Friesland
De qua oppervlakte grootste provincie van Nederland is een vakantiebestemming bij uitstek. Vooral Duitsers weten deze waterrijke provincie goed te vinden. Het is ook de enige provincie met een officiële eigen taal, wat ze daar maar al te graag laten horen. Het aantrekkelijke van Friesland is de verscheidenheid aan landschappen, zoals het Waddengebied, de Veenpolders en Gaasterland. In Friesland is ook veel aandacht voor de lokale tradities en folklore. Kortom, een prachtige vakantiebestemming, ook voor Nederlanders!
Evenement
Hindeloopen is een van de elf steden die tijdens de traditionele Elfstedentocht worden aangedaan. Wij bezochten dit stadje op het moment dat er demonstraties van volksdansen en optredens waren.
Museumbezoek
Wie Hindeloopen bezoekt, kan niet om een bezoek aan het 1e Friesche Schaatsmuseum heen. Dit unieke museum is het grootste en meest complete op dit gebied. En voor de prijs hoef je het niet te laten.
Fries toeristendorp
Eernewoude, oftewel in het Fries Earnewâld, is een dorp in de gemeente Tietjerksteradeel. Het dorp grenst aan het Nationaal Park De Oude Venen en is een etappeplaats bij het skûtsjesilen. In de Hervormde kerk staat een prachtige preekstoel die de verbondenheid met het water toont.
Vestingstadje
Het mooie vestingstadje Sloten is de kleinste van de elf steden aan de Elfstedenroute. De ligging aan de handelsroute tussen Duitsland en Stavoren heeft voor voorspoed gezorgd. Een deel van het stadje is een beschermd stadsgezicht.
Trekpleister
Ook Workum is een kleine plaats met de status van stad. Het is dan ook één van de elf steden aan de Elfstedentocht. Vroeger een centrum voor de scheepvaart, tegenwoordig een toeristische trekpleister met onder andere het Jopie Huisman Museum.
Oudste stad
De oudste stad van Friesland is Stavoren, ook wel het Kopenhagen van Friesland genoemd. Als Hanzestad concurreerde Stavoren met de grotere steden Amsterdam en Antwerpen. Mede door het verzanden van de haven, verloor Stavoren die strijd.
Poort naar Zuiderzee
Dankzij de in de middeleeuwen door een kloosterorde aangelegde sluizen had Makkum ooit de bijnaam "Poort naar de Zuiderzee". Het was dan ook een belangrijk bedrijvigheids- en handelscentrum in de Gouden Eeuw.
Monumentenstadje
Met de hoogste monumentendichtheid van Nederland mag Harlingen zich verheugen op bezoek van vele toeristen. In het havenstadje staan diverse beelden met hun eigen lokale geschiedenis.
Snits
Het stadje Sneek is vooral bekend van de Waterpoort, de laatste van de poorten die een militaire functie hadden tijdens de strijd tussen de Vetkopers en Schieringers. Maar er is veel meer te zien!
Mooie fietsroutes
De Oude Venen
Vanuit Earnewâld maken we een fietstocht die deels door het Nationaal Park De Alde Feanen (de Oude Venen) voert. Onderweg zien we veel prachtige huizen die zo’n typisch Friese uitstraling hebben.
Fietspontjes
Dit fietstraject langs de Elfstedenroute voert door Zuidwest-Friesland van Workum via Hindeloopen naar Stavoren. De schaatsers schaatsen de tocht in tegengestelde richting. De route terug voert ons over twee fietspontjes.
Gaasterland
We fietsen een deel van de Elfstedenroute die ons door Gaasterland voert. We vertrekken vanaf Sloten via Balk naar Stavoren om met een boog weer terug te keren in Sloten. In Balk mogen we het typisch Fries huis van een familielid van Lidy bewonderen.
Súdwes-Fryslân
De fietsroute voert ons van Harlingen naar Makkum. We passeren kleine dorpen die veelal op een terp zijn gebouwd. Tot aan Parrega volgen we de Elfstedenroute die ook de schaatsers nemen.
Bijzondere bruggetjes
Deze fietsroute gaat langs het laatste deel van de Elfstedenroute tussen Leeuwarden en Burdaard en komt langs twee bekende plekken aan het traject: het bruggetje bij Bartlehiem en de Tegeltjesbrug over De Murk.
Brugwachter
We nemen de fiets om vanaf Sneek naar Joure te fietsen. De weg voert grotendeels door de gemeente Fryske Marren. We maken gebruik van meerdere pontjes en mogen ook zelf een brug bedienen.
Door een wijziging in de knooppunten kan de route van de app helaas niet meer getoond worden.