De provincie die het een aantal keren zwaar te verduren heeft gehad, is tevens de meest waterrijke en qua weer veelal meest zonnige van ons land. Zeeland kent een verscheidenheid aan eilanden en schiereilanden, zoals Zeeuws-Vlaanderen dat tegen België aan ligt, met als belangrijkste natuurgebieden het Zwin en het Verdronken Land van Saeftinghe. Op Walcheren, dat deels aan de Noordzee en aan de Westerschelde ligt, vinden we o.a. de hoofdstad Middelburg en Domburg, de oudste badplaats aan de Walcherse kust. Met de Oosterscheldekering en het Watersnoodmuseum is Schouwen-Duiveland onlosmakelijk met de zee verbonden. Noord-Beveland is door de mens veroverd op de zee. Het strand bij Neeltje Jans biedt een spectaculair uitzicht over de Deltawerken. Tholen en Sint Philipsland zijn eilanden omringd door het Krammer, de Krabbenkreek en de Oosterschelde. Tot slot Zuid-Beveland dat een schiereiland in het midden van Zeeland is tussen de Oosterschelde en Westerschelde. Hier vinden we één van de mooiste polderlandschappen in Nederland: de Zak van Zuid-Beveland.
Karakteristieke boerenhuizen
Zoals vele dorpen bestaat ook Gapinge uit boerenbedrijven die hun bedrijf in erfpacht hadden. Het dorp was ooit het bezit van de familie van Borsselen en bleef lang in bezit van edele families. Karakteristiek zijn de boerenhuizen met groen-witte luiken en de zwart-witte schuurdeuren.
Stellingmolen De Graanhalm
De ronde stellingmolen de Graanhalm (1896) is elke zaterdag te bezichtigen (als de wieken draaien). Tot 1962 heeft deze molen, die met 120.000 stenen gebouwd is, bedrijfsmatig gemalen en tot 1998 heeft hij nog gedraaid. In 2015 is de molen gerestaureerd en feestelijk heropend.
Schotse banden
Er is slechts één plaats in Europa die een sterke economische band had met Schotland: Veere. Deze stad is groot geworden door de wolhandel, wat nog te zien valt aan de prachtige Schotse woningen aan de haven. Tegenwoordig is het een geliefd toeristenoord.
Immense dorpskerk
'Brouw’, zoals Brouwershaven ook wel genoemd wordt, is een rustig havenplaatsje met een grote en bijzondere kerk. Door de ligging aan het Grevelingenmeer is de plaats in trek bij watersporters.
Ontstaan rond de abdij
De hoofdstad van Zeeland hoort tot de mooiste monumentensteden van Nederland. Middelburg telt dan ook vele prachtige gebouwen. De stad is ontstaan rondom de abdij die het centrale punt van de stad vormt. De rijke geschiedenis is nog steeds in het huidige straatbeeld terug te zien.
Parel aan de Oosterschelde
Een zekere Zierik woonde ooit aan de Ee en dat riviertje werd Zierik’s Ee en uiteindelijk ontstond er Zierikzee. Deze monumentale stad telt meer dan 500 monumenten en noemt zichzelf graag ‘de Parel aan de Oosterschelde’.
Heilzaam water
In de oudheid beschikte Domburg al over thermen en een badhuis. In de 18e eeuw werd de plaats bekend vanwege het heilzame water en in de vorige eeuw kwamen kunstenaars hier hun inspiratie opdoen.
Bekende klok
Het huidige Arnemuiden werd rond het jaar 1462 gesticht. In die tijd was de plaats nog een vissersdorp waar vooral op garnalen werd gevist. Tegenwoordig is het vooral een toeristische plaats bekend van de klokken.
Vliegende Hollander
De vroegere vestingplaats Terneuzen heeft een wel zeer bekende plaatsgenoot die volgens de legende nog steeds over de wereldzeeën vaart.
Bescherming
Na de watersnoodramp van 1953 werden in zuidwest-Nederland beschermende maatregelen genomen. Wij rijden langs deze Deltawerken vanaf Walcheren naar Voorne-Putten.
Klein en 'zonnig' plaatsje
Met behulp van de Fietsknoopapp fietsen we op Schouwen-Duiveland een rondje over Zierikzee. Onderweg nemen we nog even de tijd om het plaatsje Zonnemaire te bekijken.
Rondje West-Walcheren
We fietsen op Walcheren een rondje vanaf Gapinge over Domburg. Onderweg passeren we Serooskerke, Oostkapelle, Grijpskerke en Sint Laurens, elk een dorp met een leuke wetenswaardigheid.
Noordwest Walcheren
We fietsen met behulp van de fietsknoopapp vanuit Gapinge door noordwest Walcheren om Veere te bezoeken. We maken het rondje af via het dijkdorp Vrouwenpolder dat haar naam te danken heeft aan een mysterieus schilderij van Maria, en via Serooskerke waar in 1966 duizend gouden munten werden gevonden.
Dubbele plaatsnaam
We fietsen op het meest westelijke deel van Schouwen-Duiveland naar de dubbele plaats Burgh-Haamstede. De route voert ons door mooie plaatsjes en door de duinen, die tijdens de Tweede Wereldoorlog deel uitmaakten van de Atlantic Wall.