Occitanie
Sinds 2016 is Occitanië (Occitanie) een Franse regio die de landstreken Languedoc-Rousillon en Midi-Pyrénées omvat. De hoofdstad is Toulouse. Kenmerkend in deze regio is de grote diversiteit, zowel qua landschap als qua klimaat. De Pyreneeën met het typische bergklimaat nodigen uit tot lekkere toertochten met de motor en de steden en dorpen in de laagvlakte onder een zacht zeeklimaat zijn bijzonder aantrekkelijk door de middeleeuwse uitstraling. Carcassonne is de grootste trekpleister als het gaat om mooie plaatsen, maar er zijn ook kleinere, minder bekende plaatsen te bezoeken.
Routebeschrijving
Brug van de duivel
Het ooit door de Romeinen gestichte plaatsje Cahors is prachtig gelegen in een meander van de Lot. Het plaatsje kent een lange geschiedenis van plunderingen en twisten en is meermalen verwoest geweest. Toch is nog goed aan de architectuur te zien dat Cahors ook een rijk verleden heeft gehad.
Charmant dorp
In de Pyrénées-Orientales kwamen we op een van onze motorritten toevallig langs het charmante dorpje Castelnou. Wie van slenteren in oude straatjes met handwerkbedrijfjes houdt, is hier op zijn plek.
Messenstad
In de Aveyron bezochten we een plaats die haar naam als merknaam voor messen gebruikt: Laguiole. In de winkelstraten vind je dan ook de ene na de andere winkel die messen verkoopt.
Knoflookfeest
Saint-Clar is het epicentrum van de knoflook in Frankrijk. Elke donderdag is veel knoflook op de markt te vinden, maar in augustus wordt er zelfs een waar knoflookfeest georganiseerd.
Smalste kloof
Frankrijk telt talrijke gorges (kloven). Van één wordt beweerd dat het de smalste van de wereld is: de Gorges-de-la-Fou. Getooid met een helm mag je die te voet bewonderen.
Slaperige dorpjes
En ben je dan toch in de buurt van de Gorges-de-la-Fou, bezoek dan even de dorpjes Montferrer en Corsavy. Daar kun je getuige zijn van het plattelandsleven: rustige dorpjes, badend in de zon met geluiden die eigenlijk alleen uit de woningen van de bewoners komen.
Koopmansstad
Een stad die erg geliefd is bij de Fransen is Montpellier. Deze oude koopmansstad telt nog veel historische panden. Begrensd tussen de Esplanada en de Promenade de Peyrou ligt het oude deel van de stad waar leuke terrasjes zijn te vinden en waar met name de studenten hun vertier zoeken.
Vestingstadje
In de Ariège, tussen Carcassonne en Foix, ligt een prachtig vestingstadje met de naam van een kruidenmengsel: Mirepoix.
Het stadje heeft een van de mooiste middeleeuwse pleinen in het zuiden van Frankrijk.
Bijzondere rotsformaties
Westelijk van Perpignan ligt een bijzonder natuurfenomeen dat een bezoek waard is: de Orgues de Ille-sur-Tet.
Oude vestingstad
Het Catalaanse stadje Prats-de-Mollo-la-Preste was ooit een vesting. Boven de stad ligt het fort La Garde dat met een ondergrondse gang is verbonden met de kerk.
Wijnfabriek
Tijdens een van de reizen troffen we in de Gers de twee Nederlandse vrouwen Hilde en Patricia die, naast de camping die ze toen runden, in de oogstmaanden werkten in een wijnfabriek in Condom. Van hen kregen we een rondleiding in de fabriek.
Terug in de tijd
Samen met Mont Saint-Michel is Carcassonne de meest bezochte plaats in Frankrijk. La Cité is het eeuwenoude deel dat uittorent boven de omgeving en in de loop der eeuwen het bezit was van vele volkeren. De strategische ligging maakte het noodzakelijk om deze stad tot een vesting te maken. De oude vestingstad is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
Rotskerk
Met een zicht op de Pyreneeën van de Ariège ligt in het dorpje Vals een bijzondere rotskerk. Via een spleet in de rotsen kun je deze betreden. Vanwege instortingsgevaar is een deel van de kerk helaas afgesloten.
