Vestland

Vestland is een provincie (fylke) van Noorwegen die bestaat uit de voormalige  provincies Hordaland en Sogn og Fjordane. De hoofdstad van de provincie is Bergen, een stad waarvan wordt beweerd dat het er altijd regent. Hordaland wordt in het westen begrensd door de Noordzee en in het noorden door de langste fjord van Noorwegen, de Sognefjord. Bekend is ook de Hardangervidda die voor de helft in Hordaland ligt. Sogn og Fjordane is voornamelijk een landelijk en relatief dunbevolkt gebied. Hier vind je onder andere de grootste gletsjer van het Noorse vasteland, Jostedalsbreen. Daarnaast heeft Sogn og Fjordane een aantal forse watervallen.

Filmdecor

Ooit was Odda een geliefde plaats voor toeristen die vanuit de hele wereld met een cruiseschip kwamen. Tegenwoordig is het er wat rustiger en kunnen er opnames worden gemaakt voor misschien wel een nieuwe Scandinavische thriller.

Tromgeroffel en zon

We bezoeken Bergen op het moment dat er een vierjaarlijks boogschutterstoernooi wordt gehouden. Ons bezoek vindt plaats onder een stralende zon, wat ze in Bergen niet gewend zijn omdat het hier vaak regent.

Prachtige kerk

De staafkerk van Borgund is de bekendste van de 28 staafkerken die Noorwegen telt. De kerk met prachtig houtsnijwerk is alleen te bekijken na het betalen van entree, maar wij beschikken nog over oude opnamen.

Brandgevaarlijk

Aan het Sognefjord ligt de oude handelspost Lærdalsøyri, een stadje met prachtige houten huizen. In 2014 heeft helaas een grote brand veel van deze prachtige huizen in de as gelegd en vele mensen dakloos gemaakt. Maar er valt nog genoeg te bewonderen!

Steil treintraject

Ingeklemd tussen bergen ligt het kleine plaatsje Flåm dat jaarlijks druk bezocht wordt door toeristen die voor een groot deel met een cruiseschip arriveren.  Dé attractie van Flåm is de Flåmsbana, een van de steilste treintrajecten ter wereld.

Mooie fietsroutes

Fietsen door een museum

Vanaf de parkeerplaats bij de Ikea bezoeken we per fiets de stad Bergen. De route voert ons langs een blauwgekleurd fjord en over het museumterrein van de oude stad Bryggen.

Toeristenroute

We hebben de fiets genomen voor een tocht vanaf Lærdalsøyri naar Borgund. De route voert ons over de oude weg waar tegenwoordig alleen nog toeristen rijden die de weg kennen.

Mooie trajecten

Toeristische route Hardanger (deel 1)

We rijden over de toeristische route Hardanger en volgen niet de traditionele richting. Omdat we onderweg zijn naar Bergen rijden we aan de zuidzijde langs het Hardangerfjord vanaf Jondal richting Utne.

De route is geschikt voor alle soorten campers.

Toeristische route Hardanger (deel 2)

In dit tweede deel van onze reis over de toeristische route Hardanger pakken we na de oversteek vanaf Utne bij Kvanndal de route weer op in zuidwestelijke richting. Het reisdoel is Nordheimsund.

De route is geschikt voor alle soorten campers.

Toeristische route Kvamskogen

We zijn onderweg naar Bergen en rijden over de Kvamskogen, ook weer aangemerkt als een Nasjonale Turistveger. Na Nordheimsund zien we al de eerste attractie, de waterval Steindalsfossen.

De route is geschikt voor alle soorten campers.

Toeristische route Hardangervidda

De toeristische route Hardangervidda voert over het plateau met dezelfde naam. Ons vertrekpunt ligt iets eerder bij de Hardangerbrug en onderweg passereren we de Vøringsfossen, de beroemdste waterval van Noorwegen.

De route is geschikt voor alle soorten campers.

Eenzame filosoof

De toeristische route Sognefjellet gaat over de hoogste bergpas van Noorwegen. Onderweg nemen we de tijd om een afgelegen berghut te bekijken die in de 19e eeuw door de filosoof Wittgenstein werd bewoond.

De route is geschikt voor alle soorten campers.

Tips voor camperaars en motorrijders