Slovenië

Slider

Inlichtingen

Gelegen tussen de Alpen en de Adriatische Zee is Slovenië voor velen slechts een transitland op weg naar Kroatië. Dit kleine land, dat qua oppervlakte de helft van Nederland is, herbergt echter veel pareltjes die vaak nog niet door het grote toerisme ontdekt zijn. Slovenië is dichtbebost en bergachtig. In het noorden liggen de Karawanken, de Kamnische Alpen en de Julische Alpen. De Sava, Drava en Mura zijn de belangrijkste rivieren. Van de weinige grote plaatsen is de hoofdstad Ljubljana het bekendst. De kustlijn in het westen is erg klein.

We hanteren de indeling in historische regio’s. Onderstaande kaart laat zien welke historische regio’s Slovenië heeft.

Slovenië als camperland

Onderstaande informatie is bijgewerkt voor zover mogelijk, maar er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Het is verstandig om voor de reis te checken of er ondertussen geen wijzigingen zijn.

Camperland

Vrij kamperen is verboden.

Campers onder 3500 kg vallen onder categorie 2A en hebben op auto- en snelwegen een tolvignet nodig. Dit is verkrijgbaar bij tankstations. In de omliggende landen zijn ze ook vlakbij de grens bij grotere tankstations verkrijgbaar.

De zwaardere campers hebben een tolkastje nodig dat eventueel via internet besteld kan worden. Zie de website van NKC.

Overdag is het voeren van dimlicht of dagrijlicht (zoals LED-verlichting) verplicht.

Tussen 15 november en 16 maart zijn sneeuwbanden of sneeuwkettingen verplicht. Sneeuwkettingen mogen alleen gebruikt worden bij met sneeuw of ijs bedekte wegen en dienen op tenminste twee van de aangedreven wielen gemonteerd te zijn.

Het maximaal toegestane alcoholgehalte in het bloed is 0,5 promille.

Het is bestuurders van voertuigen (ook fietsers) verboden tijdens het rijden een mobiele telefoon vast te houden. Handsfree bellen is wel toegestaan. Het gebruik van een hoofdtelefoon is echter verboden.

Het is verboden te parkeren aan de linkerkant van de weg (tegen de rijrichting in), ook in parkeervakken aan de linkerkant.

Bij het achteruitrijden moet de bestuurder de alarmlichten gebruiken.

Motorland

Slovenië als motorland

Onderstaande informatie is bijgewerkt voor zover mogelijk, maar er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Het is verstandig om voor de reis te checken of er ondertussen geen wijzigingen zijn.

Motorland

Het is verboden te parkeren aan de linkerkant van de weg (tegen de rijrichting in), ook in parkeervakken aan de linkerkant. In een straat met eenrichtingsverkeer mag je wel aan de linkerkant parkeren.

Als uit borden blijkt dat op het trottoir mag worden geparkeerd, moet de bestuurder ervoor zorgen dat er minimaal 1,60 m aan ruimte overblijft voor voetgangers.

Andere sites

Ga voor meer gedetailleerde informatie naar de websites van
de NKC, ANWB en/of KNMV.

Tips voor camperaars en motorrijders