Waals Gewest

Het Waals Gewest (Wallonië) is opgedeeld in 5 provincies, te weten Waals-Brabant (Brabant Wallon), Henegouwen (Hainaut), Luik (Liège/Luttich), Luxemburg (Luxembourg) en Namen (Namur). De hoofdstad is Namen. De inwoners van het Waals Gewest worden Walen genoemd. Hun voertaal is het Waals, oftewel Frans (evenals in het Hoofdstedelijk Gewest Brussel).  “Waals” zou komen uit de Germaanse talen, om iemand die niet Germaans sprak aan te duiden. Daarnaast wordt in de oostelijke provincies ook nog Duits gesproken.

Het Waals Gewest is groter dan het Vlaams Gewest, maar qua inwonersaantal is het kleiner. Het Waals Gewest kent ook haar eigen volkslied, nl 'Le Chant des Wallons'.

Wallonië heeft een dertigtal dorpen gekenmerkt als 'mooiste dorpen van Wallonië'. Het zijn dorpen met bijzonder en mooi bewaard erfgoed. Authentieke huizen en gebouwen met een landelijke charme geven deze dorpen sfeer. Je vindt het hiernaast afgebeelde logo bij de invalswegen van de betreffende dorpen. Wij gebruiken het logo als achtergrond bij de dorpen die wij bezocht hebben.

Tips voor camperaars en motorrijders