Special

Door de coronacrisis kon in 2020 weinig gereisd worden, met als gevolg dat er weinig nieuw materiaal voor de website beschikbaar kwam. Daarom hadden we besloten om maandelijks een of meerdere documentaires te publiceren over mooie plaatsen die wellicht niet zo snel met de camper bezocht worden. Deze plaatsen liggen in het Midden-Oosten. Wim heeft in 2006 een jaar lang  gewerkt voor de Verenigde Naties en had daardoor de kans om de omgeving te verkennen. Wandelend, op de mountainbike of per auto zijn vele kilometers afgelegd in een unieke omgeving. Alle documentaires zijn voorzien van commentaar en bieden veel achtergrondinformatie.

Ramparts Walk

De oude stad Jeruzalem is geheel omringd door een stadsmuur. Diverse poorten verschaffen toegang tot de stad en al deze poorten kennen hun eigen verhaal. Wandelend over deze muur krijg je een prachtige inkijk op het leven binnen en buiten deze stadsmuren!

Masada

De berg Masada aan de Dode Zee heeft voor de Joden een speciale betekenis. Na de verwoesting van Jeruzalem verschansten zich hier zo’n 1000 Joodse opstandelingen om na een lange belegering door de Romeinen massaal zelfmoord te plegen. Alle militairen van het Israëlische leger (IDF) leggen op deze voor de Joden bijzondere berg de eed af.

Jaffa en Akko

In het zuiden net onder Tel Aviv, en in het noorden vlak boven Haifa, liggen twee parels van plaatsen. Hoewel ze ooit echt Arabisch waren, is met name Jaffa dat niet meer. Maar Akko heeft haar Arabische uitstraling gelukkig wel weten te behouden.

Voorliefde

Herodes de Grote was een fazalkoning van de Romeinen en regeerde over Judea. Zijn voorliefde voor de Romeinen blijkt uit de vele bouwwerken die hij tijdens zijn regeerperiode heeft laten oprichten. Deze voorliefde maakte hem echter niet bemind bij de Joden. Samen met collegae van de UNTSO-staf werd Herodion bezocht. Maar ook Caesarea, Masada en diverse andere plekken herbergen restanten van deze bouwwerken naar Romeins voorbeeld.

Terrassentuin

Israël kent heel wat geloofsstromen die al dan niet een claim leggen op bepaalde delen van het land. De derde grootste geloofsstroom ter wereld heeft haar internationale wereldcentrum in Haifa. Daar onderhouden ze de Bahai’i Gardens, een terrassentuin vol pracht en praal.

Verborgen klooster

De Judean Mountains herbergen veel kloven. Eén daarvan, de Wadi Al Qelt, zorgt op zomerse dagen voor verkoeling voor de bezoekers. En in de kloof ligt een prachtig klooster verborgen dat na een fikse wandeltocht kan worden bezocht.

Uitstervend 'beroep'

In de buurt van Bethlehem ligt het Grieks-Orthodox klooster Mar Saba dat een van de oudst bewoonde kloosters ter wereld is. Toen ik het in 2006 bezocht leefden er nog maar 15 monniken. Ooit waren dat er duizenden.

Jeruzalem

In deze documentaire worden we door gidsen langs de bekendste plaatsen van de oude stad Jeruzalem gebracht. We horen de verhalen van o.a. de Al Aqsamoskee, de Rotskoepel, de Klaagmuur, de Via Dolerosa en de Heilige Hartkerk.

Judese Bergen (deel 1)

Het bergmassief dat van noord naar zuid Israël doorkruist, kent vele gezichten. In deze Judean Mountains kun je met de auto, op de fiets of te voet allerlei bijzondere plekken opzoeken. In deel 1 rijden we door het Begin Park, wandelen we bij Wadi Qumran en Wadi Oetalav en fietsen we bij Manhat.

Judese Bergen (deel 2)

In deel 2 fietsen we weer door de Judean Mountains, deze keer bij Sataf, rijden we door Yehuda Desert, wandelen we bij Fawwar en gebruiken we de fourwheeldrive bij Sodom.

Damascus (deel 1)

In 2006 was Syrië nog niet in een burgeroorlog verwikkeld en kon de hoofdstad Damascus worden bezocht. We bezoeken de Suq Al-Hamadiye en lopen door de oude stad waar handwerkers hun beroep uitoefenen.

Damascus (deel 2)

In deel 2 van ons bezoek aan Damascus nemen we een kijkje in de Omayyad Moskee, het Al Azem-paleis en het mausoleum van Saladin. We besluiten ons bezoek met een kijkje in een prachtig hotel dat in tegenstelling tot de stad zeer modern is.

