Frankrijk

Informatie

Frankrijk is bij uitstek het land van mooie plaatsen. Niet voor niets hanteert Frankrijk een lijst met de mooiste, historische plaatsen waar jaarlijks vele duizenden vakantiegangers gebruik van maken. De door ons bezochte plaatsen op deze lijst hebben we met onderstaand logo van 'Les Plus Beaux Villages de France' gemerkt.

 

Informatie

Naast de verkiezingen voor een plaats op de lijst 'Les Plus Beau Villages de France' heeft Frankrijk ook nog een andere bijzondere categorie van kleine plaatsen. Hier betreft het gehuchten, dorpen of kleine steden die zich ertoe verplicht om iedereen een opmerkelijk erfgoed te bieden. Om de status van 'Petit Cité de Caractère' te verkrijgen moet de plaats gecertificeerd worden. De door ons bezochte plaatsen met dit certificaat zijn gemerkt met onderstaand logo.

 

In januari 2016 heeft Frankrijk een nieuwe regio-indeling doorgevoerd. We gebruiken deze indeling om onze tips te rubriceren. Ben je geïnteresseerd in een van deze regio's, dan hebben we mogelijk wat tips voor je. Op onderstaande kaart is nog de oude indeling met departementen weergegeven.

Frankrijk als camperland

Onderstaande informatie is bijgewerkt voor zover mogelijk, maar er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Het is verstandig om voor de reis te checken of er ondertussen geen wijzigingen zijn.

Info camper

Frankrijk is een mooi camperland. Er zijn genoeg camperplaatsen te vinden. En als die er niet zijn, kan - met in acht neming van de regels - ook op normale parkeerplaatsen overnacht worden.

Met een camper(bus) lichter dan 3500 kg mag je maximaal 7 dagen staan op parkeerplaatsen voor personenauto's.  Zwaardere campers zullen moeten uitwijken naar parkeerplaatsen voor vrachtwagens.

Langs de kusten zijn echter vaak borden geplaatst die parkeren toestaan, maar overnachten verbieden. Let daar goed op.

Als bestuurder een telefoon vasthouden, ook als het voertuig stil staat, is verboden.

Op tweerichtingswegen zonder middenafscheiding (routes nationales en routes départementales) is de snelheid verlaagd van 90 naar 80 km/u. Sinds 2021 zijn sommige wegen hier weer van uitgezonderd en wordt met borden aangegeven of er 90 km/u mag worden gereden.

Op voertuigen met een maximaal gewicht van meer dan 3.500 kilogram moeten waarschuwingsstickers gevoerd worden. De maatregel is bedoeld om ongelukken met fietsers en voetgangers te voorkomen. Een bekeuring van € 135 kan opgelegd worden als de stickers ontbreken.

Let op: in bergachtige departementen is het in de periode 1 november tot 31 maart verplicht om winterbanden onder de auto te hebben, of om voor ten minste twee van de aangedreven wielen sneeuwkettingen van metaal of textiel te hebben. Dit wordt op de betreffende wegen aangegeven met verkeersborden. De wetgeving telt voor 48 departementen in de Alpen, het Centraal Massief, de Jura, de Pyreneeën, de Vogezen en op Corsica. Winterbanden moeten voorzien zijn van een M+S-codering (modder en sneeuw) op de zijkant. De minimale profieldiepte is 3,5 mm.

Motorland

Frankrijk als motorland

Onderstaande informatie is bijgewerkt voor zover mogelijk, maar er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Het is verstandig om voor de reis te checken of er ondertussen geen wijzigingen zijn.

Info motor

Frankrijk heeft veel prachtige wegen voor de toerrijders onder ons. In de zomer wordt echter op veel secundaire wegen met grit gestrooid. Ook worden de kieren in de wegen vaak gerepareerd met teer dat op hete dagen glad kan zijn. Oppassen dus!

Op tweerichtingswegen zonder middenafscheiding (routes nationales en routes départementales) is de snelheid verlaagd van 90 naar 80 km/u!! Sinds 2021 zijn sommige wegen hier weer van uitgezonderd en wordt met borden aangegeven of er 90 km/u mag worden gereden.

Houd er ook rekening mee dat de motorrijder, net als de autorijder, een alcoholtester bij zich moet hebben.

Ook zijn tegenwoordig veiligheidshesjes verplicht in de koffer of onder een netje. En 's-nachts is  het dragen van dit reflecterend vest verplicht.

Tussen files doorrijden is in Frankrijk verboden.

Andere sites

Ga voor meer gedetailleerde informatie naar de websites van
de NKC, ANWB en/of KNMV.

Tips voor camperaars en motorrijders