en de weidse omgeving te kunnen bewonderen.

Mooiste kathedraal

De hoofdstad van Normandië is Rouen. Deze stad is een verzameling van kunstschatten. Ontelbaar zijn de prachtige vakwerkhuizen. De kathedraal is volgens velen de mooiste van Frankrijk. En dan valt er ook nog het prachtige Gros-Horloge te bewonderen!

Kloosterberg in zee

Wie Bretagne of Normandië bezoekt, heeft vrijwel zeker ook al eens Mont Saint-Michel op de grens van deze departementen bezocht. Op een rotspunt in de baai bij de monding van de Couesnon torent een abdij uit boven een compleet dorp. In het toeristenseizoen kun je hier over de hoofden lopen, want dit UNESCO Werelderfgoed is de derde grootste trekpleister van Frankrijk na de Eiffeltoren en het Kasteel van Versaille.

Plaatsnaam afgeleid van moeras

Westelijk van Rouen ligt aan de Seine het lieflijke plaatsje La Bouille. Veel kleurrijke vakwerkhuizen zijn er te bewonderen. De naam van het plaatsje is afgeleid van het Franse woord voor moeras, want in vroegere tijden waren de oevers van de Seine erg drassig.

Vissershaven

De kabeljauwvangst was jarenlang dé bron van inkomsten voor Fécamp. Maar toen die bron opdroogde, kwam gelukkig het toerisme opzetten. En de toeristen komen ook voor het Palais Bénédictine.

Vissersdorp

Het vissersdorp Yport ligt naast de bekende krijtrotsen van Normandië. De geschiedenis als vissersplaats is af te lezen van de prachtige decoraties in de lokale kerk.

Schilderachtig

Aan de kortste rivier van Frankrijk ligt het schilderachtige Veules-les-Roses. Beroemde schrijvers en kunstenaars, zoals Victor Hugo, bezochten dit plaatsje al. Niet voor niets is het een van de mooiste dorpen van Frankrijk.

Vakwerkhuizen

Het schilderachtige Pont-l’Évêque is tijdens de Tweede Wereldoorlog voor het grootste deel verwoest geweest. Maar tegenwoordig straalt het weer als ooit met de vele vakwerkhuizen die de stad rijk is.

Ansichtkaarten

Het lieflijke dorpje Clécy doet er alles aan om de bezoekende toeristen mee te nemen in haar geschiedenis. Met oude ansichtkaarten worden diverse anekdotes verteld.

Mooie trajecten

Frans Zwitserland

We rijden met de motor door het heuvelachtige Normandië, dat door de gelijkenis met de Alpen Suisse Normande wordt genoemd. Al komen de bergtoppen niet boven de 300 meter uit.

Deze route is ook voor campers goed te rijden.

Mooie fietsroutes

Langs prachtige gebouwen

De Seine slingert westelijk van Rouen in grote lussen door het landschap van Seine-Maritime. Voor vele rijken was dit de uitgelezen plek om een riante villa, herenhuis of zelfs kasteel te bouwen. Wij fietsten een rondje en bewonderden de vele verschillende bouwwerken.

Als een trein

Op de oude spoorlijn tussen Caen en Flers is een fiets- en wandelpad aangelegd. Wij fietsen een deel van deze Voie Verte de la Suisse Normande tussen Grimbosq en Clécy. En omdat er geen steile stukken zijn, gaan we als een trein!

Tips voor camperaars en motorrijders