Oberösterreich

Opper-Oostenrijk

Centraal in het noorden van Oostenrijk ligt Opper-Oostenrijk (Oberösterreich). Deze deelstaat grens aan Duitsland en Tsjechië. Geografisch kan het worden opgedeeld in vier historische kwartieren, het Mühlviertel, Traunviertel, Innviertel en Hausruckviertel. De eerste drie zijn vernoemd naar de door het gebied stromende rivieren (Grote en Kleine Mühl, Traun en Inn). Hausruckviertel is vernoemd naar de heuvelrug Hausruck. Het noorden van Opper-Oostenrijk is bosrijk en hier vinden we de uitlopers van het Bohemer Woud. De laaggelegen Donauvallei met historische steden als Linz en Steyr vormt het centrum en in het zuiden ligt een iconisch landschap van meren en ruige bergen van het bekende Salzkammergut dat voor een kwart van haar oppervlakte tot Stiermarken behoort.

Langgerekte waterval

Vanuit Salzkammergut werd vroeger over de Traun zout richting de Donau vervoerd. Daarbij moest de Traunfall worden gepasseerd, een langgerekte waterval die voor schepen moeilijk te passeren is. Nu is de Traunfall een paradijs voor toeristen en duikers.

Mooie fietsroutes

De Alm en forel

Vanaf de camping in Scharnstein maakten we een fietstocht naar de Almsee. Een interessante route die parallel loopt aan de Alm en je langs prachtige plekjes leidt. En op de terugweg ga je langs een kiosk waar je een heerlijke gegrilde forel kunt nuttigen.

Tips voor camperaars en motorrijders