Westfriesland, Limburg en Beieren

Fietsen in Westfriesland staat garant voor het bekijken van veel bijzondere en prachtige (gerestaureerde) boerderijen en andere huizen. Een grote concentratie van dergelijke huizen vormt het dorp Twisk dat niet voor niets een beschermd dorpsgezicht is.

De film is te vinden op pagina Noord-Holland.

Medemblik is het kleinste van de havenplaatsen in Westfriesland. De historie verhaalt van de strijd tegen, maar ook van voorspoed dankzij het water. Het kasteel van Medemblik vervulde tijdens de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol als opslagplaats van de Nachtwacht van Rembrandt.

De film is te vinden op pagina Noord-Holland.

Aan de buitenbocht van de Maas op de meest gunstige plek voor een oversteek ligt Well. Deze locatie was gunstig voor de economische ontwikkeling. Well herbergt een historisch kerkhof op de plek waar ooit de oude Sint Vituskerk stond. De vroegere bewoners van het prachtig kasteel waren van groot belang voor dit mooie plaatsje dat sinds een paar jaar de woonplaats is van Wim.

De film is te vinden op de pagina Limburg.

De Maas is een regenrivier en kan dus flink in waterstand variëren. Na de recente overstromingen zijn tal van maatregelen getroffen om nieuwe overstromingen te voorkomen. Het kasteel van Well is onherroepelijk met de Maas verbonden. Helaas is het kasteel zelf niet te bezichtigen.

De film is te vinden op de pagina Limburg.

We rijden met de camper een deel van de Romantische Straße van zuid naar noord tussen de plaatsen Rothenburg o/d Tauber en Tauberbischofsheim.

De film is zowel te vinden op pagina Beieren als pagina Baden-Württemberg.

Cevennen, Lozère, Walcheren en Westfriesland

Vorige maand hebben we de Westfriese stad Hoorn voor het voetlicht gebracht. Deze stad had haar gloriedagen tijdens de Gouden Eeuw dankzij de Vereenigde Oostindische Compagnie. Deze maand gaan we terug naar deze plaats om de haven eens nader te bekijken.

De film is te vinden op pagina Noord-Holland.

Zeeland leent zich prima voor mooie fietstochten. Wij reden in Walcheren een route die we met behulp van de Fietsknoopapp hebben uitgezet. De route bracht ons onder andere langs Veere, het plaatsje dat groot is geworden door de wolhandel met Schotland.

De film is te vinden op pagina Zeeland.

Op onze camperroute door Lozère passeerden we een plaatsje dat aan drie rivieren ligt. De naam Florac-Trois Rivières refereert uiteraard aan deze ligging maar komt deels van het Latijnse woord Flora dat waterbloem betekent.

De film is te vinden op pagina Occitanië.

De Cevennen is een ruig gebied in het Centraal Massief dat opgenomen is op de Werelderfgoedlijst. Dit prachtige gebied doorkruisen we met de camper vanaf Saint Jean-du-Gard in noordelijke richting over de D983 en D984. De wegen in de Cevennen zijn niet altijd breed, dus voor de chauffeur is het wel oppassen geblazen.

De film is te vinden op pagina Occitanië.

Westfriesland, een camperrit en overheerlijk ijs

We fietsen door Westfriesland naar Hoorn en passeren plaatsen als Midwoud, Zwaagdijk, Blokker en Nibbixveen. Onderweg vergapen we ons aan de vele prachtige en goed onderhouden huizen.

De film is te vinden op pagina Noord-Holland.

De Gouden Eeuw heeft Hoorn veel voorspoed gebracht. De welvaart uit de periode met de Verenigde Oost-Indische Compagnie valt nog steeds te bewonderen in de gezellige straten en aan de prachtige pleinen.

De film is te vinden op pagina Noord-Holland.

Met de camper rijden we over de D39 van St Hippolyte-du-Fort naar Lasalle door de Vallée-de-la-Salingrenque. Hippolyte wordt ook wel de Poort naar de Cevennen genoemd.

De film is te vinden op pagina Occitanië.