Parel boven de Lot
Het plaatsje Saint-Cirq-Lapopie strijdt al jaren met Salers om de eerste plek op de lijst ‘Plus beau villages de France’. Het dorp ligt prachtig boven de Lot, maar was bijna ten dode opgeschreven. Totdat de burgemeester kunstenaars aantrok die de huizen gingen opknappen.
Plein met schandpaal
Het vestingstadje Castelnau-de-Montmiral werd al in de 13e eeuw gesticht. Het hooggelegen stadje met een middeleeuws centrum, compleet met een schandpaal, is een lust voor het oog.
Vestingstadje met portils
Vroeger was Foix een vestingstadje met een prachtig gelegen kasteel boven op een heuvel. Tijdens de Godsdienstoorlogen kwam daar een einde aan. De ‘portils’ zijn een bezienswaardigheid.
Willem van Orange
Op het punt waar de Verdus door een woeste en alleen te voet toegankelijke rotskloof uitstroomt in de kloof van de Hérault, ligt het prachtige plaatsje Saint-Guilhem-le-Désert. Hier stichtte Willem van Orange (niet de onze) in 804 een klooster waar rondom heen het naar hem genoemde dorp ontstond.
Frans ijs met een Nederlands tintje
Aan de voet van de Pyreneeën ligt het op het eerste gezicht uitgestorven plaatsje Saint-Martory. De ligging aan de Garonne stond ooit garant voor welvaart. Wat resteert is een prachtig kasteel én een Pipowagen waarin de Nederlandse Kim overheerlijk eigengemaakt ijs verkoopt!
Drie rivieren
Daar waar drie rivieren bij elkaar komen ligt Florac-Trois-Rivières. De naam komt deels van het Latijnse flora dat waterbloem betekent en refereert daarmee aan de ligging bij water. De godsdienstoorlogen hebben hier hun sporen achtergelaten.
Kastanjes
Aan de Gardon ligt een rustig plaatsje dat vroeger inkomsten had uit kastanjes. Ooit was Saint-Jean-du-Gard ook het centrum van de leer-, wol- en zijde-industrie. Maar tegenwoordig moet men het hebben van de toeristen.
Bijzonder landschap
In de Hérault liggen kleine idyllische dorpjes die een en al rust uitstralen. Salasc telt slechts zo’n 190 inwoners en Mourèze, dat in een keteldal ligt, is bekend vanwege het Cirque de Mourèze, een bijzonder natuurfenomeen. Het cirque is omringd door rotsen die met een hoogte van 170 tot 530 meter. Met de drone nemen we een kort kijkje in dit gebied.
Bijzondere rotsformaties
In de Hérault ligt het middeleeuwse dorp Mourèze dat haar bekendheid heeft gekregen door een bijzonder natuurverschijnsel. Mooie wandelpaden lopen door de 300 hectare grote rotsformaties die grillig van vorm zijn. De vormen hebben namen als de duivel, de slang, de kikvors, de sfinx, de non, de zebra etc. Wandelschoenen zijn aanbevolen!
Kasteel van de Katharen
In de 12e en 13e eeuw zochten de Katharen, op de vlucht voor de Paus, hun toevlucht in de Pyreneeën. Veel van de vluchtroutes, de Katharenpaden, zijn er nog te vinden. Aan het eind van een van die paden ligt het toevluchtsoord Château de Montségur, dat nu een ruïne is.
Bedevaartsplaats
De aan de Lot gelegen plaats Mende is ontstaan rondom het graf van de heilige Saint Privat die in een nabijgelegen grot zou hebben geleefd. Mende werd een bedevaartsplaats en kreeg een kathedraal met de grootste klok van de christelijke wereld.
Appellation controlée
De oudste wijngaarden van Frankrijk zijn te vinden langs de Tarn. Gaillac is bekend om zijn wijnrassen en appellation contrôlée. Opvallend zijn de van baksteen opgetrokken gebouwen die er soms erg bouwvallig bijstaan.
Oud en prachtig
Eén van de oudste plaatsen in Occitanië is Cordes-sur-Ciel. Het plaatsje ligt tegen een kegelvormige heuvel opgebouwd. Aan de meerdere omwallingen is te zien dat het plaatsje in de loop van de tijd steeds moest uitbreiden.
De pest en spindels
Hoog gelegen op een heuvel ligt het prachtige plaatsje Puycelsi. Door de hoge ligging bleef dit dorp gespaard van de pest. Veel van de inwoners leefden eind 19e eeuw van de verkoop van spindels.
