Limburg

Limburg

De meest zuidelijke provincie van Nederland deelt haar naam met de naastgelegen Belgische provincie Limburg. De naam is in 1815 door Koning Willem I geïntroduceerd en afgeleid van het oude hertogdom Limburg. Geografisch wordt de provincie in belangrijke mate gekenmerkt door haar ligging aan de rivier de Maas, vanaf Eijsden in het zuiden tot aan Mook in het noorden. De smalle en langgerekte vorm van de provincie is historisch in hoofdzaak om strategische redenen door de loop van deze rivier bepaald. Zuid-Limburg is bij veel toeristen in trek vanwege het idyllische en uitdagende heuvellandschap, maar ook in de rest van de provincie vallen mooie plaatsen te ontdekken!

Beschermd rijksgezicht

Reeds in de middeleeuwen was op de plek waar nu Eijsden ligt een nederzetting. De historische kern is een beschermd rijksgezicht. Het Kasteel van Eijsden werd ooit door Prins Willem III van Oranje gebruikt. En neem ook eens de voetveer naar Ternaaien om daar de sluis te bezichtigen.

 

Bisschopszetel

Waar de Roer uitmondt in de Maas ligt Roermond. Deze Hanzestad is tevens de zetel van de bisschop in Limburg. Een beroemde inwoner van de stad was de architect
Pierre Cuijpers.

Witte stadje

Het stadje Thorn, gelegen tegen de Belgische grens, is uniek in Nederland. Om belastingheffing door de Fransen te voorkomen hadden de arme bewoners indertijd veel ramen dichtgemetseld en de muren wit gekalkt om dit metselwerk te verbergen. Het schitterend witte stadje telt veel rijksmonumenten.

Amerikaans ereveld

Tijdens de opmars naar Berlijn in de Tweede Wereldoorlog hielden de Amerikanen rekening met grote verliezen. Ze zochten daarom een locatie voor een noodbegraafplaats en vonden die in Margraten. In 1947 kreeg deze locatie een permanente bestemming en werd de noodbegraafplaats heringericht als Amerikaans Ereveld voor 8301 gesneuvelden en werden de namen van de in totaal 1722 vermiste militairen vermeld op de muren aan het Ereplein.

Wel(l)gelegen

Aan de buitenbocht van de Maas, op de meest gunstige plek voor een oversteek, ligt Well. Deze locatie was gunstig voor de economische ontwikkeling. Dit mooie plaatsje, gelegen bij het Nationaal Park De Maasduinen, beschikt over een historisch kerkhof en een prachtig kasteel dat bepalend was voor haar geschiedenis.

Een regenrivier

De Maas vormde vroeger een bedreiging voor plaatsen langs de rivier, maar recente ingrepen moeten daar een eind aan maken. Kasteel Well is ontstaan aan een belangrijke oversteekplaats aan de Maas en heeft decennialang gezorgd voor de ontwikkeling van het plaatsje Well.

Heerlijkheid

Aan de grens met Noord-Brabant ligt de vroegere heerlijkheid Geijsteren dat een bewogen geschiedenis kent. De Tweede Wereldoorlog heeft een einde gemaakt aan het verblijf van de familie die sinds 1840 over Geijsteren mocht beschikken.

Mooie fietsroutes

Mergelland deel 1

Zuid-Limburg is niet alleen een prachtig motortoergebied. Ook op de fiets valt hier veel te genieten. Met behulp van de Fietsknoop-app wordt een route door het Mergelland afgelegd van Hoogcruts naar de Vaalserberg langs mooie plaatsen zoals Slenaken. Een groot deel van de route loopt zelfs door Belgisch Limburg met plaatsen als Sippenaeken en Teuven.

Mergelland deel 2

Vanaf de Vaalserberg zoeken we weer de weg door het Mergelland van Vaals naar Beutenaken en passeren plaatsen als Vijlen en Mechelen. Een deel van de route volgt de Fietsknoop app.

Mergelland deel 3

We fietsen weer door Zuid-Limburg, deze keer van Gulpen naar Lemiers. Op deze route werpen we een blik op twee van de meest bekende biermerken uit Limburg, het Gulpener bier en Brand uit Wijlre.

Door een wijziging in de knooppunten kan de route van de app helaas niet meer getoond worden.

