Frankrijk

Informatie

Frankrijk is bij uitstek het land van mooie plaatsen. Niet voor niets hanteert Frankrijk een lijst met de mooiste, historische plaatsen waar jaarlijks vele duizenden vakantiegangers gebruik van maken. De door ons bezochte plaatsen op deze lijst hebben we met onderstaand logo van 'Les Plus Beau Villages de France' gemerkt.

 

In januari 2016 heeft Frankrijk een nieuwe regio-indeling doorgevoerd. We gebruiken deze indeling om onze tips te rubriceren. Ben je geïnteresseerd in een van deze regio's, dan hebben we mogelijk wat tips voor je. Op onderstaande kaart is nog de oude indeling met departementen weergegeven.

Camperland

Frankrijk als camperland

Info camper

Frankrijk is een mooi camperland. Er zijn genoeg camperplaatsen te vinden. En als die er niet zijn, kan - met in acht neming van de regels - ook op normale parkeerplaatsen overnacht worden.

Met een camper(bus) lichter dan 3500 kg mag je maximaal 7 dagen staan op parkeerplaatsen voor personenauto's.  Zwaardere campers zullen moeten uitwijken naar parkeerplaatsen voor vrachtwagens.

Langs de kusten zijn echter vaak borden geplaatst die parkeren toestaan, maar overnachten verbieden. Let daar goed op.

Als bestuurder een telefoon vasthouden, ook als het voertuig stil staat, is verboden.

Let op: vanaf 1 juli 2018 is in Frankrijk op tweerichtingswegen zonder middenafscheiding (routes nationales en routes départementales) de snelheid verlaagd van 90 naar 80 km/u!!

Let op: sinds 1 januari 2021 moeten in Frankrijk waarschuwingsstickers gevoerd worden op voertuigen met een maximaal gewicht van meer dan 3.500 kilogram. De maatregel is bedoeld om ongelukken met fietsers en voetgangers te voorkomen. Hoewel er veel verzet is vanuit met name de toeristische sector, is de regeling van kracht en kan een bekeuring van € 135 opgelegd worden als de stickers ontbreken. Wees dus gewaarschuwd!

Motorland

Frankrijk als motorland

Info motor

Frankrijk heeft veel prachtige wegen voor de toerrijders onder ons. In de zomer wordt echter op veel secundaire wegen met grit gestrooid. Ook worden de kieren in de wegen vaak gerepareerd met teer dat op hete dagen glad kan zijn. Oppassen dus!

Let op: vanaf 1 juli 2018 is in Frankrijk op tweerichtingswegen zonder middenafscheiding (routes nationales en routes départementales) de snelheid verlaagd van 90 naar 80 km/u!!

Houd er ook rekening mee dat de motorrijder, net als de autorijder, een alcoholtester bij zich moet hebben.

Ook zijn tegenwoordig veiligheidshesjes verplicht in de koffer of onder een netje. En 's-nachts is  het dragen van dit reflecterend vest verplicht.

Tussen files doorrijden is in Frankrijk verboden.

Andere sites

Ga voor meer gedetailleerde informatie naar de websites van
de NKC, ANWB en/of KNMV.

Tips voor camperaars en motorrijders