Slider
Informatie
Het Alpenland Zwitserland bestaat uit 26 kantons. Het land kent een lange geschiedenis van neutraliteit en is ook geen lid van de Europese Unie. Hoewel er ook met Euro's kan worden betaald, is de officiële munteenheid de Zwitserse Frank. Er worden drie officiële talen gesproken, nl Duits, Italiaans en Frans. Op sommige plaatsen spreekt men ook nog het oude Reto-Romaans. Zwitserland heeft een grote diversiteit aan landschappen. De hoogste bergen liggen in het zuiden en oosten. Het noorden en midden zijn minder bergachtig. In het kanton Graubünden ligt het enige Zwitsers Nationaal Park, het grootste beschermde gebied van het land.
Zwitserland als camperland
Onderstaande informatie is bijgewerkt voor zover mogelijk, maar er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Het is verstandig om voor de reis te checken of er ondertussen geen wijzigingen zijn.
Info camper
Zwitserland kent speciaal voor campers ingerichte en aangewezen parkeerplaatsen. Daarnaast zijn er ook camperplaatsen van SwissTerroir. Uiteraard zijn er ook tal van campings, want vrij kamperen is helaas niet toegestaan, al kunnen per kanton de regels verschillen.
Op de autosnelwegen is een tolvignet vereist.
Voor campers zwaarder dan 3500 kg moet tevens een toeslag, de zgn Schwerverkehrsabgabe betaald worden. Deze toeslag is voor alle wegen verplicht! Ook op dagen dat de camper niet gereden wordt, bv wanneer die op een camping staat.
Op de website van de NKC staat beschreven hoe het tolvignet verkregen kan worden.
Winterbanden zijn niet verplicht, maar worden wel dringend aanbevolen.
Sneeuwkettingen zijn verplicht bij met borden aangedreven trajecten op de aangedreven as(sen). Bij meerdere assen moeten minimaal 2 aangedreven wielen van sneeuwkettingen zijn voorzien.
In de bergen heeft stijgend verkeer altijd voorrang. Postauto's (zoals postbussen) hebben absolute voorrang, daarna vrachtwagens met opleggers, dan autobussen en vrachtwagens.
Op een Bergpoststrasse, herkenbaar aan een blauw vierkant bord met gele signaalhoorn, moeten de aanwijzingen van de postautochauffeur worden opgevolgd.
Overdag is dimlicht verplicht.
Een bestuurder van een voertuig moet alle aandacht aan het verkeer geven. Het voeren van een afleidend gesprek en het bedienen van navigatieapparatuur of radio kan zelfs al tot een boete leiden. Handsfree bellen is toegestaan maar wordt afgeraden omdat dit kan afleiden.
Trams hebben altijd voorrang, behalve als ze een voorrangsweg oprijden. Ook hebben trams voorrang op voetgangers bij een zebrapad.
Bij het parkeren op steile hellingen moet naast de handrem ook een versnelling worden ingeschakeld. Indien nodig kan ook het wiel tegen de stoeprand worden gereden of wielblokken worden gebruikt.
Op onoverzichtelijke plaatsen buiten de bebouwde kom moeten geluidssignalen worden gegeven. Overmatig of onnodig gebruik van de claxon is echter verboden.
Fietsers die harder gaan dan 20 km per uur moeten verplicht een fietshelm dragen.
Motorland
Zwitserland als motorland
Onderstaande informatie is bijgewerkt voor zover mogelijk, maar er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Het is verstandig om voor de reis te checken of er ondertussen geen wijzigingen zijn.
Info motor
De Alpenpassen zijn bij uitstek het toergebied van Zwitserland. De wegen zijn veelal van uitstekende kwaliteit.
Het is verboden om in een file tussen de rijen stilstaande of langzaam rijdende auto's door te rijden.
Het is verboden om naast elkaar te rijden.
Bril- of lenzendragers zijn verplicht een reservebril of -lenzen bij zich te hebben.
Navigatieapparatuur met een verklikfunctie voor snelheidscontroles zijn verboden. Indien die aanstaat kan dit leiden tot een fikse boete. Er wordt streng op gecontroleerd!