Aan de voet van de Pyreneeën ligt het op het eerste gezicht uitgestorven plaatsje Saint-Martory. De ligging aan de Garonne stond ooit garant voor welvaart. Wat resteert is een prachtig kasteel én een Pipowagen waarin de Nederlandse Kim overheerlijk eigengemaakt ijs verkoopt!

De film is te vinden op pagina Occitanië.

‘Portils, een duivel, wijn, een klooster en een begraafplaats

Foix is zo'n typisch Frans stadje met een kasteel dat over de plaats uitkijkt. Dit stadje heeft het zwaar te verduren gehad in de Godsdienstoorlogen. Wandelend kun je genieten van de portils die her en der de huizen aan beide kanten van de straat verbinden.

De film is te vinden op pagina Occitanië.

We bezochten al eens eerder een brug die verbonden was met een legende over een duivel. Tijdens onze fietstocht door de Gorges-de-Hérault passeerden we ook weer zo'n brug. De brug overspant de Hérault waarin of waarnaast talrijke mensen vertier zoeken.

De film is te vinden op pagina Occitanië.

Onze fietstocht door de Gorges-de-Hérault ging richting Saint-Guilhem-le-Désert. Het plaatsje ontstond rond het klooster dat door Willem van Orange werd gesticht. Dit prachtige plaatsje slingert zich omhoog door een nauwe kloof.

De film is te vinden op pagina Occitanië.

Op onze terugweg van Kroatië zochten we een camperplaats in Zuid-Tirol op. Die ligt naast het stationnetje van Welsberg-Taisten. En uiteraard gingen we dit plaatsje ook even bekijken. Het plaatselijke kerkhof bleek een wel heel mooi gebouw te herbergen.

De film is te vinden op pagina Trentino.

De D119 tussen Mirepoix en Carcassonne, beide trouwens prachtige plaatsen die we eerder al hebben bezocht, gaat deels over de  Route-des-Vins-de-la Malepère. Je verwacht dan tussen de wijngaarden door te rijden, maar feitelijk reden we er bovenlangs.

De film is te vinden op pagina Occitanië.

Vestingsteden, een camperroute en een fietstocht

Op onze reis vanaf Bruniquel naar Gaillac passeerden we het vestingstadje Castelnau-de-Montmiral. Dit mooie, hoog gelegen stadje werd al in de 13e eeuw gesticht. Het prachtige middeleeuwse centrum, compleet met schandpaal, is een lust voor het oog.

De film is te vinden op pagina:
Occitanië

De vestingstad Geertruidenberg heeft een karakteristiek marktplein. Bijna 1000 jaar geleden was de markt al het kloppend hart van een bloeiend handelscentrum. Menno van Coehoorn maakte van de stad een belangrijke vesting  binnen de Zuiderwaterlinie om de Fransen tegen te houden.

De film is te vinden op pagina:
Noord-Brabant

We nemen de fiets om op Walcheren een rondje vanaf Gapinge over Domburg te maken. Onderweg passeren we leuke kleine plaatsen zoals Serooskerke, Oostkapelle, Grijpskerke en Sint Laurens, allemaal dorpen met leuke wetenswaardigheden.

De film is te vinden op pagina:
Zeeland

We verplaatsen door de Tarn en nemen de D964 tussen Bruniquel en Gaillac. In dit gebied tussen de Aveyron en de Tarn liggen veel steden en vestingdorpen, met een overvloed aan abdijen, wijngaarden en boomgaarden. Onderweg passeren we het mooi gelegen vestingplaatsje Castelnau-de-Montmiral dat we uiteraard ook even bezoeken.

De film is te vinden op pagina:
Occitanië

Havenstad, strijdende dorpen en vertrek uit Israël

Het plaatsje Salers strijdt al jaren met Saint Cirq-Lapopie om de eerste plek op de lijst ‘Plus beau villages de France’. De naam van dit plaatsje is ook de naam van een bijzonder koeienras. De huizen ogen allemaal grijs, wat niet verwonderlijk is. Want voor de bouw is met name vulkanisch gesteente gebruikt.

