Het Groothertogdom Luxemburg is met een oppervlakte van 2.586 km² en met iets meer dan een half miljoen inwoners op Malta na het kleinste land binnen de Europese Unie. Hoewel de vlag van Luxemburg lijkt op de Nederlandse vlag. hebben ze geen gezamenlijke geschiedenis. Het verschil zit alleen in de gebruikte kleur blauw: hemelsblauw voor Luxemburg en kobaltblauw voor Nederland. Het noorden van Luxemburg maakt onderdeel uit van de Ardennen en bestaat uit beboste bergen, heuvels en rivierdalen. Het zuidelijke deel van het land is heuvelachtig en minder ruig waardoor het geschikter is voor landbouw. Hier bevindt zich meer industrie dan in het noorden. Diverse rivieren stromen door het land, waarvan de Our, de Sûre en de Moezel voornamelijk de grens met Duitsland vormen. In het zuiden vindt je nog de Alzette en in het noorden de Attert, de Wiltz, de Zwarte Ernz (Schwaarz Iernz), de Witte Ernz (Wäiss Iernz) en de Äisch. De vele plaatsen met authentieke vakwerkhuizen en met name Klein Zwitserland (met het Mullerthal) vormen de belangrijkste toeristische trekpleisters.
Luxemburg als camperland
Onderstaande informatie is bijgewerkt voor zover mogelijk, maar er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Het is verstandig om voor de reis te checken of er ondertussen geen wijzigingen zijn.
Vrij kamperen is verboden.
Een gevarendriehoek en veiligheidshesje zijn verplicht. Bij voertuigen met een toegestane massa van meer dan 3500 kg moeten er ook een brandblusser en verbanddoos aanwezig zijn.
Winterbanden zijn verplicht. Sneeuwkettingen mogen alleen gebruikt worden bij sneeuw of ijzel.
Voor campers gelden in Luxemburg dezelfde regels die ook gelden voor andere voertuigen.
De maximum snelheid voor campers tot 3500 kg zijn 100 km/u buiten de bebouwde kom en 130 km/u op autosnelwegen. Voor campers zwaarder dan 3500 kg is dat respectievelijk 85 en 90 km/u.
Flitsmelders zijn verboden. Signalering voor vaste flitspalen of trajectcontroles is wel toegestaan.
Luxemburg heeft geen milieu zones en voor zover bekend nog geen beperkende maatregelen in steden.
In Luxemburg hoeven puppy’s niet ingeënt te zijn tegen hondsdolheid, op voorwaarde dat het moederdier aanwezig is, of er een verklaring is dat zowel het jonge dier als de moeder niet in contact zijn geweest met mogelijk besmette dieren.
Luxemburg als motorland
Onderstaande informatie is bijgewerkt voor zover mogelijk, maar er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Het is verstandig om voor de reis te checken of er ondertussen geen wijzigingen zijn.
Voor motoren gelden in het algemeen dezelfde regels in Luxemburg als elders in Europa.
Het is in Luxemburg verplicht om overdag minimaal dimlicht te voeren.
Je bent verplicht een fluorescerend veiligheidshesje bij je te hebben om te dragen bij pech onderweg.
Je mag in Luxemburg geen dashboard- of actioncamera gebruiken tijdens het motorrijden.