Noord-Holland

Noord-Holland

Noord-Holland was in de zestiende eeuw één van de belangrijkste provincies van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Veel van de welvaart is nog terug te vinden in de vele prachtige dorpjes. Gelegen tussen de Noordzee, de Waddenzee en het IJsselmeer is deze provincie qua samenstelling erg gevarieerd. In het deel zuid van het Noordzeekanaal liggen de stedelijke gebieden, dichtbevolkt maar met een landschappelijk karakter. Hier is het landschap niet geheel vlak en komen er veel bossen in voor. Ten noorden van het Noordzeekanaal liggen kleinere steden en dorpen in een vlak landschap. Het bekendst zijn de Zaanstreek, de Beemster en Wieringermeer. Het Waddeneiland Texel hoort tot Noord-Holland en is een geliefd toeristenoord voor met name Duitsers. Aan de westkust liggen bekende badplaatsen in de duinen, zoals Zandvoort, Wijk aan Zee, Egmond aan Zee en Bergen. Ondanks dat de hoofdstad van Nederland in Noord-Holland ligt is Haarlem de hoofdstad van de provincie.

Visrookwedstrijd

Het oude vissersplaatsje Oosterend is voor een deel een beschermd dorpsgezicht. Centraal ligt de markante Sint Maartenskerk. En op de tweede zaterdag van september wordt er jaarlijks een visrookwedstrijd gehouden.

Stad rijk aan historie

De Gouden Eeuw heeft Hoorn veel voorspoed gebracht. De welvaart uit de periode met de Verenigde Oost-Indische Compagnie valt nog steeds te bewonderen in de gezellige straten en aan de prachtige pleinen.

Mooie fietsroutes

Westfriese huizen

We fietsen door Westfriesland naar Hoorn en passeren plaatsen als Midwoud, Zwaagdijk, Blokker en Nibbixveen. Onderweg vergapen we ons aan de vele prachtige en goed onderhouden huizen.

Tips voor camperaars en motorrijders