Kribbendorp

Wim's broer Jo heeft als hobby het tot in de kleinste detail bouwen van kerststallen, die trouwens ook als decoratief element in een woonkamer buiten de kerstperiode blijven staan. Tal van vrienden en familieleden hebben al een kerststal mogen ontvangen, vaak in een stijl die past bij hun beroep of hobby. In de kerstperiode 2019 hebben we een eerste film gepubliceerd waarin voor die gelegenheid alle kerstallen nog eens terug waren gehaald voor de productie van de film. Twee jaar later werd een vervolgfilm geproduceerd met de nieuwste aanwinsten.

Deze plaats is nergens in de atlassen te vinden. Kribbendorp herbergt een houtzagerij, een bakkerij, een zuivelfabriekje en nog meer bijzondere gebouwen. Allemaal uitgevoerd in een schaal van ongeveer 1 op 15. De bouwer heeft alle gebouwen een thema meegegeven en de noodzakelijke details toegevoegd. Allemaal handgemaakt.

In dit tweede deel is weer een nieuwe kerststal te bewonderen. Deze heeft als thema carnaval omdat de nieuwe bezitters enthousiaste leden van de Heerlense carnavalsvereniging zijn.

"Zou je voor ons een kerststal willen maken" was een aantal jaren geleden de vraag van zijn vrouw Anny aan mijn broer Jo. En dat was de start van een nieuwe hobby. Na een weinig voldoening gevende poging om een modelspoorbaan te bouwen, vond hij een nieuwe uitdaging in het (na)bouwen van huizen die als kerststal dienst kunnen doen. Allemaal in een schaal van ongeveer 1 op 15 en met details waar je je over kunt verbazen. Buren en vrienden waren zo enthousiast dat zij ook een stal kregen. En de familie werd ook niet vergeten. Vaak met een grappige link naar het beroep of een hobby van de ontvanger. Speciaal voor het realiseren van deze film werden alle huisjes nog een keer bij elkaar gehaald. En op de valreep kon ook nog het resultaat van het laatste project, het kapelletje, aan de film worden toegevoegd. En over details gesproken: in deze kapel staat ook een kerststal!

Alle huisjes zijn gebouwd om dienst te kunnen doen als kerststal.  En alles is met veel zorg en in uiterste precisie in miniatuur uitgevoerd door mijn broer Jo. Let vooral eens op alle details. Struikjes en bomen zijn gemaakt zoals je dat ook ziet bij modelspoorbanen. Hout wordt zodanig bewerkt dat het oud lijkt. De grindtegels heeft hij zelf gemaakt uit stenen die hij tijdens de vakantie vond. Verbaas je in de bakkerij over de miniatuurgebakjes en broodjes, bekijk de kandelaars in het kerkje die gesoldeerd zijn van spijkers en zie wat voor toepassingen er zijn voor de dopjes van eikels. En wat te denken van een miniatuur kerststal in een kerststal?

Tips voor camperaars en motorrijders