Noorwegen

Slider 35

Inlichtingen

Het Koninkrijk Noorwegen is het westelijke deel van het Scandinavisch schiereiland. De kustlijn telt ruim 25.000 kilometer. Bossen, fjorden, gletsjers en meren kenmerken de natuur van dit land, waarvan wordt gezegd dat de inwoners de gelukkigste van de wereld zijn. Een bezoek aan dit land is een ware ontdekkingstocht, al moet je het wel treffen met het weer. En voor camperaars is het een waar eldorado omdat vrij kamperen tot de mogelijkheden behoort, maar dan wel met respect voor de natuur en de bewoners.

Noorwegen als camperland

Onderstaande informatie is bijgewerkt voor zover mogelijk, maar er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Het is verstandig om voor de reis te checken of er ondertussen geen wijzigingen zijn.

Info camper

De meeste Scandinavische landen kennen beperkingen t.a.v. het alcoholgebruik. Dat houdt tevens in dat er douaneregels zijn voor de invoer van alcoholhoudende dranken. Houd daar rekening mee!

Neem je een hond mee, houd er dan rekening mee dat die 3 maanden of ouder en 21 dagen vóór de reis ingeënt moet zijn tegen hondsdolheid. Ook moet een dierenarts in het paspoort vermelden dat minimaal 24 uur tot maximaal 120 uur vóór aankomst de hond ontwormd is. Bepaalde rassen honden zijn trouwens verboden in Noorwegen! Ook voor katten geldt dat die een EU-dierenpaspoort nodig hebben.

Maximaal 3 dagen mag er worden overnacht op niet-omheind platteland. Binnen 100 meter mag er echter geen woonhuis staan. Uiteraard zijn er ook campings en camperplaatsen in Noorwegen.

Noorwegen kent ook tolwegen. Soms zijn het private tolwegen waar geld in een blikje moet worden gestopt. Campers zwaarder dan 3500 kg worden zwaarder belast. Met een geregistreerde Autopass tag geldt een lager toltarief.

Houd er rekening mee dat in het midden en noorden van het land maar sporadisch tankstations zijn te vinden. Ook vulstations voor gasflessen zijn zeer beperkt.

Dit zijn de belangrijkste afwijkende verkeersregels:

Het vasthouden van een telefoon door de bestuurder van een auto is verboden, zelfs als die stil staat in een file of bij rood licht.

Bestuurders op een rotonde hebben voorrang op bestuurders die de rotonde willen oprijden.

Het is verboden te parkeren op een uitwijkplaats langs smalle wegen. Deze zijn herkenbaar aan een blauw bord met witte letter M.

In de hoofdstraten van grote steden is het verboden om stil te staan als er het bord met de tekst All stans verbudt staat.

Afhankelijk van de luchtvervuiling kunnen delen van Oslo voor dieselvoertuigen worden afgesloten. Dit wordt alleen via radio en televisie bekend gesteld!

In winterse weersomstandigheden zijn winterbanden verplicht. Dat kan zelfs in juni nog het geval zijn! Als alternatief worden ook sneeuwkettingen geaccepteerd.

Motorland

Noorwegen als motorland

Onderstaande informatie is bijgewerkt voor zover mogelijk, maar er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Het is verstandig om voor de reis te checken of er ondertussen geen wijzigingen zijn.

Info motor

De maximumsnelheid op snelwegen is 90 km/u. Op veel plaatsen mag harder gereden worden. Dit wordt met borden aangegeven.

Andere sites

Ga voor meer gedetailleerde informatie naar de websites van
de NKC, ANWB en/of KNMV.

Tips voor camperaars en motorrijders