Verborgen stad

In Jordanië ligt verscholen in de woestenij een stad die in zijn geheel uit de rotsen werd gehakt. Petra was de Romeinse naam voor deze hoofdstad van de Nabateeërs. In 1812 werd de verlaten stad weer ontdekt en sinds 1985 is het Werelderfgoed.

Wadi Rum

Met de 4Runner van de VN doorkruisen we de bekende Wadi Rum in Jordanië. De meereizende gids laat ons de belangrijkste plekken zien en vertelt de verhalen over Lawrence of Arabia.

Mini-Israël

Een heel jaar wonen en werken in Israël wil nog niet zeggen dat je ook alles hebt gezien van het land. Maar gelukkig hebben ze ook daar een soort Madurodam. In dat Mini-Israël kun je het hele land binnen een halve dag bekijken.

Palestijnse cultuur

Eenmaal per jaar laten de Palestijnse werknemers van UNTSO graag hun collegae kennismaken met de Palestijnse cultuur. Muziek, dans en culinaire versnaperingen worden gepresenteerd op deze Palestinian Day.

Zeereis

De missie zit er op en er zijn twee opties om de meegenomen privé-auto weer in Nederland te krijgen. Rijdend vanuit het Midden-Oosten viel af omdat er geen andere Nederlanders op dat moment mee konden reizen. Dus wordt de auto verscheept en Wim mag meereizen op het roll-on-roll-off-schip. En onderweg worden honderden Fiat Doblo’s ingeladen.

Een manier van reizen die ook menig camperaar zal aanspreken omdat de grote afstand naar het land van bestemming niet over de weg hoeft te worden afgelegd!

Anders dan anders

Op onze website laten we mooie plekken zien die we hebben bezocht of mooie routes die we hebben afgelegd met de camper, met de motor of op de fiets. In de kerstperiode 2019 hebben we een bijzondere plek gepresenteerd die helaas niet te bezoeken is. Er is geen camperplaats. Er zijn wel terrassen, maar die zijn voor ons te klein. Benieuwd hoe die plek eruitziet? Bekijk het filmpje hieronder!

Je vindt er ook een vervolgfilm waarin weer een bijzondere kerststal wordt gepresenteerd!

Deze plaats is nergens in de atlassen te vinden. Kribbendorp herbergt een houtzagerij, een bakkerij, een zuivelfabriekje en nog meer bijzondere gebouwen. Allemaal uitgevoerd in een schaal van ongeveer 1 op 15. De bouwer heeft alle gebouwen een thema meegegeven en de noodzakelijke details toegevoegd. Allemaal handgemaakt.

In dit tweede deel is weer een nieuwe kerststal te bewonderen. Deze heeft als thema carnaval omdat de nieuwe bezitters enthousiaste leden van de Heerlense carnavalsvereniging zijn.

Hoe dit dorp tot stand kwam

"Zou je voor ons een kerststal willen maken" was een aantal jaren geleden de vraag van zijn vrouw Anny aan mijn broer Jo. En dat was de start van een nieuwe hobby. Na een weinig voldoening gevende poging om een modelspoorbaan te bouwen, vond hij een nieuwe uitdaging in het (na)bouwen van huizen die als kerststal dienst kunnen doen. Allemaal in een schaal van ongeveer 1 op 15 en met details waar je je over kunt verbazen. Buren en vrienden waren zo enthousiast dat zij ook een stal kregen. En de familie werd ook niet vergeten. Vaak met een grappige link naar het beroep of een hobby van de ontvanger. Speciaal voor het realiseren van deze film werden alle huisjes nog een keer bij elkaar gehaald. En op de valreep kon ook nog het resultaat van het laatste project, het kapelletje, aan de film worden toegevoegd. En over details gesproken: in deze kapel staat ook een kerststal!

Alle huisjes zijn gebouwd om dienst te kunnen doen als kerststal.  En alles is met veel zorg en in uiterste precisie in miniatuur uitgevoerd door mijn broer Jo. Let vooral eens op alle details. Struikjes en bomen zijn gemaakt zoals je dat ook ziet bij modelspoorbanen. Hout wordt zodanig bewerkt dat het oud lijkt. De grindtegels heeft hij zelf gemaakt uit stenen die hij tijdens de vakantie vond. Verbaas je in de bakkerij over de miniatuurgebakjes en broodjes, bekijk de kandelaars in het kerkje die gesoldeerd zijn van spijkers en zie wat voor toepassingen er zijn voor de dopjes van eikels. En wat te denken van een miniatuur kerststal in een kerststal?

Tips voor camperaars en motorrijders