Pays-de-la-Loire

Informatie

Pays-de-la-Loire, wat zoveel wil zeggen als 'landen aan de Loire', is een bestuurlijke regio die delen van oude provincies omvat. Dat zijn delen van het vroegere Maine, Anjou, Poitou en Bretagne. De hoofdstad is Nantes, een stad die vroeger de hoofdstad van Bretagne was. Pays-de-la-Loire staat ook wel bekend als de Atlantische Loirestreek. De regio kent prachtige zandstranden, authentieke Franse plaatsjes en bossen en heuvels. Fransen noemen het daarom ook wel de 'Tuin van Frankrijk'. Geen wonder, want mooie fietstochten en wandelingen kunnen hier worden gemaakt. Daarbij komt dat deze regio nog niet overstroomd wordt door toeristen!

Stad van groene lijnen

De oude hoofdstad van Bretagne is tegenwoordig de hoofdstad van Pays-de-la-Loire. Nantes is een van de leukste steden van Frankrijk. De bruisende binnenstad telt veel leuke winkels. Op een eiland in de Loire hebben technici en kunstenaars zich gevestigd en kan worden genoten van hun spectaculaire technische hoogstandjes, zoals de 12 meter hoge olifant. En speciaal voor de toeristen zijn groene lijnen door de straten uitgezet die je langs de mooiste plekjes voeren.

Klooster als gevangenis

Het plaatsje Fontevraud-l’Abbaye is ontstaan rond een klooster dat de kwalificatie ‘koninklijk’ draagt. Hier trouwde ooit een Franse koningin. Napoleon Bonaparte liet echter de abdij ombouwen naar een gevangenis. De abdij staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Inkijkje in privéleven

Veel kastelen in de Loire vallei zijn opengesteld voor publiek, maar zelden krijg je zo’n inkijk in het persoonlijke leven van de huidige bewoners als in Château de l’Islette. Dit was ook een van de zeldzame keren dat een hond welkom was. Bij de entree kregen we zelfs een poepzakje mee.

Bijzonder karakter

Het rustige plaatsje Sillé-le-Guillaume is opgenomen op de lijst van plaatsen met een bijzonder karakter. Het kasteel kent een lange geschiedenis en is een tijdlang het gemeentehuis geweest.

Mooi én karakter

Het historische plaatsje Sainte-Suzanne staat zowel op de lijst van mooiste dorpen van Frankrijk als op de lijst van plaatsen met een bijzonder karakter. En bijzonder is dit plaatsje zeker want je kunt er gratis geschiedenisles krijgen.

Filmdecor

De stad van de 24-uurs race Le Mans heeft een prachtige binnenstad die vaak decor was voor Franse films. Van de verdedigingswerken rondom de stad is in de loop van de tijd veel verloren gegaan.

Terracotta kleuren

Het dorpje Parné-sur-Roc is er een met een karakteristieke uitstraling. In vroegere jaren werd er kalk voor de landbouw gewonnen. De meestermetselaar Charles Fripier bouwde er huizen in terracotta kleuren wat het dorp een prachtig aanzien geeft.

Van hout naar steen

Hoog boven de Mayenne in Laval stond ooit een houten kasteel van waaruit tol werd geïnd. Tegenwoordig is het kasteel van steen en flink uitgebreid. Laval is een historische plaats met prachtige huizen.

Mooie fietsroutes

Mooie gebouwen

In de Mayenne fietsen we naar Saint-Suzanne dat is aangemerkt als een dorp met een bijzonder karakter. Onderweg passeren we meerdere mooie gebouwen.

Mooie trajecten

Loire vallei

Langs de Loire staan tal van kastelen, de een nog mooier en groter dan de ander. Wij rijden met de motor een korte route van Fontevraud-l’Abbaye, waar we het klooster bekijken, langs Château Ussé naar Château de l’Islette.

De route is ook geschikt voor campers.

Landelijk ritje

Op de grens tussen Mayenne en Sarthe rijden we met de motor een route over landelijke wegen. Onderweg passeren we het plaatsje Sillé-le-Guillaume dat op de lijst met plaatsen met een bijzonder karakter staat.

De route is ook geschikt voor kleine campers.

Tips voor camperaars en motorrijders