Auvergne – Rhône-Alpes

Auvergne - Rhône-Alpes

Deze regio, die is samengevoegd uit de oude regio's Auvergne en Rhône-Alpes, wordt vaak alleen doorkruist op weg naar het zuiden. Toch telt deze regio diverse leuke plaatsen.

Oud stadje

Het kasteel van Bourbon-l’Archambault was ooit het centrum van het hertogdom Bourbon. Het was ook de basis van de latere provincie Bourbonnais. Momenteel ligt het grootste deel van dit kasteel er als een ruïne bij nadat slopers de materialen gebruikten voor de bouw van huizen. Ook het verleden als kuuroord lijkt in dit prachtige stadje allang achter ons te liggen.

Middeleeuws plaatsje

Frankrijk telt veel ‘Les Plus Beau Villages’ en Charroux is er één van. Dit plaatsje heeft nog authentieke voorbeelden van middeleeuwse civiele bouwkunst. Veel van de gezellige straten en steegjes zijn nog geplaveid.

 

Stad van bloemen

Westelijk van het waterrijke natuurgebied de Dombes boven Lyon ligt een plaatsje met de mooie naam Châtillon-sur-Chalaronne. Deze plaats staat vooral bekend vanwege de prachtige bloemversieringen waarmee al veel prijzen zijn gewonnen.

Volksdansen

In het vulkanische gebied Cantal ligt Chaudes-Aigues dat beschikt over 30 warmwaterbronnen. Tijdens ons bezoek werden we getrakteerd op een optreden van volksdansers.

Welvarende stad

Op zijn weg vanaf zijn ballingsoord Elba heeft Napoleon Bonaparte Grenoble aangedaan. Hij hoopte dat de progressieve bevolking in de links en republikeins bekend staande stad hem zou steunen. De stad werd welvarend door de handschoenennijverheid en deze welvaart is af te lezen uit de prachtige gebouwen in deze grote stad. Vanaf het fort La Bastille is de stad voortreffelijk te bekijken.

Himalayabruggen

Bij het Lac Monteynard-Avignonet is een prachtig wandelpad aangelegd dat over twee hangbruggen met de bijnaam Passerelles Himalayennes loopt.

Werelderfgoed

Op de plaats waar de Rhône en Saône bij elkaar komen, ligt Lyon. Een stad die je vaak passeert op weg naar het zuiden, maar die een bezoek meer dan waard is. De oude binnenstad staat sinds 1998 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Stad van kunstenaars

Moulins was lange tijd de residentie van de hertogen van Bourbon. Van hun kasteel is niet veel meer over. De stad kende haar bloeitijd in de 15e eeuw vanwege de komst van kunstenaars. Eén van hen werd de Meester van Moulins genoemd. Van zijn hand hangt een triptiek in de kathedraal.

Middeleeuws plaatsje

Frankrijk kiest jaarlijks de mooiste dorpen van het land. Een van deze leuke plaatsen staat al jaren op de lijst: Pérouges, een authentiek, middeleeuws stadje. Zeer zeker een bezoekje waard!

Hofleverancier

Het stadje Saint-Saturnin heeft een bescheiden rol in de Franse geschiedenis. Van de plaatselijke adel werden twee dames koningin. Hoewel het plaatsje niet meer in de lijst ‘Les plus beaux villages de France’ voorkomt, is het een bezoek meer dan waard.

Beschermd door een monnik

Het naar een monnik vernoemde stadje Saint Pourçain-sur-Sioule is tegenwoordig vooral bekend vanwege de wijnproductie. De witte wijnen behoren tot de beste van Frankrijk.

Grijs plaatsje

Het plaatsje Salers strijdt al jaren met Saint Cirq-Lapopie om de eerste plek op de lijst ‘Plus beau villages de France’. De naam van dit plaatsje is ook de naam van een bijzonder koeienras. De huizen ogen allemaal grijs vanwege het gebruikte vulkanisch gesteente.

Wandelen door de 'violes'

Aan de Drôme ligt het monumentale stadje Crest dat bekend is vanwege de 52 meter hoge donjon op de heuvel. Deze wachttoren uit de 10e tot 14e eeuw, die nog dienst deed als gevangenis, vormt samen met die van Vincennes de hoogste van Europa.

Gesplitst door een grens

Op de grens van de departementen Isère en Savoie ligt het dorp Saint-Pierre d’Entremont. Het plaatsje is een uitvalsbasis voor toeristen in het bergmassief Chartreuse.

Mooie fietsroutes

Fietsen naar een kloof

In de Vercors ligt een prachtige kloof die door menigeen bezocht wordt om er te wandelen. Wij namen de fiets en reden door deze Gorges d’Omblèze en genoten van de kleuren.

Mooie trajecten

De 'Nederlandse' berg

De 13 kilometer lange route van Le Bourg-d’Oisans naar Alpe d’Huez telt 21 genummerde haarspeldbochten. Voor liefhebbers van de Tour-de-France is deze berg een favoriet, en vanwege het evenement Alpe d’HuZes voor het kankerfonds heeft deze berg voor velen eveneens een bijzondere betekenis.

Ook voor campers is deze route geschikt!

