Provence-Alpes – Côte-d’Azur

Provence-Alpes - Côte-d'Azur

Wie kent de Provence niet met zijn heerlijke klimaat en nabijheid van de Franse Alpen? Hier liggen veel plaatsen die menigmaal decor waren voor Franse speelfilms. En motortochten zijn hier bijna altijd fascinerend.

Cucuron

Filmstadje

De filmwereld heeft Cucuron ook ontdekt. De film ‘Le hussard sur le toit’ werd in dit authentieke Provençaalse stadje aan de voet van de Luberon opgenomen. Verrassend is ook de grote vijver in het centrum van dit mooie stadje.

Le Castellet

Middeleeuws stadje

Een prachtig middeleeuws plaatsje is Le Castellet. Wie het leuk vindt om te neuzen in winkels en galeries is hier op zijn plaats.

Lurs

Mooi dorp

Hooggelegen met een prachtig uitzicht over de vallei van de Durance ligt het mooie dorp Lurs enigszins verborgen. Wij vonden dit dorp bij toeval tijdens een van onze motorritten.

Moustiers-Sainte-Marie

Moustiers-Sainte-Marie

Toeristenstadje

Een van de meest bekende plaatsjes van de Provence is Moustiers-Sainte-Marie. Boven het stadje hangt een (ooit zilveren) ster aan een 220 meter lange ketting.

Saint-Martin-de-Castillon

Saint-Martin-de-Castillon

Mooi dorp

Gelegen op een heuvel kijkt een klein dorp uit over haar omgeving. Saint-Martin-de-Castillon is een typisch Provençaals dorpje waar weliswaar zo’n 750 mensen wonen, maar dat toch uitgestorven lijkt.

Sisteron

Stad en citadel

Aan de Route Napoléon door de Alpes-de-Haute-Provence ligt Sisteron. Boven de stad uit torent de citadel met een prachtig uitzicht over de Durance en de aan de andere zijde gelegen rotspartij Baume.

Briancon

Hoogst gelegen stad

De hoogst gelegen stad van Frankrijk is Briançon. De strategische ligging was vroeger van zodanig belang dat de stad uitgebreid verstevigd werd met vestingwerken en forten. De architect was de militair Vauban, die op veel plaatsen in Frankrijk de vestingwerken voor zijn rekening nam.

Mooie trajecten

Gorges de la Méouge

Gorges de la Méouge

Motorrit door een kloof

We rijden deze D942 omhoog door de gorge waarin de Méouge stroomt. Deze kloof is een trekpleister voor wandelaars, zwemmers en kajakkers, maar ook voor geologen vanwege de bijzondere steensoorten.

De tunnel in de D942 is voor grote campers een lastig obstakel, met name vanwege de krappe bocht!

Lac de Serre-Ponçon

Lac de Serre-Ponçon

Motorrit rond lang meer

Het stuwmeer Lac de Serre-Ponçon met haar helderblauwe water nodigt uit voor een mooie trip rondom. Vanaf de omliggende bergen heb je een prachtig uitzicht over dit 20 kilometer lange meer.

Ook voor campers is deze route geschikt!

Verdon

Motorrit in de Verdon

Aan de rand van de Franse Alpen ligt het meer Sainte-Croix. Een rondje rond dit meer brengt je in het afwisselende landschap van de prachtige Verdon.

Ook voor campers is deze route geschikt!

Col d'Izoard

Sneeuw op de col

Op de top van de Col d'Izoard (2360 m) in de Hautes-Alpes werden we verrast door sneeuw. Geen wonder, want de route reden we in oktober! De berg wordt vaak opgenomen in de Tour-de-France.

Ook voor campers is deze route geschikt!

Col de Garcinets

Motorrit over mooie bergweg

De weg over de Col des Garcinets heeft een niet al te best wegdek en verkeer rijdt er amper. Jammer, want het is een mooie bergweg met prachtige uitzichten.

Voor campers is deze route niet aan te raden!

Col de Vars

Motorrit over oude militaire weg

De 2109 meter hoge Col de Vars vormt op pashoogte de grens tussen de departementen Hautes-Alpes en Alpes-de-Haute-Provence. Deze weinig toeristische weg is tussen 1890 en 1893 aangelegd door het Franse leger.

Gorges de Daluis

Efteling-gevoel

Van de Franse kloven is de Gorges-du-Verdon het meest bekend. Maar de Gorges-de-Daluis is wel een heel bijzondere, want die geeft je het gevoel alsof je in de Efteling bent als je er doorheen rijdt.

Voor grote campers is deze route niet aan te raden!

Col de la Bonette

Motorrit over col

In het Nationaal park Mercantour ligt een 2715 meter hoge bergpas die de verbinding vormt tussen Jausiers en Saint-Étienne-de-Tinée: de Col de la Bonette.

Ook voor campers is deze route geschikt!

Col du Galibier

Motorrit over col

De Col du Galibier verbindt Saint-Michel-de-Maurienne en Briançon via de Col du Télégraphe in het noorden en de Col du Lautaret in het zuiden. De pas is al vaak opgenomen in de Tour-de-France. Onze passage in oktober 2010 vond plaats onder winterse omstandigheden.

Ook voor campers is deze route geschikt!

Dorpenroute

Prachtige dorpjes

Met de motor doorkruisen we de Luberon en passeren daarbij veel leuke plaatsjes. We nemen onderweg, al dan niet vanaf de motor, een kijkje in de leuke plaatsen Céreste, Reillanne, Viens, Saint-Martin-de-Castillon en Simiane-la-Rotonde.

This route is also suitable for campers!

Tips voor camperaars en motorrijders