Tirol

Wie aan vakantie in de Alpen denkt, zal onwillekeurig aan Tirol denken. Dat is niet vreemd want de hoogste berg van Oostenrijk, de Groß Glockner, ligt in Tirol. Deze deelstaat herbergt de meeste bergketens en overbekende dalen als Zillertal, Stubaital en Ötztal waar de toeristen zich graag neerlaten in zowel zomer als winter. Het zuidelijke deel van Tirol hoort sinds de Tweede Wereldoorlog toe aan Italië.

Die Sonnenstadt

Waar de Drau en Isel samenkomen, ligt Lienz dat zich graag profileert als die Sonnenstadt. En als de zon schijnt is het inderdaad een kleurrijke stad met mooie gebouwen en een interessante stadsmarkt.

Historie in Lienz

Net buiten Lienz liggen twee monumentale en historische gebouwen. Schloss Bruck was ooit een residentie van een graaf en herbergt tegenwoordig het stadsmuseum. De Stadtpfarrkirche St. Andrä is de oudste kerk van de stad en in een gotische basiliek omgetoverd.

Hoofdstad van de Alpen

De middeleeuwse hoofdstad van Tirol is een geliefde toeristische bestemming in zowel de winter als de zomer. Innsbruck telt talrijke middeleeuwse gebouwen en de publiekstrekker is zonder twijfel het ‘Goldene Dachl’.

Mooie fietsroutes

Fietsen naar een berghut

De meeste toeristen verkennen de Alpen door er te wandelen. Maar de elektrische fiets maakt het tegenwoordig mogelijk om ook fietsend tot grote hoogte te komen. Wij fietsten bijna tot bij de Potsdamer Hütte in het lieflijke Fotschertal.

Mooie trajecten

Mooiste panoramaweg
van Tirol

Zuidwestelijk van Lienz ligt een panoramaweg waarvan wordt gezegd dat het de mooiste van Tirol is. Wij reden de Pustertaler Höhenstraße van Abfaltersbach naar Leisach en genoten onderweg van het uitzicht op de Dolomieten.

Deze route is voor campers niet verboden.
Lange campers raden wij deze route af.

Wachten op groen licht

De 2052 meter hoge bergpas Staller Sattel ligt op de grens tussen Oostenrijk en Italië. Deze pas is bijzonder omdat het verkeer richting Zuid-Tirol groen licht heeft gedurende het eerste kwartier van het uur en het verkeer richting Oost-Tirol gedurende het derde kwartier van elk uur.

Deze route is voor caravans en bussen verboden.
Dat geldt ook voor lange campers.

Tips voor camperaars en motorrijders