De film is te vinden op pagina:
Auvergne - Rhône-Alpes

Ook het plaatsje Saint-Cirq-Lapopie strijdt al jaren om de eerste plek op de lijst ‘Plus beau villages de France’. Het dorp ligt prachtig en hoog boven de Lot, maar was bijna ten dode opgeschreven. Totdat de burgemeester kunstenaars aantrok die er gratis mochten komen wonen, mits ze de huizen gingen opknappen. En zo geschiedde! Het resultaat mag er zijn.

De film is te vinden op pagina:
Occitanië

De Michelingids markeert bepaalde routes met een groene streep, wat wil zeggen dat het traject als schilderachtig wordt beoordeeld. Uiteraard willen wij dat telkens weer graag beoordelen. Dus reden we deze zomer met de camper over de D19 (Tarn-et-Garonne) en D115 (Tarn) tussen Caylus en Bruniquel. Vanaf St Antonin-Noble-Val heette dit deel van de route de Gorges-de-l'Aveyron.

De film is te vinden op pagina:
Occitanië

 

Volgens de overlevering woonde ooit een zekere Zierik aan de Ee. Dat riviertje werd op een gegeven moment Zierik’s Ee en uiteindelijk ontstond er Zierikzee. Deze monumentale stad telt meer dan 500 monumenten en noemt zichzelf graag ‘de Parel aan de Oosterschelde’.

De film is te vinden op pagina:
Zeeland

 

 

Op het hoofdkwartier van UNTSO in Jeruzalem werkt een internationale staf, waaronder ook veel lokale inwoners van Israël en de Westbank. Eenmaal per jaar laten de Palestijnse werknemers van deze staf graag hun collegae kennismaken met de Palestijnse cultuur. Muziek, dans en culinaire versnaperingen worden gepresenteerd op deze Palestinian Day.

De film is te vinden op pagina:
Special

 

 

De missie zit er op en de thuisreis is weer aanstaande. Normaal neem je het vliegtuig terug naar Schiphol, maar dat gaat voor Wim niet op omdat hij zijn privéauto bij zich heeft. Uiteraard kan die net als bij aanvang van de missie weer in een container worden getransporteerd, maar er zijn ook twee andere opties. Rijdend over land vanuit het Midden-Oosten valt af omdat er geen andere Nederlanders op dat moment mee kunnen reizen. Dus wordt de auto verscheept (niet in een container deze keer) en Wim mag meereizen op het roll-on-roll-off-schip. En onderweg worden honderden Fiat Doblo’s ingeladen. Een manier van reizen op lange afstanden die ook menig camperaar zal aanspreken!

De film is te vinden op pagina:
Special

 

Middeleeuws kuuroord, Vechtdalstadje, woestijn en nog meer!

In Bourgogne-Franche Comté ligt tussen de Loire en de Charolais Bourbon-Lancy. Dit plaatsje, met prachtige vakwerkhuisjes in de middeleeuwse wijk, staat al sinds de oudheid bekend om de kwaliteit van het water en is dus een kuuroord.

De film is te vinden op pagina:
Bourgogne - Franche-Comté

Met de motor doorkruisen we de Luberon en passeren prachtige plaatsjes zoals Céreste, Reillanne, Viens, Saint-Martin-de-Castillon en Simiane-la-Rotonde. En sommige plaatsjes hebben we ook te voet bewonderd.

De film is te vinden op pagina:
Provence-Alpes – Côte d’Azur

Aan de Overijsselse Vecht ligt het unieke Vechtdalstadje Ommen. De plaats ontstond aan een doorwaadbare plaats in de Vecht en ontving in 1248 stadsrechten. Het Nationaal Tinnen Figuren Museum is hier gevestigd.

De film is te vinden op pagina:
Overijssel

Met de camper rijden we door Quercy in Occitanië. De route loopt over de N122 en de D19 in het Departement Lot. Dit is een van de routes die de Michelinkaart aanduidt als 'toeristisch interessant'.