Mergelland deel 4

Het Mergelland ontleent haar naam aan de aanwezige mergel in de bodem (ook wel löss of krijt genoemd). Hier liggen onze roots en uiteraard voert de route via plekken waar mijn broers en ik opgroeiden. De route voert van Mamelis bij Vaals via het Duitse Orsbach, Nijswiller, Wahlwiller, Wittem en Partij naar Terlinden.

Deze route loopt niet over fietsknooppunten.

NP De Meinweg

In het grensgebied van Nederland en Duitsland ligt het Nationaal Park De Meinweg. We nemen de fiets en rijden vanaf Roermond een rondje door dit prachtige natuurgebied.

Lange Vlieter

Roermond is het startpunt van een fietstocht naar een grindafgraving met de naam Lange Vlieter. Het decor waar we doorheen fietsen wordt gevormd door de Maasplassen.

Kruisen en kapellen (1)

Limburg telt zo’n 3.500 kruisen en kapellen. De gemeente Bergen telt er 31 en heeft voor de toeristen een tweetal routes langs deze monumenten gemaakt. Het eerste deel voert in de richting noorden, van Well over Aijen, Bergen, Afferden en Siebengewald.

Kruisen en kapellen (2)

Het tweede deel van de Kruisen & kapellenroute voert in zuidelijke richting, van Well over Wellerslooi, De Hamert en via Wellerlooi weer terug naar Well. En we leren daarnaast meer over een kapel bij kasteel Well die helaas niet meer bestaat.

Wings of Freedom
(Bergen-Wellerlooi)

Naar aanleiding van het boek ‘Vliegtuigcrashes en noodlandingen WO II in de gemeente Bergen’ is in Bergen het monument Wing of Freedom ter nagedachtenis aan de crashes opgericht. Diverse fietsroutes voeren langs de 28 crashplekken in de regio. Deze route voert vanaf het monument in Bergen langs Aijen, Well, Wellerlooi en weer terug naar Bergen.

Mooie trajecten

Motorrit Zuid-Limburg

Het heuvelachtige Zuid-Limburg nodigt altijd uit voor een prachtige motorrit. Het traject in deel 1 van onze rit loopt door tal van dorpjes op zowel Nederlands als Belgisch grondgebied met vaak mooie vakwerkhuizen en oude boerderijen die soms zijn omgebouwd tot prachtige horecagelegenheid. De tocht voert langs Merkelbeek, Brunssum, Amstenrade, Schinnen, Vaesrade, Terschuren, Heerlen, De Beitel, Imstenrade, Hulst, Simpelveld, Broek, Bocholtz, Bocholtzerheide, Baneheide, Wahlwiller, Mechelen, Schweiberg, Slenaken, Hoogcruts, Noorbeek, Mheer, Libeek, Withuis, Moelingen (B), Lanaye (B), Bassange (B) en Kanne (B) naar Maastricht.

Hoewel er enkele smalle passages in de route zitten, is deze ook door campers te berijden.

Motorrit Zuid- en Midden-Limburg

Niet alleen in het heuvelland liggen mooie dorpjes. Ook tussen de Maas en het Julianakanaal liggen ze. We vervolgen onze reis van Zuid- naar Midden-Limburg langs Sint-Pieter, Maastricht-centrum, Bunde, Geulle aan de Maas, Meers, Urmond, Nattenhoven en Obbicht naar Grevenbicht-Papenhoven.

Hoewel er enkele smalle passages in de route zitten, is deze ook door campers te berijden.

Motorrit Midden-Limburg

Midden-Limburg telt veel dorpen die in de loop van de geschiedenis onder verschillend bestuur kwamen te vallen. Ook de ligging tussen de Maas en het Julianakanaal maakt deze rustige dorpjes tot bijzondere plaatsen. De route voert achtereenvolgens door Herkenbosch, Melick, Sint Odiliënberg, Lerop, Linne, Brachterbeek, Maasbracht, Stevensweert, Ohé en Laak, Aasterberg, Roosteren, Ophoven (B), Geistingen (B), Kessenich (B), Thorn, Wessem, Panheel, Heel, Beegden en uiteindelijk Roermond.

Hoewel er enkele smalle passages in de route zitten, is deze ook door campers te berijden.

Tips voor camperaars en motorrijders