Prinses Brunhilda
Niet ver van Puycelsi ligt aan de voet van twee kastelen, met een prachtig uitzicht op de Aveyron, het prachtige plaatsje Bruniquel. Volgens een legende is het gebouwd in opdracht van prinses Brunhilda.
Historisch centrum
Het stadje Pézenas kent een rijke geschiedenis, zoals blijkt uit het historische centrum, een decor van woningen uit het einde van de Middeleeuwen en talrijke herenhuizen uit de 17e en 18e eeuw.
Schilderachtig
Sommières is een schilderachtig stadje in het zuiden van Frankrijk. Het staat bekend om zijn rijke geschiedenis, middeleeuwse architectuur en prachtige omgeving. De bourgeoisie maakte fortuin met de lakenhandel, ververijen, glasfabrieken en landbouw.
Charmant
Het vissersplaatsje Collioure is regelmatig tussen overheersers gewisseld. De koningen van Majorca hebben in dit charmante plaatsje een paleis gebouwd dat het aanzien van het stadje bepaalt.
Kloof met duivelsbrug
We fietsen door de Gorges-de’Hérault naar Saint-Guilhem-le-Désert en passeren onderweg de Pont du Diable. Deze oude Romaanse brug staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
Camperroute door de Tarn (deel 1)
In de Cévennen (in de oude regio Midi-Pyrénées) ligt een 52 kilometer lange weg door een van de mooiste kloven in Frankrijk. De kloof verbindt de plaatsen Le Rozier in het zuidwesten met Ispagnac in het noordoosten. Met de camper is deze Gorges du Tarn een ware belevenis.
Op sommige plekken kan het voor grote campers
wel wat krap zijn!
Camperroute door de Tarn (deel 2)
Hoewel dit stuk van de route niet meer door een echte kloof gaat, ligt de Tarn wel degelijk voor een groot deel aan deze weg. Ook hier zijn weer geregeld nauwe doorgangen voor grote campers waar stuurmanskunst wordt vereist.
Op sommige plekken kan het voor grote campers
wel wat krap zijn!
Camperroute door de Cévennen
Onze terugreis vanuit het departement Lozère hadden we gepland over departementale wegen die deels door het nationaal park van de Cévennen voert. Het zijn rustige wegen langs rustige stadjes en dorpen.
En onderweg valt er weer veel te genieten.
De route is voor alle campers toegankelijk.
Motorroute (deel 1)
In Ille-sur-Têt kan een klein rondje rond de kerk worden gereden. Vervolgens rijden we een traject over Roq d’en Pérot, langs Castelnou en over de D48 en de D2.
Het rondje in Ille-sur-Têt is voor campers
geen goed idee!
Motorroute (deel 2)
We rijden met de motor rond het Ravin de l’Oratoire, een route met een verrassend uitzicht.
Ook voor campers is deze route geschikt.
Motorroute (deel 3)
We nemen met de motor de D13 richting Baillestavy om daarna door Valmanya te rijden. Vervolgens nemen we de D618 achter Saint-Marsal.
Ook voor campers is deze route geschikt.
Motorrit over col
De Col du Tourmalet is de meest beklommen berg in de Tour de France. Wij werkten ons omhoog op de motor en kwamen op 2115 meter hoogte in de wolken terecht.
Deze route is ook geschikt voor campers.
Motorrit over col
Vanaf de top van de Col du Tourmalet dalen we af naar Barèges. Deze zijde is gelukkig niet in de wolken gehuld. Toeren in de Pyreneeën is voortdurend alert zijn op loslopend vee. En dat kwamen we
genoeg tegen.
Deze route is ook geschikt voor campers.
Motorrit door roodgekleurde Hérault
We rijden een route vanaf Octon, bij het Lac du Saragou, over Salasc, Valarédes en Le Puech naar Lodève. Het landschap dat we doorkruisen is rood vanwege het aanwezige ijzeroxide. Maar het dorre landschap wordt afgewisseld met groene begroeiing. En er blijken hier genoeg bochten te liggen voor een mooie motorrit.
De route is ook geschikt voor campers. Maar in Salasc is wel een smalle straat (2,2 m) waar we met de motor weliswaar reden, maar de route niet doorheen loopt!
