Spanje en Andorra

Informatie

Op het Iberisch schiereiland neemt Spanje de grootste plek in. Het is een land met zeer uiteenlopende culturen, talen, eetgewoonten en zelfs klimaat. De verschillen zijn met name bij de Catalanen en de Basken aanleiding voor een lange en vurige wens om een zelfstandig eigen land te vormen.  In het noorden vormen de Pyreneeën de grens met Frankrijk. In het zuiden is nog een bergketen, de Sierra Nevada, die het mogelijk maakt om op één dag te genieten van de sneeuw en van het strand. Centraal in het land komen zelfs woestijnen voor.

Net als Frankrijk hanteert ook Spanje een lijst van mooie dorpen. Bovenstaand logo geeft aan om welke plaatsen het gaat en dit logo gebruiken wij ook op de website wanneer we zo'n plaats hebben bezocht.

Spanje als camperland

Onderstaande informatie is bijgewerkt voor zover mogelijk, maar er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Het is verstandig om voor de reis te checken of er ondertussen geen wijzigingen zijn.

Info camper

Onder bepaalde voorwaarden is in Spanje wildkamperen toegestaan, behalve in nationale parken. Overnachten langs snelwegen is toegestaan.

Een algemene regel in Spanje is dat je als bestuurder alle aandacht aan het verkeer moet kunnen geven en de controle over het voertuig moet hebben. Dat houdt o.a. in dat je vrij zicht moet hebben, niet mag eten of drinken achter het stuur, niet met blote voeten mag rijden of in zwemkleding achter het stuur mag zitten. Het vasthouden van een mobiele telefoon is eveneens verboden, zelfs als het voertuig stil staat voor een verkeerslicht. Handsfree bellen is toegestaan, maar niet met oordopjes in het oor.

Tolwegen zijn herkenbaar aan de letters AP, tolvrije snelwegen aan de letter A.

In Spanje gebruikt men geen haaientanden, maar een dikke onderbroken streep om voorrangssituaties aan te geven. Kruispunten voorzien van een geel vierkant mag alleen bereden worden als die zonder te stoppen kunnen worden gepasseerd. Verkeer op een rotonde heeft altijd voorrang. Een rotonde mag alleen vanaf de buitenste ring verlaten worden. Elke manoeuvre op een rotonde moet met de richtingwijzer worden aangekondigd.

Fietsen op een bagagedrager moeten voorzien zijn van een reflecterend wit aluminium of kunststof bord van 50 x 50 cm met drie diagonale strepen. Dit is een ander bord dan voor Italië verplicht is!

Campers langer dan 12 meter moeten worden voorzien van markeringsplaten. Zie hiervoor de website van de ANWB. Vervelend is dat deze platen in andere landen juist verboden zijn wanneer de camper niet zwaarder is dan 3500 kg.

Winterbanden zijn niet verplicht. Sneeuwkettingen zijn wel verplicht wanneer dat met borden wordt aangegeven (in bergachtige gebieden).

Fietsers zijn verplicht om buiten de bebouwde kom een helm te dragen, behalve bij extreem weer (bv hitte). In het donker moeten fietsen een vaste verlichting hebben. Een aanhanger achter de fiets is verboden.

Honden moeten met een gordel zijn vastgemaakt, achter een net zitten of in een bench zitten.

Nieuwe regels in 2021:
Wanneer je in Spanje met de camper een fietser inhaalt, ben je verplicht minstens twee meter afstand te houden tot de fietser en minimaal 20 kilometer per uur langzamer te rijden dan de daar geldende maximumsnelheid. Automobilisten mogen alleen nog inhalen wanneer ze goed zicht hebben. Op B-wegen is het toegestaan om uit te wijken naar de tegenoverliggende rijbaan, als er anders geen twee meter afstand gehouden kan worden. Wanneer deze regels niet worden nageleefd kan dat een boete van 200 euro opleveren.

Motorland

Spanje als motorland

Onderstaande informatie is bijgewerkt voor zover mogelijk, maar er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Het is verstandig om voor de reis te checken of er ondertussen geen wijzigingen zijn.

Info motor

In Spanje wordt aangeraden een reflecterend hesje bij je te hebben in geval van pech.

Rijstroken die speciaal zijn bedoeld voor auto's zonder aanhangwagen met meerdere inzittenden (Vehícolos con alta occupación) mogen ook door motorrijders worden gebruikt.

Andere sites

Ga voor meer gedetailleerde informatie naar de websites van
de NKC, ANWB en/of KNMV.

Tips voor camperaars en motorrijders