De film is te vinden op pagina:
Occitanië

Een van de bekendste woestijnen is Wadi Rum in Jordanië. Hier gaf Lawrence of Arabia leiding aan Arabieren in hun strijd tegen onderdrukking. Met een jeep doorkruisen we dit prachtige natuurfenomeen en laten ons door de gids de verhalen rond Lawrence vertellen.

De film is te vinden op pagina:
Special

Een heel jaar wonen in Israël wil nog niet zeggen dat je ook alles wat het land te bieden heeft, hebt kunnen bekijken. Maar gelukkig heeft Israël ook een soort Madurodam waar je met zevenmijlslaarzen door het land kunt struinen.

De film is te vinden op pagina:
Special

Frankrijk, Nederland, Israël en Jordanië

Saint-Saturnin is een stadje van Puy-de-Dome, in de regio Auvergne-Rhône-Alpes, ongeveer vijftien kilometer ten zuiden van Clermont-Ferrand.
Het stadje heeft een bescheiden rol in de Franse geschiedenis. Van de plaatselijke adel werden twee dames koningin. Hoewel het plaatsje niet meer in de lijst ‘Les plus beaux villages de France’ voorkomt, is het een bezoek meer dan waard.

De film is te vinden op pagina:
Auvergne-Rhône-Alpes

Saint Pourçain-sur-Sioule is genoemd naar de heilige Pourcain. Toen Thierry, de zoon van Clovis, in 531 de Limagne plunderde, stuitte hij op moedig verzet van Pourcain, een monnik. Een jaar later stierf de goede man, waarop de paus hem heilig verklaarde. Tegenwoordig is het stadje vooral bekend vanwege de wijnproductie. De witte wijnen behoren tot de beste van Frankrijk.

De film is te vinden op pagina:
Auvergne-Rhône-Alpes

Na de eerste coronalockdown-periode hebben we samen met campervrienden een rondje door Overijssel gefietst. In dit deel, Salland, staken we de Vecht en de Regge over. Ons reisdoel was Ommen, maar onderweg passeerden we ook nog het beschermde dorpsgezicht Vilsteren.

De film is te vinden op pagina:
Overijssel

In de Pyreneeën ligt een col die bekend is van de Tour de France. Bij het berijden van de weg zijn dan ook veel aanmoedigingsteksten op het wegdek te vinden. Wij reden een alternatieve route over deze Col d’Aspin die met zijn 1489 meter niet ontzettend hoog is. Maar aangekomen op de top wordt je getrakteerd op een prachtig uitzicht over de omgeving.

De film is te vinden op pagina:
Occitanië

In deze kerstperiode leek ons een documentaire over Jeruzalem wel op zijn plaats. Wij laten ons door gidsen langs de bekendste plaatsen van de oude stad brengen en krijgen de verhalen te horen van o.a. de Al Aqsamoskee, de Rotskoepel, de Klaagmuur, de Via Dolerosa en de Heilige Hartkerk.

De film is te vinden op pagina:
Special

Tijdens de zomervakantie van 2006 kreeg ik tijdens mijn VN-missie bezoek van mijn zoon Tom. Samen met hem ging ik op pad naar Jordanië  waar we een wel heel bijzondere stad opzochten. Verscholen in de woestenij ligt nl een stad die in zijn geheel uit de rotsen werd gehakt. Petra was de Romeinse naam voor deze hoofdstad van de Nabateeërs. In 1812 werd de verlaten stad weer ontdekt en sinds 1985 is het Werelderfgoed.

De film is te vinden op pagina:
Special

Hoofdsteden en fietstochten

Een van de mooiste monumentensteden van Nederland is de hoofdstad van de provincie Zeeland: Middelburg. We wandelen een rondje door deze prachtige stad die gebouwd is rondom de abdij, die tevens het centrum van de stad vormt.

De film is te vinden op pagina: Zeeland

In 1964 en in 1976 was Innsbruck gaststad voor de Olympische Winterspelen. Maar ook zonder deze sportieve activiteiten is de stad in trek. Zowel in de winter als in de zomer weten vele toeristen de middeleeuwse hoofdstad van Tirol te vinden. De stad telt talrijke middeleeuwse gebouwen en de grote publiekstrekker is zonder twijfel het ‘Goldene Dachl’.

