Friesland

Friesland

De qua oppervlakte grootste provincie van Nederland is een vakantiebestemming bij uitstek. Vooral Duitsers weten deze waterrijke provincie goed te vinden.  Het is ook de enige provincie met een officiële eigen taal, wat ze daar maar al te graag laten horen.  Het aantrekkelijke van Friesland is de verscheidenheid aan landschappen, zoals het Waddengebied, de Veenpolders en Gaasterland. In Friesland is ook veel aandacht voor de lokale tradities en folklore. Kortom, een prachtige vakantiebestemming, ook voor Nederlanders!

Evenement

Hindeloopen is een van de elf steden die tijdens de traditionele Elfstedentocht worden aangedaan. Wij bezochten dit stadje op het moment dat er demonstraties van volksdansen en optredens waren.

Museumbezoek

Wie Hindeloopen bezoekt, kan niet om een bezoek aan het 1e Friesche Schaatsmuseum heen. Dit unieke museum is het grootste en meest complete op dit gebied. En voor de prijs hoef je het niet te laten.

Fries toeristendorp

Eernewoude, oftewel in het Fries Earnewâld, is een dorp in de gemeente Tietjerksteradeel. Het dorp grenst aan het Nationaal Park De Oude Venen en is een etappeplaats bij het skûtsjesilen. In de Hervormde kerk staat een prachtige preekstoel die de verbondenheid met het water toont.

Vestingstadje

Het mooie vestingstadje Sloten is de kleinste van de elf steden aan de Elfstedenroute. De ligging aan de handelsroute tussen Duitsland en Stavoren heeft voor voorspoed gezorgd. Een deel van het stadje is een beschermd stadsgezicht.

Trekpleister

Ook Workum is een kleine plaats met de status van stad. Het is dan ook één van de elf steden aan de Elfstedentocht. Vroeger een centrum voor de scheepvaart, tegenwoordig een toeristische trekpleister met onder andere het Jopie Huisman Museum.

Oudste stad

De oudste stad van Friesland is Stavoren, ook wel het Kopenhagen van Friesland genoemd. Als Hanzestad concurreerde Stavoren met de grotere steden Amsterdam en Antwerpen. Mede door het verzanden van de haven, verloor Stavoren die strijd.

Poort naar Zuiderzee

Dankzij de in de middeleeuwen door een kloosterorde aangelegde sluizen had Makkum ooit de bijnaam "Poort naar de Zuiderzee". Het was dan ook een belangrijk bedrijvigheids- en handelscentrum in de Gouden Eeuw.

Mooie fietsroutes

De Oude Venen

Vanuit Earnewâld maken we een fietstocht die deels door het Nationaal Park De Alde Feanen (de Oude Venen) voert. Onderweg zien we veel prachtige huizen die zo’n typisch Friese uitstraling hebben.

Gaasterland

We fietsen een deel van de Elfstedenroute die ons door Gaasterland voert. We vertrekken vanaf Sloten via Balk naar Stavoren om met een boog weer terug te keren in Sloten. In Balk mogen we het typisch Fries huis van een familielid van Lidy bewonderen.

De Oude Venen

Dit fietstraject langs de Elfstedenroute voert door Zuidwest-Friesland van Workum via Hindeloopen naar Stavoren. De schaatsers schaatsen de tocht in tegengestelde richting. De route terug voert ons over twee fietspontjes.

Súdwes-Fryslân

De fietsroute voert ons van Harlingen naar Makkum. We passeren kleine dorpen die veelal op een terp zijn gebouwd. Tot aan Parrega volgen we de Elfstedenroute die ook de schaatsers nemen.

Tips voor camperaars en motorrijders