Camperroute door Drôme

De mooiste route van de Drôme naar huis voert over de Col de Rousset. We starten de route bij Rozières, waar de D93 de Drôme kruist, en gaan via Die naar de top van de col. Neem de tijd om even te stoppen en achterom te kijken en te genieten van de mooie uitzichten!

Ook voor campers is deze route geschikt!

Camperroute door Drôme en Isère

Wij reizen verder van de Col de Rousset naar Saint Nazaire-en-Royans. De route loopt op de grens tussen de departementen Drôme en Isère en onderweg passeren we weer die voor deze streek zo typerende landschappen.

Ook voor campers is deze route geschikt!

Opletten geblazen!

Eén van de mooiste routes door de Drôme is zonder twijfel de Route de Grimone. De route voert door het massief van de Diois en over de Col de Grimone, met zijn 1318 meter niet echt hoog. Maar let onder het genieten wel op het verkeer, want het is op sommige plekken wel erg smal.

Deze route is voor grote campers minder geschikt!

Motorrit over col

Tussen de Vercors en de Provence ligt de bergpas Col de Rousset. De eigenlijke top ligt op 1367 meter en is alleen te voet bereikbaar. Over de weg worden 1254 meter overwonnen.

Ook voor campers is deze route geschikt!

Motorrit over col

De Col du Galibier verbindt Saint-Michel-de-Maurienne en Briançon via de Col du Télégraphe in het noorden en de Col du Lautaret in het zuiden. De pas is al vaak opgenomen in de Tour-de-France. Onze passage in oktober 2010 vond plaats onder winterse omstandigheden.

Ook voor campers is deze route geschikt!

Motorrit over col

Vanuit Italië nemen wij de pas die vermoedelijk ook door Hannibal met zijn olifanten is gebruikt om Rome vanuit het noorden aan te vallen: de Col du Mont Cenis met een hoogte van 2081 meter.

Ook voor campers is deze route geschikt!

Motorrit over col

De Col du Télégraphe ligt noordelijk van de Col du Galibier en moet eerst bedwongen worden, voordat aan de beklimming van de Galibier kan worden begonnen.

Ook voor campers is deze route geschikt!

Motorrit door de Drôme

In het departement Drôme liggen bijzonder mooie bergen die weliswaar niet hoog, maar daarentegen wel uniek zijn. De wegen zijn vaak uitgehouwen uit de rotsen en de bochtige wegen slingeren zich door tunnels en langs afgronden. In deze korte film laten we een aantal mooie trajecten zien, zuidelijk
van de D93 (tussen Crest - Die).

Ook voor campers is deze route geschikt!

Motorrit door de Lot

De rivier de Truyère stroomt door een afwisselend landschap en mondt uit in de Lot. Deze streek in het Centraal Massief is in trek bij bergbeklimmers, watersporters en natuurlijk motorrijders!

De route is ook voor campers toegankelijk.

Rampberg

We zijn op weg naar het zuiden en nemen de D912 over de Col du Granier. De naast de weg gelegen berg was ooit de oorzaak van een grote ramp die vele duizenden mensenlevens heeft gekost.

Een deel van de route is voor grote campers minder geschikt!

Regionaal natuurpark

Na ons vertrek uit Saint-Pierre d’Entremont stuurt de navigatie ons een verkeerde weg op, maar gelukkig sluit die zonder problemen weer aan op de beoogde route. De route voert door het Parc naturel régional de la Chartreuse en over de Col du Cucheron.
(deel 1 van 2)

Een deel van de route is voor grote campers minder geschikt!

Belangrijke verbinding

In het tweede deel van onze route van Saint-Pierre-d'Entremont naar Grenoble passeren we de 1326 meter hoge Col de Porte. Dit is de belangrijkste verbinding tussen de Chartreuse en Grenoble.
(deel 2 van 2)

De route is voor alle soorten campers geschikt.

Wilde rivier

In de Monts Jura rijden we een route op de grens tussen Jura en Ain. De route volgt het riviertje La Valserine dat als eerste riviertje de benaming ‘wild’ kreeg.

De route is voor alle soorten campers geschikt.

Mooi traject

In de Jura rijden we over de D14 die in de wegenkaart van Michelin als mooi staat gemarkeerd. We laten het traject zien tussen Forens en Trébillet waar de D14 over gaat op de D1084.

De route is voor alle soorten campers geschikt.

Diep meer

We rijden over de D991 die oostelijk langs het Lac du Bourget loopt. Dit meer is het op één na diepste meer van Europa. We rijden het traject tussen Praz en Aix-les-Bains.

De route is voor alle soorten campers geschikt.

Romeinse weg

In de Romeinse tijd is een weg aangelegd die de Rhône en de Durance met elkaar verbindt. Aan die route lag toen al Die. Wij rijden vanaf Die langs de Drôme over de D93 naar Crest.

De route is voor alle soorten campers geschikt.

Waterscheiding

We zijn onderweg vanaf Le Pouzin naar Privas. De route voert ons langs de waterscheiding die de Ouvèze en de Ardèche van elkaar scheidt en gaat o.a. door Parc Naturel Régional des Monts d’Ardèche.

De route is voor alle soorten campers geschikt.

Tips voor camperaars en motorrijders