Grand-Est

Grand-Est

Grand-Est is voor ons goed bereikbaar. Het gebied draagt nog de littekens van de Eerste Wereldoorlog en rond Verdun wordt middels monumenten de nagedachtenis aan de verschrikkingen levend gehouden. En vooral rondom de Meuse zijn ook nog eens tal van leuke plaatsen te ontdekken.

Dubbelstad

In de Franse Ardennen ligt Charleville-Mézières, een alleraardigste dubbelstad met een prachtig plein en een uniek marionettenuurwerk.

Sculpturenfestival

In La Bresse vindt jaarlijks een sculpturenfestival plaats. De geïnteresseerden kunnen een inkijk krijgen in de toegepaste technieken.

Kerkhof

Een bijzondere plaats met een interessante geschiedenis is het kerkhof St. Hilaire van Marville. Naast de dorpelingen zijn er ook melaatsen begraven en Canadezen, met name kinderen van Canadese militairen. En er is een knekelhuis.

Met dank aan Joop en Ineke voor de rondleiding.

Monument

De Eerste Wereldoorlog heeft grote littekens achtergelaten in het gebied rondom Verdun. Tegen alle verwachting in heeft het gebied zich toch hersteld van al die chemische strijdmiddelen. Het Mémorial Verdun ligt midden in het voormalige slagveld. Er zijn mooie herdenkingsplekken ingericht die de ellende van deze grote oorlog tastbaar maken. Van oorlogsgraven tot knekelhuis, van uitzichtpunt tot museum, het is er allemaal te zien.

Vesting

Boven Verdun, tegen de Belgische grens, ligt Montmédy. Op een heuvel is een oude burcht in de loop van de jaren uitgebouwd tot een ware vesting, mede door toedoen van de bekende militaire bouwmeester Sébastien Le Prestre de Vauban. Deze citadel maakte deel uit van de noordelijke verdediging van Frankrijk en heeft tal van oorlogen meegemaakt. Een bezichtiging van deze vesting is zeer aan te raden. Een Nederlandstalige plattegrond en gids is beschikbaar.

Met dank aan Joop en Ineke voor de rondleiding.

Europese stad

De hoofdstad van Grand-Est is tevens een bijzondere stad in de Europese Unie. Straatsburg kent een geschiedenis van annexaties en grenscorrecties. Het oude, historische stadsdeel op het eiland Grande Île is zeer zeker een bezoek waard. Dit eiland werd in 1988 opgenomen in de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Stad van WO-I

Verdun kreeg haar bekendheid door de grootste veldslag in de Eerste Wereldoorlog. Maak in de stad een wandeling naar de citadel en kijk uit over de stad en de Maasvallei.

Blinde Odile

Toen dit deel van de Vogezen nog in Duitse handen was, kreeg Odile, de dochter van een hertog, een berg die uiteindelijk Odilenberg werd genoemd. Tegenwoordig ligt deze in Frankrijk en heet Mont Sainte-Odile. Op de top ligt een klooster gewijd aan de heilige Odile.

Stad aan de wijnroute

De oude stad Molsheim was vroeger een universiteitsstad. Uit die tijd stamt nog de Jezuïetenkerk, die de op een na grootste van de Elzas is. Naast prachtige gebouwen zijn in de stad ook nog enkele restanten van de oude stadsomwalling te zien. De Oude Stadstoren is als enige poort nog bewaard gebleven.

Klein Venetië in de Elzas

Aan toeristen hebben ze in Colmar geen gebrek. De meesten komen om met eigen ogen het kleine Venetië te bekijken, zoals een van de wijken wordt genoemd. Colmar is een van de best bewaard gebleven plaatsen van Elzas-Lotharingen.

Burcht met zicht op het Rijndal

Een van de best bewaard gebleven burchten in de Elzas is zonder twijfel het Château du Haut- Kœnigsbourg. Ooit is het door de Zweden in brand gezet en door Kaiser Wilhelm weer gerestaureerd. Nu is het een toeristische attractie die ook nog eens een prachtig vergezicht biedt over het Rijndal.

Inspiratie voor Anton Pieck

Ooit door de koning tot Keizerlijke stad benoemd, is Kaysersberg tegenwoordig meer toeristisch dan keizerlijk. Anton Pieck zou hier zijn inspiratie opgedaan kunnen hebben. De Nobelprijswinnaar Albert Schweizer is hier geboren.

Rivier onder de straat

Ooit was er een grote leerindustrie in Barr. Slechts één fabriek heeft de tijden overleefd. Het riviertje dat door Barr stroomt, heeft men in het verleden op veel plekken afgedekt om van de stank af te komen.

Brug over de Moezel

Daar waar de Romeinen al een brug over de Moezel bouwden, ligt Pont-à-Mousson. Het plaatsje kent een rijke geschiedenis die ook valt af te lezen van de historische huizen aan het centrale plein.

Mooie fietsroutes

Fietsen langs vakwerkhuizen

We fietsen in de Elzas van Nothalten naar Sélestat en genieten onderweg van de mooie plaatsen Damblach-la-Ville en Scherwiller met hun prachtige vakwerkhuizen.

Mooiste stadje van de Elzas

Ten noordwesten van Colmar ligt het plaatsje Riquewihr te midden van de wijngaarden. Het deels door verdedigingsmuren omgeven stadje staat te boek als een van de mooiste in de Elzas en is dus ook een waar toeristisch oord. Wij fietsten vanaf Kaysersberg een rondje langs deze mooie plaats.

Mooie trajecten

Elzasser Weinstraße

Met de camper reden we een deel van de wijnroute door de Elzas. We passeren Rosheim en wijken bij Ottrott even af van de route af om Mont Sainte-Odille te bezoeken. We vervolgen de route via Barr en Itterswiller naar de camperplaats in Nothalten.

Tips voor camperaars en motorrijders