Västra Götalands Län

Västra Götalands Län wordt ook wel het noordwesten van zuidelijk Zweden genoemd, of de Zweeds zonnekust. Het aantal zonuren is hier het hoogst van heel Zweden. De provincie grenst in het noorden aan Noorwegen en in het westen aan het Skagerrak. Met een oppervlakte van bijna 24.000 vierkante kilometer is Västra Götalands Län verreweg de grootste provincie in Zuid-Zweden en de op één na dichtstbevolkte provincie van Zweden na de hoofdstedelijke regio Stockholms Län. Het meest westelijke deel wordt gekenmerkt door een ruige kustlijn bestaande uit gladde rotsen met lange, smalle baaien. Hier ligt ook de enige echte fjord van Zweden, de 25 km lange Gullmarn. Voor de kust van Bohuslän ligt een archipel van talloze grote en kleine eilanden en eilandjes. Dit oude landschap van Bohuslän is, samen met zijn talrijke pittoreske vissersdorpjes, een van de meest populaire vakantieregio's van Zweden.

Kuren en garnalen

Dichtbij de Noorse grens ligt Strömstad, vroeger een vissersdorp waar vooral op garnalen werd gevist, tegenwoordig een toeristenplaats met een geschiedenis als kuuroord.

Ouderwets kuren

Het prachtige kuuroord Gustafsberg ligt op een steenworp afstand van Uddevalla. Vanuit die plaats kwamen de gasten per koets of boot om te kuren.

Koningskloof

Het kleine vissersplaatsje Fjällbacka is bekend van de imposante kloof Kungsklyftan die het decor was voor een film. Het plaatsje is tevens de woonplaats van de schrijfster Camilla Läckberg. En Ingrid Bergman kwam hier graag vakantie vieren.

Rotstekeningen

Bij Tanum zijn rotstekeningen uit de bronstijd gevonden. Sinds 1994 is het vondstengebied opgenomen op de Werelderfgoedlijst. Het bijhorende Vitlycke Museum geeft een uitgebreid beeld van het leven in de bronstijd.

Koud en warm kuren

Door de Schotse Robert MacFie werd in 1877 aan de kust bij Ljungskile het dorpje Lyckorna gesticht. Het moest een badplaats worden waar de gasten konden wonen en baden in koud en warm water.

Vertier aan zee

Veel oude vissersplaatsen hebben een ontwikkeling doorgemaakt via kuuroord naar badplaats. Grebbestad is ook zo’n plaats. Velen zoeken hier vertier, al dan niet met een boot.

Mooie trajecten

Kriskras Tanum

We rijden een route kriskras door de gemeente Tanum. We vertrekken vanuit Grebbestad om via het Vitlycke Museum en Fjällbacka te eindigen in Hamburgsund.

Mooie fietsroutes

Scherenkust

We fietsen langs de scherenkust van Bohuslän van het Capri natuurreservaat zuidwaarts naar het op een eiland gelegen Öddö. Onderweg passeren we Strömstad dat bekend staat vanwege de garnalenvisserij.

Tips voor camperaars en motorrijders