De film is te vinden op pagina: Tirol

In 2006 was Syrië nog niet in een burgeroorlog verwikkeld en kon de hoofdstad Damascus worden bezocht. In het eerste deel van de film over deze stad brengen we een bezoek aan de Suq Al-Hamadiye die niet alleen een grote bazaar is, maar tevens een ontmoetingsplek voor de inwoners van de stad. Vervolgens maken we een wandeling door de aangrenzende oude stad waar handwerkers hun beroep op straat uitoefenen.

De film is te vinden op pagina: Special

Het tweede deel van de film over Damascus brengt ons langs de belangrijkste bezienwaardigheden. We nemen een kijkje in de Omayyad Moskee, het Al Azem-paleis en het mausoleum van Saladin. We sluiten ons bezoek aan deze levendige stad af met een kijkje in een prachtig hotel naast het vliegveld dat in tegenstelling tot de rest van de stad zeer modern is.

De film is te vinden op pagina: Special

Met behulp van de Fietsknoopapp fietsen we een rondje op Schouwen-Duiveland met als doel een bezoek aan Zierikzee. Onderweg passeren we het leuke plaatsje Zonnemaire en uiteraard nemen we even de tijd om ook dat plaatsje te bekijken.

De film is te vinden op pagina: Zeeland

De meeste toeristen verkennen de Alpen door er te wandelen. Maar de elektrische fiets maakt het tegenwoordig mogelijk om ook fietsend tot grote hoogte te komen. Wij kwamen bijna tot bij de Potsdamer Hütte in het lieflijke Fotschertal. Het laatste stukje tot aan de hut hebben we lopend volbracht.

De film is te vinden op pagina: Tirol

Almhutten, een rotskerk, een spannende motorrit en een bergrug

Toen we in de maand juni van 2019 de Strada Panoramica delle Vette tussen Comeglians en Ravascletto wilden rijden, bleek dat de winter nog niet helemaal was verdwenen. Sneeuw blokkeerde helaas de weg, maar gelukkig konden we wel nog tot bij de Refugio Chiadinas komen. Maar zelfs dat stuk omhoog bleek een belevenis te zijn. Maar het is geen route voor beginnelingen en zeker niet voor campers!

De film is te vinden op pagina: Trentino

Tijdens ons verblijf in de Pyreneees-Orientales werden we getipt over een bijzondere kerk. In het dorpje Vals is namelijk een kerk boven de rotsen gebouwd, die alleen via een spleet in de rotsen is te betreden. Helaas is vanwege instortingsgevaar een deel van de kerk afgesloten.

De film is te vinden op pagina: Occitanië

Weliswaar zonder camper hebben we dit voorjaar een wintervakantie gehouden in Ramsau am Dachstein. Door de sneeuw hebben we een aantal wandelingen gemaakt langs berghutten. Deel 1 van deze wandelingen voert onder andere langs de Rösteralm en de Sonnenalm waar we muzikaal werden onthaald.

De film is te vinden op pagina: Stiermarken

In deel 2 van de wandelingen langs berghutten nemen we eerst de bus, die ons over een tolweg naar het basisstation van de Dachstein Seilbahn brengt. Van daaruit lopen we omlaag langs onder andere de berghutten Brand-Alm en Dachsteinhaus.

De film is te vinden op pagina: Stiermarken

Het bergmassief dat van noord naar zuid Israël doorkruist, kent vele gezichten. In deze Judean Mountains kun je met de auto, op de fiets of te voet allerlei bijzondere plekken opzoeken. In deel 1 rijden we door het Begin Park, wandelen we bij Wadi Qumran en Wadi Oetalav en fietsen we bij Manhat.

De film is te vinden op pagina: Special

In deel 2 van de film over de Judean Mountains, het bergmassief in Israël, fietsen we bij Sataf, rijden we door de Yehuda Desert, wandelen we bij Fawwar en gebruiken we de fourwheeldrive bij Sodom.

De film is te vinden op pagina: Special

Tips voor camperaars en motorrijders