Gelderland

Gelderland

De op één na grootste provincie van Nederland ligt in het centraal oostelijke deel van Nederland en grenst in het oosten aan Duitsland. De provincie kent veel variatie. Nijmegen en Arnhem, de hoofdstad, zijn de grootste steden. De Veluwe is het meest bekende natuurgebied, maar ook de Achterhoek en de Betuwe zijn voor toeristen aantrekkelijke gebieden. De Rijn, de Waal en de IJssel stromen door de provincie heen en de grens met Noord-Brabant wordt gevormd door de Maas. De vele bossen en het heuvelachtige Posbankgebied nodigen uit voor fiets- en motortochten. Verspreid over de provincie zijn nog tal van kastelen of ruïnes te vinden.

Op hoogste punt

Op het hoogste punt in de Achterhoek, op 31 meter, ligt het plaatsje Aalten. Dit plaatsje heeft haar ontwikkeling te danken aan de vroegere hoornindustrie. De Markt is een beschermd dorpsgezicht.

Vesting- en boekenstad

Ooit een vestingplaats, tegenwoordig de Nationale Boekenstad. Bredevoort is dé plaats voor 2e handsboeken en boeken die niet meer gedrukt worden. Tal van prachtige huizen vallen er te bewonderen.

Mooie fietsroutes

Fietstocht

Gelderland telt heel wat kastelen die met zorg worden beheerd door het Geldersch Landschap en Kasteelen. Hoewel je bij een kasteel een burcht met torens en een gracht verwacht, zijn niet alle Gelderse kastelen nog als zodanig te herkennen. Daarnaast tref je er heel wat verschillende windmolens aan. We maken per fiets een rondje langs een aantal ‘kastelen’ en molens
rondom Ede.

Tips voor camperaars en motorrijders