Italië, San Marino en Vaticaanstad

Informatie

Italië is een veelzijdig land. In het noorden bieden de Alpen de mogelijkheid voor groots genieten met de motor, of kunnen de vele meren voor vertier zorgen. Als je via de mooie glooiende heuvels van Toscane afzakt naar de hiel van de laars, kom je uiteindelijk in gebieden die nog niet overspoeld zijn door toeristen. Daar zijn we helaas nog niet geweest, maar dat staat wel in de planning.

Voor Italië hanteren we de regionale indeling. Onderstaande kaart toont de regio's die Italië kent.

Italië als camperland

Onderstaande informatie is bijgewerkt voor zover mogelijk, maar er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Het is verstandig om voor de reis te checken of er ondertussen geen wijzigingen zijn.

Info camper

Als er een land is met uitdagende routes voor de camperaar, dan is het wel Italië.

Mocht je geen camperplaats vinden voor een overnachting, dan mag dat op reguliere parkeerplaatsen, ook langs snelwegen.

Voor de winterbanden gelden specifieke regels. Kijk daarvoor op de website van de NKC. In elk geval zijn winterbanden verplichtwanneer dat met borden staat aangegeven. De uitzondering vormt het Aostadal, waar in de periode tussen 15 november en 16 april winterbanden hoe dan ook verplicht zijn.

Wanneer in de periode van 15 november tot 16 april met zomerbanden wordt gereden, dient men  sneeuwkettingen bij zich te hebben en die te monteren wanneer dat met borden wordt aangegeven. Voor campers met dubbellucht of dubbelas geldt dan tevens dat sneeuwkettingen op tenminste twee aangedreven wielen verplicht zijn.

Italië kent in veel steden een zone met beperkte toegang. Overtreding wordt fors gestraft.

Het vasthouden van een mobiele telefoon is verboden, zelfs als het voertuig stil staat.

Op smalle wegen hebben zwaardere voertuigen voorrang op lichtere voertuigen.

Stijgend verkeer heeft voorrang op dalend verkeer. Postbussen hebben altijd voorrang.

Camperaars doen er goed aan voor de elektriciteit een verloopstekker type L mee te nemen in de uitrusting.

Een fietsenrek achterop de camper moet altijd voorzien zijn van een vierkant reflecterend waarschuwingsbord (van kunststof of metaal) van 50 x 50 cm dat wit is met 5 diagonale rode strepen.

Wanneer bij het verlaten van een tolweg de slagboom onverwacht opent terwijl je nog niet betaald hebt, wees er dan op bedacht dat die rekening alsnog binnen 15 dagen voldaan moet worden. Dat staat (in het Italiaans) op een ticket die de betaalautomaat uitgeeft. Betaal je niet, dan kun je jaren later nog de rekening thuiskrijgen, verhoogd met een forse boete.

 

Motorland

Italië als motorland

Onderstaande informatie is bijgewerkt voor zover mogelijk, maar er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Het is verstandig om voor de reis te checken of er ondertussen geen wijzigingen zijn.

Info motor

De motorrijder dient een helm te dragen met het keurmerk ECE-norm 22. Er wordt streng op gecontroleerd. Het overtreden van relatief lichte verkeersregels kan al streng worden gestraft. De motor kan zelfs in beslag worden genomen. Naar verluid is het zelfs verboden om andere motorrijders onderweg te groeten.

Andere sites

Ga voor meer gedetailleerde informatie naar de websites van
de NKC, ANWB en/of KNMV.

 

Tips voor camperaars en motorrijders