Motorrit door vulkanische Hérault
Wanneer we onze route vanaf Lodève richting noorden vervolgen, belanden we in een ander landschap. Dit deel van de Hérault heet Escandorgue, een klein vulkanisch massief dat vanaf de grens met de Aveyron naar het zuiden loopt.
De route is ook voor campers toegankelijk.
Camperroute Route-des-Cols
We verplaatsen ons met de camper door de Pyrenées-Orientales. Een deel van het traject loopt over de Route-des-Cols. Deze route loopt dwars door de Pyreneeën van west naar oost. Wij rijden het deel tussen Bouleternère en La Trinité.
Voor grote campers is deze route minder geschikt!
Mooi uitzicht
In de Pyreneeën ligt een col die bekend is van de Tour de France. Bij het berijden van de weg zijn dan ook veel aanmoedigingsteksten op het wegdek te vinden. De Col d’Aspin is met zijn 1489 meter niet ontzettend hoog, maar biedt op de top toch een mooi uitzicht over de omgeving.
Een deel van deze route is niet geschikt voor campers.
Quercy
We rijden met de camper door de Quercy van Maurs naar Limogne-en-Quercy. De route loopt over de N122 en vervolgens de D19 in het departement Lot. De Michelinkaart kleurt een groot deel van de route groen, dus dat moet een mooie route zijn.
Deze route is geschikt voor alle soorten campers.
Langs de Aveyron
We rijden met de camper over de D19 (Tarn-et-Garonne) en D115 (Tarn) tussen Caylus en Bruniquel. Vanaf St Antonin-Noble-Val rijden we door de Gorges-de-l'Aveyron. De Michelingids markeert deze route als een schilderachtig traject.
Deze route is geschikt voor alle soorten campers.
Tarn
We verplaatsen door de Tarn en nemen de D964 tussen Bruniquel en Gaillac. Onderweg passeren we het mooi gelegen plaatsje Castelnau-de-Montmiral. Dit prachtige plaatsje gaan we uiteraard ook even bezoeken.
Deze route is geschikt voor alle soorten campers.
Wijnroute zonder wijn
We rijden over de D119 van Mirepoix naar Carcassonne. Een deel van het traject heet Route-des-Vins-de-la Malepère. Maar veel wijngaarden zien we helaas niet.
Deze route is geschikt voor alle soorten campers.
Motorroute door de Lot
De Lot en de Célé stromen door het kalkrijke gebied van het departement Lot en hebben daar in de loop van de eeuwen brede dalen uitgeslepen. We rijden met de motor door een prachtig decor en genieten van de uitzichten.
Camperaars let op:
de brug over de Lot bij Bouziès is maar 2,3 meter breed!
Gard
Met de camper rijden we over de D39 van St Hippolyte-du-Fort naar Lasalle door de Vallée-de-la-Salindrenque. Hippolyte wordt ook wel de Poort naar de Cevennen genoemd.
Deze route is geschikt voor alle soorten campers.
Ruig gebergte
Vanaf Saint-Jean-du-Gard rijden we noordwaarts over de D983 en D984. De route voert door de ruige Cevennen, een gebied dat als cultureel landschap is opgenomen op de Werelderfgoedlijst.
De route is toegankelijk voor alle campers, maar in dit gebied is het wel steeds oppassen bij tegemoetkomend verkeer!
Montée de Montmirat
We rijden over de N106 tot aan Balsièges door een van de dunst bevolkte gebieden van Frankrijk. De route voert ons over de Montée de Montmirat richting Mende in het Nationaal Park Cevennen.
Deze route is geschikt voor alle soorten campers.
Toeristische route
In Occitanië rijden we vanaf Mende richting Rodez. De route over de N88 blijkt een toeristische route te zijn met de naam Route Entre Lot et Truyère. Maar de Truyère zien we helaas niet, in tegenstelling tot de Lot.
De route is goed toegankelijk voor alle campers.
Prachtige route
We zijn met de camper onderweg naar Bergerac. Ons vertrekpunt ligt in het departement Lot en het reisdoel in het departement Dordogne. De route voert over prachtige wegen en door mooie dorpjes. We ontdekken een interessante weg langs mooie plaatsen die in de Michelingids (nog) niet groen is gemarkeerd.
De route is goed toegankelijk voor alle campers.