Pays-de-la-Loire

Informatie

Pays-de-la-Loire, wat zoveel wil zeggen als 'landen aan de Loire', is een bestuurlijke regio die delen van oude provincies omvat. Dat zijn delen van het vroegere Maine, Anjou, Poitou en Bretagne. De hoofdstad is Nantes, een stad die vroeger de hoofdstad van Bretagne was. Pays-de-la-Loire staat ook wel bekend als de Atlantische Loirestreek. De regio kent prachtige zandstranden, authentieke Franse plaatsjes en bossen en heuvels. Fransen noemen het daarom ook wel de 'Tuin van Frankrijk'. Geen wonder, want mooie fietstochten en wandelingen kunnen hier worden gemaakt. Daarbij komt dat deze regio nog niet overstroomd wordt door toeristen!

Stad van groene lijnen

De oude hoofdstad van Bretagne is tegenwoordig de hoofdstad van Pays-de-la-Loire. Nantes is een van de leukste steden van Frankrijk. De bruisende binnenstad telt veel leuke winkels. Op een eiland in de Loire hebben technici en kunstenaars zich gevestigd en kan worden genoten van hun spectaculaire technische hoogstandjes, zoals de 12 meter hoge olifant. En speciaal voor de toeristen zijn groene lijnen door de straten uitgezet die je langs de mooiste plekjes voeren.

Klooster als gevangenis

Het plaatsje Fontevraud-l’Abbaye is ontstaan rond een klooster dat de kwalificatie ‘koninklijk’ draagt. Hier trouwde ooit een Franse koningin. Napoleon Bonaparte liet echter de abdij ombouwen naar een gevangenis. De abdij staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Inkijkje in privéleven

Veel kastelen in de Loire vallei zijn opengesteld voor publiek, maar zelden krijg je zo’n inkijk in het persoonlijke leven van de huidige bewoners als in Château de l’Islette. Dit was ook een van de zeldzame keren dat een hond welkom was. Bij de entree kregen we zelfs een poepzakje mee.

Mooie trajecten

Loire vallei

Langs de Loire staan tal van kastelen, de een nog mooier en groter dan de ander. Wij rijden met de motor een korte route van Fontevraud-l’Abbaye, waar we het klooster bekijken, langs Château Ussé naar Château de l’Islette.

De route is ook geschikt voor campers.

Tips voor camperaars en motorrijders